Týden v ČR

Ivan Barnev a Julia Jentsch, foto: www.2media.cz
0:00
/
0:00

Česko má od úterý novou vládu.Od pondělního večera netekla do Česka ropa z východu, protože Rusko kvůli svému sporu s Běloruskem uzavřelo obě větve ropovodu Družba. V "hollywoodském stylu" se ve středu v podvečer uskutečnila slavnostní projekce Menzelova filmového přepisu Hrabalova románu "Obsluhoval jsem anglického krále".

Zleva: Jiří Čunek,  premiér Mirek Topolánek a Martin Bursík,  foto: ČTK
Česko má od úterý novou vládu. Prezident Václav Klaus jmenoval ministerský tým premiéra Mirka Topolánka, přestože má výhrady k jeho složení i k chybějící většinové podpoře v Poslanecké sněmovně. Kabinet je složený z devíti zástupců ODS, pěti lidovců a čtyř zástupců Strany zelených. Prezident ministrům při slavnostním ceremoniálu řekl, že je to poprvé v naší novodobé historii, kdy je vláda jmenovaná tak krátce jedna podruhé z důvodu, že ta předchozí nedostala důvěru Poslanecké sněmovny:

"Celá česká veřejnost a já s ní budeme sledovat, jak se v následujících dnech ujmete svých funkcí. A stejně tak budeme napjatě sledovat, jak proběhne hlasování o důvěře vaší vlády v Poslanecké sněmovně."

Topolánkův kabinet teď má třicet dní na to, aby požádal poslance o důvěru. K jejímu získání potřebuje vláda ve sněmovně alespoň jeden hlas z levicového tábora. Proto se rozhodli lídři trojkoalice jednat s ČSSD. Toto jednáni se uskutečnilo ve středu, a na žádost ČSSD za účasti televizních kamer. Premiér Mirek Topolánek tak v přímém televizním přenosu oficiálně požádal sociální demokraty o toleranci své vlády. Lídři ČSSD ale vládním politikům hned na začátku zopakovali, že druhou vládu Mirka Topolánka nepodpoří, protože mají velké výhrady k některým ministrům i ke koaličnímu programu. Své výhrady shrnuli do deseti oblastí. Podle premiéra Topolánka živé vysílání příliš neovlivnilo výsledek jednání:

 Setkání ČSSD s ODS,  KDU-ČSL a Stranou zelených,  foto: ČTK
"To jednání jindy neprobíhalo jinak. Možná jsme neměli sundaná saka a možná jsme při těch jednáních, která jsou za uzavřenými dveřmi, méně formální. Jinak to jednání bylo takové, jakých jsem zažil za poslední měsíce desítky."

I šéf Strany zelených Martin Bursík si myslí, že živé vysílání příliš neuškodilo jednání, i když tuto formu považuje za nevhodnou a přirovnal ji k reality show. Předseda lidovců Jiří Čunek míní, že nulový výsledek setkání je prohrou České republiky:

"Je to o tom, že jsme si řekli, že se nedohodneme. Jinými slovy další měsíce bude trvat jakoby ten pat. To sdělení je takové."

Vládní strany se tedy obrátily na jednotlivé poslance ČSSD a písemně je požádaly o toleranci. Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek si je ale jistý tím, že žádný z jejich zákonodárců na nabídku podpory či tolerance vlády nepřistoupí:

"Vznik rovné daně, to znamená implicitně také zvýšení DPH potravin a léků, to je skutečně 'lákavá' nabídka pro naše poslance. Neumím si to představit, že by někdo z našich poslanců pro to hlasoval, a proto nemám o to žádné obavy, o to hlasování."


Foto: ČTK
Od pondělního večera netekla do Česka ropa z východu, protože Rusko kvůli svému sporu s Běloruskem uzavřelo obě větve ropovodu Družba. Přesněji řečeno, ropa proudila z východu do Česka dál, a to ze zásobníků, které máme na Slovensku. A pokud by nedošlo k obnovení dodávek ropovodem Družba, mohla by téct ještě dalších zhruba sedm dní. Ani pak by ale nemělo Česko potíže, protože na svém území má zásoby na další více než tři měsíce. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman hned v pondělí ujistil, že není vůbec ohrožen chod hospodářství:

"Jediné, co by mohlo vzniknout, by byla nějaká úplně zbytečná panika, kdyby se lidé předzásobovali, kdyby vznikaly fronty nečerpacích stanicích. Zásoby jsou skutečně dostatečné a máme další technické možnosti."

O jaké jiné technické možnosti jde? Ropovodem Družba sice Česko zabezpečuje dvě třetiny své spotřeby ropy, ale má k dispozici rovněž ropovod vedoucí z německého Ingolstadtu. Ten byl postaven právě kvůli snížení závislosti na ruských dodávkách v devadesátých letech minulého století. Ministr Říman připomněl, že tento ropovod je velice výhodnou alternativou, protože má velkou kapacitu:

"Ropovod z Ingolstadtu má vyšší kapacitu, než ropovod Družba a běžné dnešní dodávky z Ingolstadtu dohromady. Z technického a kapacitního hlediska máme na rozdíl od jiných zemí, třeba Slovenska, plnohodnotnou alternativu."

Bylo málo pravděpodobné, že by Rusko přerušilo export ropy na delší dobu. Tento předpoklad se potvrdil ve středu zhruba hodinu před půlnocí, kdy ruská ropa opět začala proudit na Slovensko. Přerušení dodávek ropy kvůli rusko-běloruským sporům trvalo 50 hodin a nezpůsobilo žádné ekonomické problémy.


Režisér Jiří Menzel,  foto: ČTK
V "hollywoodském stylu" se ve středu v podvečer uskutečnila slavnostní projekce Menzelova filmového přepisu Hrabalova románu "Obsluhoval jsem anglického krále". Zvaní hosté zaplnili všech deset sálů multikina v pražském Slovanském domě, kam se členové herecké a tvůrčí delegace dostali uprostřed špalíru po červeném koberci. V hlavních rolích filmu vystupují Oldřich Kaiser, bulharský herec Ivan Barnev a německá herečka Julia Jentsch. Podle stejnojmenné knihy Bohumila Hrabala napsal filmový scénář sám režisér Jiří Menzel:

"Já jsem se snažil zachytit celý ten oblouk vývoje toho hrdiny. Tímto úhlem se musely některé epizody přeskupovat, aby to mělo souvislý děj. Už od filmu 'Ostře sledované vlaky' jsem věděl, že se to musí rozbít na určité motivy, a ty motivy složit znovu do formy dramatické. A tady to bylo těžší o tom, že těch motivů bylo hrozně moc, bylo třeba je vybrat, a vybrat tak, aby to bylo všechno vyvážené, a aby to přitom mělo určitý dopad."

"Můj film je určený normálním divákům. Dokonce i těm, kteří už zapomněli chodit do kina. Je trochu staromódní, ale doufám, že si publikum najde,"řekl režisér Jiří Menzel.