Elektrárenský gigant ČEZ zlevňuje elektřinu

Elektrárenský gigant ČEZ zlevňuje elektřinu. Firmám i domácnostem nabízí cenu tzv. silové elektřiny o 15 procent nižší než v letošním roce. Ovšem za podmínky, že si cenu zafixují na celý rok 2010 a rozhodnout se musí do konce dubna. Je výhodné zafixovat si cenu elektřiny? A jak zareagují konkurenti ČEZ?

Původně nabídla ČEZ snížení 4 procenta. Teď reaguje na pokles velkoobchodních cen a přichází s nabídkou snížit ceny silové elektřiny o 15 procent. Háček je však právě ve slovíčku silová elektřina. Ta totiž představuje z celkové ceny proudu asi polovinu. Druhou část tvoří tzv. regulovaná složka, například poplatky za přenos. Více už analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

"Bude záležet na tom, jak se zachová energetický regulační úřad, který o dalších složkách rozhoduje. Nicméně můžeme odhadovat, že konečné zlevnění při patnáctiprocentním poklesu ceny silové elektřiny by mohlo být kolem pěti až šesti procent."

Vyplatí se fixace?

"To je samozřejmě otázka, kterou si nyní klade každý a nikdo na ni nedokáže odpovědět. Zda se to vyplatí nebo nevyplatí, záleží především na dalším vývoji cen elektrické energie, která se obchoduje na burzách. Je pravda, že tato nabídka už je o něco atraktivnější než ta původní, kdy jsme všichni na trhu očekávali, že cena elektřiny půjde dolů. Nyní se elektřina obchoduje pod 50 eury za megawatthodinu, což je úroveň, která některé analytiky vede k úvaze, že už bychom mohli být na dohled od nějakého dna. Takže z tohoto pohledu nabídka vypadá atraktivněji. Na druhou stranu je třeba říci, že v ekonomické krizi asi nikdo nemůže očekávat, že by cena elektřiny nějakým výrazným způsobem narostla v příštích třech čtyřech měsících, takže ani ten, kdo si elektřinu nezafixuje, neudělá nějakou závažnou chybu."

A ČEZ jde ve své nabídce ještě dál. Pokud její zákazník po 1. březnu ztratí práci, nebude muset platit tři měsíční zálohy plateb elektřiny. Také největší konkurenti ČEZ nabízejí pevné ceny v příštím roce. S výraznými slevami zatím vyčkávají.

"Abych pravdu řekl, tak jsem čekal poměrně pružnou a rychlou reakci ze strany konkurence. Já předpokládám, že reakce konkurentů budou v těch následujících týdnech nebo měsících daleko větší než byly doposud."

Řada lidí si říká, kam až cena elektřiny poroste? Co rok, to zdražení o osm deset procent, už vznikl i spolek proti nemravným cenám elektřiny. Je nějaký dlouhodobý výhled?

"Můžeme očekávat, že každoroční nárůsty o 10 či 15 procent nebudou. Minimálně následující dva tři roky se růst může zastavit nebo může klesat. Nicméně ve střednědobém horizontu musíme počítat, že elektřina bude zdražovat díky tomu, že zdrojů je relativně ke spotřebě ve střední Evropě nedostatek."