Přehled tisku

Zleva: Alexandr Vondra, Karel Schwarzenberg a Lubomír Zaorálek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Lidové noviny si všímají nedělní výtky stínového ministra zahraničí za ČSSD Lubomíra Zaorálka, že zahraničněpolitický program trojkoalice neobsahuje jasné stanovisko k dalšímu osudu evropské ústavy. Zaorálek to uvedl v nedělním televizním duelu Otázky Václava Moravce.

Zleva: Alexandr Vondra,  Karel Schwarzenberg a Lubomír Zaorálek v pořadu Otázky Václava Moravce,  foto: ČTK
Lidové noviny si všímají nedělní výtky stínového ministra zahraničí za ČSSD Lubomíra Zaorálka, že zahraničněpolitický program trojkoalice neobsahuje jasné stanovisko k dalšímu osudu evropské ústavy. Zaorálek to uvedl v nedělním televizním duelu Otázky Václava Moravce. "Obejít klíčovou otázku evropské politiky v koaliční smlouvě, v níž se našlo místo i pro ekobrikety, to je opravdu podezřelé. Vondrova diplomacie si chce nechat volné ruce k tomu, aby uhrála co nejlepší výsledek, ale jako by si nebyla jistá, zda strach z toho, abychom se neocitli v izolaci, nakonec nepřeváží. Je to možná chytré, jenže v tak důsažné věci na sebe může vzít odpovědnost jen vláda s řádným mandátem," píše komentátor deníku.


Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Komentátor Mladé fronty Dnes se zamýšlí nad dosavadní činností premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka a zvažuje pro a proti Topolánkova odchodu. "Topolánek není v roli Grosse, který se držel neudržitelného křesla zuby nehty. Spíše by se měl pokusit o nemožné: získat důvěru pro vládu, smířit se s ODS a vyřešit osobní krizi. Pravděpodobnost, že uspěje, je malá. Odejít bez boje by však bylo pro něj ještě trapnější," napsal autor.


Bylo by chybou domnívat se, že jedinou stranou, která vnitřně trpí sedmiměsíčním utvářením vlády, je ODS. Ve svém komentáři to píše deník Právo. Tato situace podle komentátora brzdí ve vývoji i sociální demokracii. Jiří Paroubek zahájil sérii krajských konferencí výzvou k modernizaci ČSSD a posílení role mladých a žen v ní. Březnový sjezd by měl nastartovat novou dynamiku levicové politiky a v situaci, kdy se pravice ocitá v sebedestruktivním zápalu, jímž si ČSSD prošla před třemi lety, soudí komentátor. Paroubkovi však není co závidět. Chytat více zlodějů naráz je nevděčné a riskantní. A sociální demokracie se nezmění, dokud nebude jasné, čekají-li ji prosté opoziční lavice nebo vyhřáté ministerské pracovny.


O tom, že jeho vztahy s premiérem Mirkem Topolánkem jsou "zásadně zrušené", mluví v rozhovoru pro deník Právo ministr financí v dosluhující vládě Vlastimil Tlustý. V koaliční vládě ODS, KDU-ČSL a zelených, kterou má rovněž vést Topolánek, ale Tlustý již nebude. Šéfem resortu bude lidovec Miroslav Kalousek. Tlustý patří spolu s Klausem, pražským primátorem a prvním místopředsedou ODS Pavlem Bémem a europoslancem za ODS Janem Zahradilem mezi politiky ODS, které Topolánek kritizoval v rozhovoru pro středeční Mladou frontu Dnes. Na adresu Tlustého Topolánek v médiích uvedl, že lidsky a profesně neuspěl. Premiér později připustil, že udělal chybu, když použil příliš ostrý tón, za obsahem kritiky si ale stojí. Tlustý se kriticky vyjádřil o daňové reformě, na níž se trojkoalice domluvila. Upozornil, že v koaliční dohodě není rovná daň, která patřila k hlavním slibům ODS. "To, co vyjednal Topolánek, je ve skutečnosti Kalouskova reforma,"řekl Tlustý. Pokud by trojkoalice získala parlamentní důvěru, Tlustý předpovídá, že vláda by fungovala velice obtížně.


Některé deníky se věnují 30. výročí vznik Charty 77. Právo píše o elitním spolupracovníkovi komunistické Státní bezpečnosti Pavlu Muraškovi, který jako agent působil mezi chartisty a mimo jiné vyzradil tajný archiv Charty v Brandýse nad Labem. Měl také podíl na zadržení zásilky samizdatu, který z Británie poslal Jan Kavan. Muraško byl po listopadu 1989 krátce i poslancem federálního parlamentu. O jeho zrádcovské činnosti se chartisté dozvěděli díky Pavlu Rychetskému, který po svém zvolení generálním prokurátorem zachránil alespoň část archivu StB, která zbyla po skartacích z přelomu let 1989 - 1990.


Podle Mladé fronty Dnes lze v Česku sestřelit unesené civilní letadlo. Ministr obrany, který by mohl zásah nařídit, má obálky s kódy pro celou akci. "Mám je stále u sebe, i když jde běhat. Je to dost tíživá odpovědnost," přiznává v listu šéf obrany Jiří Šedivý. Pravomocí nařídit sestřelení letadla ho pověřila vláda v souladu s pravidly NATO. Podobně je to například ve Velké Británii nebo ve Francii. Přestože je rozhodnutí sestřelit civilní letadlo současně rozsudkem smrti pro stovky lidí, může podle ministra Šedivého nastat okamžik, kdy to bude nutné. Například tehdy, kdy letadlo zamíří jako zbraň na Pražský hrad či na jadernou elektrárnu. V ohrožení by se tak ocitly životy obyvatel země, tisíců turistů či elit národa, píše Mladá fronta Dnes. Zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová však považuje sestřelení civilního letadla za volbu ze dvou zel. "Takové účetnictví s lidskými životy se nehodí," uvedla v listu.


Po České republice se nekontrolovaně pohybuje až několik tisíc narkomanů se žloutenkou, kteří o své nemoci nevědí a mohou nakazit další lidi, zejména své partnery či rodinu. Píše to Mladá fronta Dnes. Uvedla, že protidrogová centra už rok závislým lidem nenabízejí možnost testovat se na žloutenku. Distributor jednoduchého testu zahraniční výroby totiž už nemá potřebnou licenci na jeho prodej v Česku. Podle deníku se na řešení problému chce podílet i ministerstvo zdravotnictví. Testování narkomanů lze znovu zavést dvěma způsoby - buď ministerstvo najde jiného výrobce, který licenci má, nebo budou kontaktním centrům pomáhat s testováním lékaři. Na tvrdých drogách je v Česku závislých kolem 30.000 lidí. Žloutenkou trpí asi 10.000 narkomanů. Nejrozšířenější je přitom těžko léčitelná žloutenka typu C.


Výrobci léků hledají nové způsoby, jak si zavázat lékaře, aby předepisovali právě jejich léky. Píše to Mladá fronta Dnes. Jednou z novinek jsou různé studie. Pod záminkou, že zjišťuje účinky svého léku, nechá firma lékaře vyplnit dotazník u každého, jemuž lék předepíše, a za to lékaři zaplatí. Nejde přitom o výsledky, ale spíše o to, aby si zdravotník zvykl lék předepisovat, vysvětlil list. Pacient pak nemá šanci zjistit, jestli pilulky, které dostává, jsou pro něj ty nejvhodnější, nebo zda má jen lékař sympatie k výrobci. S podobným postupem se setkal i známý kardiochirurg Jan Pirk. "Byla mi naznačena možnost získání procent z nákupu léků. Samozřejmě jsem to odmítl,"řekl Pirk. Důvodem toho, proč firmy hledají nové metody, jak ovlivnit lékaře, je dosavadní vývoj. "Všichni už všude byli, takže zaplatit lékaři dovolenou v Dubaji už není takové lákadlo," cituje deník jednoho ze šéfů farmaceutické firmy. Zpřísnily se i etické zásady výrobců léčiv.


Státní žalobce podal minulý týden obžalobu na osmatřicetiletou několikanásobnou mistryni světa a Evropy v rybolovné technice Michaelu Křížovou, po níž už osm let pátrá policie. Křížová je podezřelá z toho, že jako účetní plzeňské rybářské organizace zpronevěřila bezmála půldruhého milionu korun. Píše to deník Právo. Podle listu byla Křížová jedním z největších talentů, jaké kdy český sportovní rybolov měl. Je držitelkou 20 titulů světové a evropské šampionky v rybolovné technice. Na různých mezinárodních soutěžích získala 26 medailí. V roce 2005 Křížovou zadržela španělská policie, a to na základě mezinárodního zatykače z roku 2004. Byla však propuštěna - podle plzeňské státní zástupkyně Antonie Zelené se totiž českému ministerstvu spravedlnosti nepodařilo doručit potřebné doklady pro její vydání ve lhůtě, kterou požadovala španělská strana.


Mladá fronta Dnes uvádí, že herec Viktor Preiss odstoupil z příprav inscenace Dumb Show. Ta měla mít v pražském Divadle Ungelt premiéru 11. ledna. Preiss řediteli divadla Milanu Heinovi uhradí dosud vzniklé náklady na inscenaci ve výši 400.000 korun. "Nejde o malou částku, zhruba o čtyři sta tisíc korun, ale jako soukromé divadlo nemáme jinou možnost, jak ztrátu kompenzovat,"řekl Hein. Preiss mu sdělil, že inscenaci opouští z osobních, vnitřních důvodů. Uvedl, že má přetrvávající zdravotní potíže a že ho nečekaně zradily psychické a fyzické síly. Ve hře britského dramatika Joe Penhalla se kromě Viktora Preisse měli objevit i jeho syn Martin a Lucie Vondráčková.