Vláda omezí růst cen elektřiny

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Růst cen elektřiny v příštím roce vláda omezí. "Byl přijat koncept vícezdrojového financování," uvedl po středečním jednání svého ministerského týmu premiér Petr Nečas. Prezentoval také nástroje, kterými chce vláda udržet růst cen elektrické energie mezi pěti až deseti procenty.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska se ministři shodli na třech základních opatřeních:

"Fotovoltaika bude podrobena jisté srážkové dani, pravděpodobně bude zvýšen poplatek za dočasné vynětí zemědělské půdy, protože ty fotovoltaické elektrárny jsou na polích, a na kompenzaci bude použit prodej emisních povolenek."

V letech 2013 až 2020 by příjmy z prodeje emisních povolenek, které stát chce dát na kompenzaci cen elektřiny, měly dosáhnout asi 90 miliard korun. Původně stát chtěl tuto část emisních povolenek poskytnout společnostem zdarma.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Konkrétní propojení vládou navržených opatření mají ministerstva průmyslu a obchodu, financí, životního prostředí a pro místní rozvoj propočítat do 20. října a dát definitivní podobu příslušné novele zákona o obnovitelných zdrojích. Příští středu by tak měly být známy i konkrétní termíny a mechanismus zdanění, řekl po jednání kabinetu premiér Petr Nečas:

"Považuji za nesmírně důležité, že tady byla dosažena shoda na vládě, že zavádíme i pravě onu srážkovou daň u fotovoltaických elektráren, protože i toto odvětví průmyslu se musí zapojit do financování dopadů, které jsou na zbytek ekonomiky včetně domácností, a že jsme se na tom shodli."

Česká fotovoltaická asociace podle svého šéfa Františka Smolky považuje srážkovou daň za populistické řešení:

"Ta srážková daň je totiž vlastně srážková daň z příjmu. To znamená, že nikoho v daném okamžiku nezajímá, jaké máte náklady, srazí se vám z příjmu. Znamenalo by to krach řady projektů, znamenalo by to arbitráže v obrovském řádu, protože byť jsou fotovoltaické projekty prezentovány jako nějaké zlatokopecké záležitosti, není tomu tak. V prvních letech je potřeba splácet bankám velké částky, a de facto žádné volné finanční prostředky z toho nejsou."

Podle Antonína Šípka ze Svazu automobilového průmyslu, ale i desetiprocentní růst cen elektřiny značně zvýší náklady firem:

"Pokud by všichni dodavatelé, od výroby surovin, směrem k finálním výrobcům vozidel, započítali tato zvýšení cen energie do cen svých výrobků, tak by se jednalo o zvýšení nákladů v řádech několika miliard korun. Samozřejmě ve finále by ty dopady byly různé. Co se týká dopadu do ceny auta, tam asi velký prostor nebude. Samozřejmě by se to mohlo dotknout mzdových nákladů."

Foto: Evropská komise
Zcela radikální názor má prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl, který soudí, že vláda by měla zásadně přehodnotit svůj přístup k podpoře obnovitelných zdrojů energie:

"Stát by měl revidovat svůj závazek do Bruselu, že bude mít třináctiprocentní podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě. To je absolutní nesmysl, a chce-li stát na něm trvat, tak nám prostě sděluje, že ten nárůst ceny bude pokračovat, protože ještě zdvojnásobíme podíl obnovitelných zdrojů. Každý investor, který do tohoto oboru bude vstupovat, bude vyžadovat státní garance, daleko lepší zajištění, daleko lepší podmínky na těchto investicích, protože nebude věřit, že stát dostojí svému slovu."