Elektřina zdražuje, zákazníci si ale mohou její cenu zmrazit do roku 2010

Elektřina v příštím roce zdraží o zhruba deset procent. Zákazníkům na jihu Čech a Moravy stoupne dokonce až o osmnáct. Ohlášené zvýšení vyvolalo vlnu nespokojenosti, podnikatelé volají po regulaci cen. Elektrárenská společnost ČEZ proto v úterý ohlásila novinku: domácnosti i menší firmy si budou moci cenu proudu na rok 2010 fixovat. Nikdo však neví, zda na tom vydělají nebo tratí. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Zdražování elektřiny v Česku je evergreen. Od roku 2005 její cena stoupla o desítky procent. Nejnovější zvýšení ohlásil Energetický regulační úřad v listopadu. Cenový skok je podle místopředsedy úřadu Blahoslava Němečka dán tím, že vzrostla tzv. regulovaná část ceny, která se na ceně pro spotřebitele podílí 40 procenty. Výsledná cena pro domácnosti i firmy se bude lišit podle regionu a dodavatele:

"Pokud jde o zákazníky ČEZu, tak tam je předpokládáno navýšení v průměru o 9,9 procenta. U E.ON energie je ten celkový nárůst v průměru 16,4 procenta."

Elektřina v Česku ovšem zdražuje ve chvíli, kdy její ceny v zahraničí padají a kdy navíc největší výrobce a distributor proudu u nás, elektrárenská společnost ČEZ, má rekordní zisky. Za první pololetí letošního roku její zisk stoupnul o 38 procent na 29 miliard korun. Další ohlášené zdražení proudu proto popudilo podnikatele:

"Firmy se v tuto chvíli zmítají v hospodářském útlumu a jsou dnes jistě nerady, když zjišťují, že jejich náklady neustále porostou. A myslím si, že by bylo dobré, kdyby regulační úřad zasáhnul,"

prohlásil prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Jiří Chvojka ze Spolku proti nemravným cenám je ještě kritičtější:

"To, že ceny rostou o více než deset procent a že nadále roste zisk ČEZu, považujeme mírně řečeno za nemravné. A hodláme proti tomu tvrdě protestovat jak u antimonopolního úřadu, tak u evropských regulačních orgánů."

Hrot nespokojenosti se nyní pokusil zlomit ředitel ČEZu Martin Roman. V úterý oznámil, že domácnosti i menší podnikatelé si budou moci cenu proudu v příštích dvou letech fixovat.

"Pokud se přihlásí ve lhůtě do konce února, budou moci využít cenu, která je na burze dnes. Tato cena povede ke snížení ceny elektrické energie mezi roky 2009 a 2010."

To ovšem platí jen v případě, že ceny energií na světových trzích znovu porostou. V opačném případě zákazník, který si fixoval současnou cenu elektřiny, může i hodně ztratit.

"Každý musí zvažovat velmi pečlivě, tak jako v jiných oblastech v životě,"

řekl k tomu v České televizi ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Ani analytici ovšem nedokážou v současné chvíli odhadnout, jaký bude další vývoj cen proudu. Petr Kužel z Hospodářské komory ale návrh ČEZu ocenil:

"Naši podnikatelé se v dalších letech a zejména v roce 2010 nedočkají toho skokového nárůstu. Mohou si sami zvolit, jakou cenu budou mít, a můžou se na ni připravit."

Cenovou fixaci nabízí už dva roky společnost Pražská energetika.