Ceny proudu porostou, podle ekologů ve prospěch ČEZu

Foto: Evropská komise

Energetický regulační úřad oznámil, jak se změní cena elektrické energie v Česku v příštím roce. Zhruba o 12 procent vzroste cena pro domácnosti a průmyslové podniky zaplatí za elektřinu asi o 17 procent více. Na vině je podle regulačního úřadu prudký rozvoj fotovoltaických elektráren.

Foto: Evropská komise
Růst cen ještě není stanoven definitivně. Část ceny elektřiny tvoří příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů a záleží na množství připojených obnovitelných zdrojů. Solární elektrárny mají nyní instalovaný výkon zhruba 754 megawattů. Do konce roku ERÚ předpokládá, že se připojí 1400 až 1600 MW. Zvýšení ceny elektřiny pro domácnosti se proto v příštím roce bude pohybovat mezi 11,5 procenta a 12,5 procenty. Průmyslové podniky si připlatí o 16,5 procenta až 18,5 procenta více.

Na vině je prý zeména rozvoj fotovoltaiky. Jan Hlaváč, mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace ale namítá:

"Za všechny obnovitelné zdroje by to mělo být maximálně 7-8 procent."

Také podle Edvarda Sequense z ekologického sdružení Calla ceny elektřiny neporostou jen kvůli podpoře solárních elektráren:

"Je možné, že ta cena takto vyroste, ale potom to nebude jen z důvodu podpory obnovitelných zdrojů, ale budou tam skryté i jiné položky, například pro distributiory energie nebo přímo pro ČEZ."

Ondřej Liška
Také podle předsedy strany Zelených Ondřeje Lišky je nárůst neúměrný. Na vině jsou podle něj i státní orgány, které nedokázaly včas snížit dotaci výkupních cen sluneční energie. V pořadu Otázky Václava Moravce řekl:

"Hlavním viníkem tohoto nárůstu cen elektřiny je na prvním místě ministerstvo průmyslu a obchodu a ERÚ, kteří nekonali, když měli. I v Německu měl tento problém, ale tam státní správa nezaspala, reagovala včas. To jsou lidé, kteří nesou přímou zodpovědnost. A na třetím místě je to ČEZ samotný, který odmítá, přestože to je veřejná korporace, odmítá informovat veřejnost o svém hospodaření. Tím pádem je jeho hospodaření neprůhledné a tím pádem i tato čísla, kterými se žongluje, jsou těžko obhajitelná."

Vláda se ještě bude snažit nárůst cen elektřiny přibrzdit. Způsob má určit koordinační tým. Více k tomu předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt:

"Bude mít další schlůzku 4.10., kam by mělo ministerstvo financí přinést některé návrhy, které by bylo možné plošně uplatnit v celé republice, jak by se mělo eliminovat toto poměrně velké zdražení. Tyto návrhy by se měly zpracovat a výsledné varinaty by měly být v polovině října předloženy vládě k rozhodnutí."

Foto: Evropská komise
Hlavního ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek sečetl, že při ohlášeném zdražení podniky zaplatí za elektřinu v příštím roce celkem o 17 miliard korun víc.

"Přímý dopad dražší elektřiny do inflace dosáhne zhruba 0,4 procentního bodu, ale je třeba počítat i s nepřímými vlivy. ty vyplývají z toho, že firmy jistě přenesou část vyšších nákladů na své zákazníky, což se promítne do vyšších cen řady výrobků a služeb."

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla bude zdražení elektřiny o 17 procent pro řadu českých podniků likvidační. Míl tvrdí, že reálně hrozí, že podniky začnou přesouvat svou výrobu do zahraničí, kde je elektřina levnější.