Vláda chce zabránit prudkému růstu cen elektřiny

Foto: Evropská komise

Českým domácnostem i firmám hrozí, že od příštího roku výrazně podraží elektrická energie. Důvodem je především masivní nárůst solárních elektráren, kterým se stát nadlouho zavázal odebírat elektřinu za výhodné ceny. Vláda teď hledá řešení, jak dopad cen energie zmírnit. Měl by k tomu pomoci i nový zákon o podpoře energie z obnovitelných zdrojů.

Foto: Evropská komise
O dvanáct procent více pro domácnost a až o sedmnáct procent pro podniky - takový skok by mohla zaznamenat cena elektrického proudu od 1. ledna 2011. To by ale podle vlády poškodilo českou ekonomiku. Ministerstvo průmyslu proto dokončuje návrhy, které mají vysokému růstu zabránit. Podle premiéra Petra Nečase by chystané kroky měly růst cen udržet pod deseti procenty.

"Pan ministr průmyslu a obchodu má ode mne úkol, aby tyto návrhy připravil tak, abychom je mohli příští týden představit veřejnosti v podobě konkrétních opatření.

Petr Nečas
Dalších, která přijmeme nad rámec, co již bylo schváleno a kde se mimo jiné podařilo snížit instalované energie o 700 megawatt."

Zmírnit růst cen elektřiny by mohl cenový strop pro solární elektrárny. To by znamenalo, že stát nepodpoří žádný fotovoltaický zdroj, který bude prodávat elektřinu dráž, než za 6 tisíc korun za megawatthodinu. Návrh také počítá s tím, že by provozovatelé slunečních nebo větrných elektráren měli platit za situace, kdy nedodávají elektřinu do sítě, a způsobují tak výchylky v síti. Opatření na Žofínském fóru o energetice navrhl šéf Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

Josef Fiřt
"Protože tyto zdroje, fotovoltaika a větrné elektrárny, v podstatě nejsou regulovatelné. A v okamžiku, kdy síť nepotřebuje tolik energie a oni vyrábějí naplno, způsobují odchylku, která se musí někdy draze kompenzovat. Čili oni dostanou zaplaceno draze za elektřinu, ale na druhé straně budou zodpovědni za vyřešení a zaplacené této odchylky."

Počítá se také se vznikem fondu, do kterého budou provozovatelé solárních elektráren přispívat na budoucí likvidaci vyřazených solárních panelů. Zákon by mohl podle Fiřta platit zhruba v březnu příštího roku. Stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban zase podporuje, aby se zdražení proudu kompenzovalo výnosy z prodeje emisních povolenek.

Milan Urban
"Jestli s tím přijde pan ministr co nejdříve a jestli to bude vyžadovat, jako že bude, nějaké legislativní kroky, tak je potřeba tyto věci položit teď hned na stůl."

Člen Národní ekonomické rady vlády Lubomír Lízal dokonce prohlásil, že pro stát by bylo výhodnější, kdyby nedodržel závazek vůči provozovatelům solárních elektráren a vysoké garantované ceny elektřiny prostě nezaplatil. Lízal je pro toto řešení i za cenu, že by tak Česko riskovalo mezinárodní arbitráž:

"V okamžiku, kdy jdeme do arbitráže, co se nám může stát nejhoršího, je, že tu arbitráž prohrajeme. A zase to zaplatí koncový uživatel. A přitom tam máme tu možnost, že třeba arbitráž vyhrajeme a nebudeme platit."

Jen mírnou podporu obnovitelných zdrojů energie doporučila Česku i Mezinárodní energetická agentura. Česko by mělo naopak lépe využívat stávajících zdrojů energie a budovat například nové plynovody a přípojky s Německem a Polskem. Agentura naopak kladně hodnotí energetickou bezpečnost.