Přehled tisku

Jiří Čunek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Lidovci mají nové šaty, konstatuje deník Právo. Spolu s ostatními deníky se shoduje v tom, že zvolení vsetínského senátora Jiřího Čunka předsedou KDU-ČSL bylo snad jedinou možností, jak zastavit pád lidovců. Ti podle Hospodářských novin opět potvrdili, že umějí naslouchat znamením doby a v době rozmazávání ideologické hranice mezi pravicí a levicí a únavy z okoukaných politiků sáhli po praktickém a rázném vsetínském šerifovi.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
Lidovci mají nové šaty, konstatuje deník Právo. Spolu s ostatními deníky se shoduje v tom, že zvolení vsetínského senátora Jiřího Čunka předsedou KDU-ČSL bylo snad jedinou možností, jak zastavit pád lidovců. Ti podle Hospodářských novin opět potvrdili, že umějí naslouchat znamením doby a v době rozmazávání ideologické hranice mezi pravicí a levicí a únavy z okoukaných politiků sáhli po praktickém a rázném vsetínském šerifovi. Horší ale je, že dohromady o něm nikdo nic neví. Právo se domnívá, že i když všichni lidovecké nové šaty chválí, jediným, kdo o nich řekl nahlas pravdu, byla náměstkyně olomouckého hejtmana Jitka Chalánková. Na sobotním sjezdu, nedbaje na projevy nespokojenosti v publiku, řekla, co všichni věděli, ale co nemělo vůbec zaznít: nový lidovecký předseda je znám jedině tím, že vyhnal Romy. Hospodářské noviny připomínají, že vysoká politika se dělá ve sněmovně a vládě. Proto nestačí být v Senátu a ve stranické centrále. Kdyby se Čunek příliš pokoušel velet poslancům, staří mazáci - Miroslav Kalousek a Jan Kasal - mu dají pocítit, kdo je ve sněmovně pánem. Je dost dobře možné, uvažují dále Hospodářské noviny, že už za pár dnů bude Čunek ministrem. Pak pozná, že některé problémy se prostě vyříznout nedají. Dokonce ani v noci vyvézt do sousedního kraje.


Poslankyně ČSSD Anna Čurdová se neshoduje s vedením své strany v názoru na postup ČSSD při vyjednávání o vládě, ale v tuto chvíli kvůli tomu neopustí poslanecký klub ČSSD, jako to udělal její stranický kolega Miloš Melčák. Čurdová to řekla Mladé frontě Dnes. Podle deníku Právo doufá, že diskuse o budoucím směřování ČSSD bude v poslaneckém klubu pokračovat. Před případnou vládou ČSSD s ODS a lidovci by preferovala opozici. Podle PrávaČurdová na dotaz, zda se podobně jako Melčák chystá opustit poslanecký klub ČSSD, napřed jednoznačně neodpověděla. "Řekněme to tak, že dneska jsem to dementovala, že to je nesmysl," reagovala. Předseda poslanců ČSSD Michal Hašek uvedl, že cílem informace o Čurdové je zkomplikovat vyjednávání o vládě a oddálit řešení povolební situace. Mladá fronta Dnes navíc poukázala na to, že Čurdová se před několika dny vyhnula hlasování členů poslaneckého klubu ČSSD, který poslance zavázal, že musejí hlasovat o vládě jednotně, podle toho, co vyjedná vedení strany.


Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká ostře kritizovala státní zástupce za to, že jsou často "ve vleku" policistů, ačkoli by měli být garantem přípravného řízení. Všímají si toho Lidové noviny, podle nichž Vesecká státní zástupce plísnila při pracovní poradě. Důvodů stavu, který se jí nelíbí, může být podle deníku několik - například to, že státní zástupci často sami vzešli z policie a používají stejné metody práce. Jak listu řekl nejmenovaný bývalý vysoký úředník ministerstva spravedlnosti, mívají kamarádské vztahy, kvůli kterým neslouží jako hlídači regulérnosti trestního řízení. Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, který se porady s Veseckou zúčastnil, vidí jako důvody kritizovaného stavu odborné nedostatky, profesní rutinu i některé náznaky vědomého zneužití pravomocí. Lidové noviny napsaly, že podobnému tlaku jako státní zástupci jsou ze strany policie často vystaveni i soudci. Ti kritizují fakt, že na ně policie působí prostřednictvím médií. Pod mimořádným mediálním tlakem byl například soudce, který rozhodoval o uvalení vazby na zadrženého fotbalového bosse Jaroslav Starku. Kromě rozhodování o vazbě policie vytváří na státní zástupce a soudce tlak i v případech domovních prohlídek nebo povolování odposlechů. Praxe je taková, že nejprve se provede domovní prohlídka a teprve potom policie zkoumá, co vlastně zabavila, píší Lidové noviny s tím, že by to mělo být opačně: policie by předem měla mít jasno v tom, co hledá a vyzvat k vydání věci.


Petr Zelenka, který podle policie zavraždil osm pacientů havlíčkobrodské nemocnice tím, že jim dal lék heparin, podle advokáta tvrdí, že heparin nepodal nikomu v jihlavské nemocnici, kde také působil. Podle Mladá fronty Dnes měl Zelenka advokátovi svěřit, že tam ho to ani nenapadlo, protože v Jihlavě byli chodící a mluvící pacienti. Právo zase zjistilo, že by měla být zbavena mlčenlivosti advokátka Marie Cupalová, která pro nemocnici sepisovala trestní oznámení související s úmrtím pacientů. Kdyby byla zbavena mlčenlivosti, mohla by vysvětlit okolnosti jeho vzniku. Policie tvrdí, že průtahy při objasňování vražd způsobila právě malá konkrétnost trestního oznámení nemocnice. Podle listu měl Zelenka doma chorobopisy zavražděných a studoval je. Proto si tak dobře pamatoval jména lidí, který heparin podal.


Majitelé domů vymysleli nový trik, jak získat nové nájemníky do svých bytů, které se uvolnili v souvislosti se strachem lidí ze zvyšování nájemného. Byty ve svých domech nabízejí k pronájmu dál za částky na úrovni regulovaného nájemného. Noví obyvatelé ale musejí za jistotu nízké činže zaplatit při podpisu smlouvy statisícové částky, informují Lidové noviny. Blížící se deregulace nájemného motivuje podle šéfa Českomoravské realitní Petra Vosmíka k získání vlastního bydlení. Majitelé bytů tak hledají nájemníky ochotné za nemalé odstupné platit regulovaný nájem v lukrativní lokalitě. Vlastník bytu by sice mohl po ukončení regulované smlouvy začít pronajímat byt za tržní nájem, ovšem uzavřít dlouhodobou smlouvu na dobu neurčitou opět za regulovaný nájem a se statisícovým odstupným je pro ně podle realitních makléřů výhodnější. Majitelé bytů tak mohou získat prostředky na rekonstrukci bytu, které by z regulované činže neměli šanci získat a za tržní nájemné by to trvalo dlouho, napsaly Lidové noviny.


Majitelům hotelů v Plzeňském kraji, zejména na Šumavě, způsobují škody podvodní číšnici a kuchaři. Nechají se zaměstnat a v pravém okamžiku zmizí s tržbou. Stále více podobných případů se děje například na Klatovsku, což potvrzuje i policie. Píše to západočeské vydání Deníku. Šumavští hoteliéři, kteří nemají dostatek zaměstnanců, musejí shánět lidi z celé republiky. "Pak se stává, že neprověření zaměstnanci vyberou hotovost od hostů za ubytování, přivlastní si tržbu a náhle zmizí," uvedl Josef Švec z klatovského policejního ředitelství. Podle něj způsobují desetitisícové škody a policie je hledá po celé republice.


Suší se poslední knihy poničené povodní v roce 2002, píše deník Právo. Povodně v Praze a jejím okolí poškodily kolem 800 tisíc knih. Zhruba 140 tisíc vzácných tisků bylo posléze zamrazeno. Jejich vysoušení trvalo více než čtyři roky. Povodeň v metropoli nejcitlivěji zasáhla městskou knihovnu, když vyplavila její restaurátorské pracoviště vzácných tisků a depozitář. Vysušení knih je jen jedním z krůčků v návrati tisků do knihoven. Svazky musejí být ještě dezinfikovány, projdou rukama restaurátorů a nakonec nejméně půl roku leží v odvětrávaném prostoru. Návrat jednoho vyplaveného tisku tak trvá roky.


Tomáš Dvořák,  foto: Finneye,  CC BY-SA 2.0
Atlet Tomáš Dvořák, trojnásobný mistr světa v desetiboji, jen udiveně zírá. Jak píše Mladá fronta Dnes, ani v dobách největší sportovní slávy nezažil takovou popularitu jako nyní díky taneční soutěži StarDance. "Přitom já jsem jako poleno, ze kterého se Kamila Tománková snaží na parketu něco vykřesat," říká o své taneční partnerce. V soutěži, kterou minulou sobotu sledovaly dva miliony televizních diváků, pronikli mezi nejlepší tři páry. Prožívá teď okamžiky, které jako sportovec nepoznal. Dokonce i na poště ho zastavují neznámé ctitelky a fandí mu.