Přehled tisku

Jan Kubice
0:00
/
0:00

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice jednal správně, když svou zprávu, podle které údajně politici ovlivňují vyšetřování citlivých kauz a organizovaný zločin prorůstá do státní správy, předložil na květnovém zasedání sněmovního branného výboru. Myslí si to Hospodářské noviny. Problém deník vidí v politickém dopadu policistova činu.

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice jednal správně, když svou zprávu, podle které údajně politici ovlivňují vyšetřování citlivých kauz a organizovaný zločin prorůstá do státní správy, předložil na květnovém zasedání sněmovního branného výboru. Myslí si to Hospodářské noviny. Problém deník vidí v politickém dopadu policistova činu. Kubice ochránil útvar, pomohl zemi, ale flagrantně porušil pravidla: policista se nesmí pouštět do politického zápasu, píše list. Podle něj by měl proto Kubice dříve či později na svou funkci u policie rezignovat.

Rovněž deník Právo se domnívá, že policista by se měl držet stranou od politiky. Policista v jakékoli funkci se má modlit pouze k zákonu. Politika ho nesmí zajímat, a to bez ohledu na jeho politické přesvědčení, píše deník. V této souvislosti se ptá, jestli je možné, že by Kubice jednal na "politickou objednávku".

Také Mladá fronta Dnes komentuje návrh na Kubiceho obvinění a ptá se, zda také policisté vyšetřují obsah zprávy, kterou předložil v parlamentu. Obsah té zprávy byl pro právní stát neslýchaně znepokojující. Události, které od zveřejnění následovaly, bohužel věrohodnost Kubiceho zprávy zvyšují, uvádí deník.


Foto: ČTK
Lidové noviny se zabývají tvrzením strany SNK Evropští demokraté (SNK ED), která v úterý uvedla, že vyplacení příspěvků za její pražské zastupitele měla provázet korupce. Místopředseda SNK ED Stanislav Polčák hovořil o lidech z okolí ministra financí Vlastimila Tlustého. Podle předsedkyně strany Jany Hybáškové prostředník stranu žádal o provizi pro dva ministry a jednoho poslance ODS. Hybášková po nás chce, abychom věřili, že ministr Tlustý přinejmenším ve svém okolí toleruje gaunery. Musí si ale uvědomovat, že své tvrzení dost možná nikdy nedokáže. Máme zaděláno na kauzu Kořistka II, píše deník.


Prezident Václav Klaus už v létě hovořil s předsedou Akademie věd Václavem Pačesem o tom, že by mohla vzniknout vláda odborníků do předčasných voleb. Naznačil údajně také, že by v jejím čele mohl stát někdo, jako je Pačes, píše Mladá fronta Dnes. "Mezi řečí se o tom zmínil pan prezident, když jsme se bavili, jaká je situace po volbách. Zmínil se o vládě, která by se sestavovala z akademických kruhů,"řekl listu Pačes. V úterý uvedl, že by neodmítl solidní nabídku, aby sestavil nepolitickou vládu. Kdyby se na tom shodly politické strany a prezident ho o to požádal, považoval by to prý za svou povinnost. Řekl ale také, že zatím nabídku nedostal. Pačes by uvažoval jen o takové nabídce, která by mu umožnila sestavit kabinet, který by mohl něco vykonat a "vyvést zemi z krize, když se nedovedou politici dohodnout". Musel by také mít dost času, aby mohl vyhledat kvalitní lidi do ministerských funkcí. "Pokud bych měl být loutkou partají, tak bych to nevzal," zdůraznil. Straničtí lídři nejsou jednotní v názorech na Pačese jako na příštího premiéra. Předseda ČSSD Jiří Paroubek si Pačese váží jako odborníka, s nímž si rozumí, o jeho schopnostech stát se premiérem ale pochybuje. Naopak úřadující šéf KDU-ČSL Jan Kasal soudí, že Pačes by funkci v čele překlenovací vlády zvládl.


Harvardský průmyslový holding nezíská ázerbájdžánské kupónové knížky. Jak vysvětluje Mladá Fronta Dnes, společnost založená Viktorem Koženým se soudila o vlastnictví téměř dvou milionů kupónů a opcí v hodnotě až čtyři a půl miliardy korun. Soud ale vlastnictví přiřkl americké firmě. Desítky tisíc českých podílníků holdingu se tak peněz z Baku nedočkají. Kožený a jeho harvardské fondy se do kupónové privatizace v Ázerbájdžánu pustili v polovině devadesátých let. Viktor Kožený tehdy vybral od amerických investorů čtyři sta milionů dolarů na nákup kupónových knížek. Své závazky ale nesplnil. Americká justice ho teď viní z podvodů a podplácení.


Firma Kapsch může dokončit stavbu mýtnic. Rozhodl o tom soud. Jak ale připomínají Hospodářské Noviny, tendr na výstavbu mýtných bran rozhodně není první výběrové řízení, které se českým ministerstvům nepovedlo. Policejní pistole, biolíh, státní zakázky na nákup Gripenů za dvaadvacet miliard nebo obrněných transportérů, které byly ještě o tři miliardy dražší - všechny provázelo podezření z nekalé soutěže. Nejčastěji chybuje armáda. Některé velké tendry prošetřuje policie, za menší dostala pokutu od antimonopolního úřadu. Jeho šéf Martin Pecina říká, že dávat mnohamilionové pokuty úřadům nemá cenu - státní peníze se totiž jen přelijí z jedné kolonky do druhé. Proto raději udílí postihy v řádech desítek tisíc, aby byl potrestaný konkrétní odpovědný úředník.


Stavba justičního komplexu v pražských Vršovicích stála o asi 290 milionů korun víc, než bylo plánováno. Podle deníku Právo to vyplývá ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), která konstatuje, že chyba nastala v samém počátku investičního záměru - nebyl totiž vypracován kvalitní a finančně vhodný projekt. Deníku uvádí, že se projekt začal zpracovávat předtím, než vznikla konkrétní představa o paláci. "Pokud by bylo vše promyšleno a pečlivě připraveno, tak velký výkyv by v konečné ceně stavebního díla nebyl,"řekl listu prezident NKÚ František Dohnal. Nebylo například jednoznačně řečeno, kolik má být jednacích síní nebo jaké má být vybavení objektu. Zhotovitel původně stanovil cenu stavby na téměř 1,9 miliardy korun. Při výstavbě se částka měnila - navýšení však bylo výraznější než úspory, píše deník Právo. Snahy o úspory, které nastaly po prvotní kontrole NKÚ v roce 2002, už nebyly dostatečně efektivní. "Začalo se škrtat ve fázi, kdy už bylo stavební povolení a projekt rozjetý. Zastavit ho by znamenalo celou věc vrátit na začátek, dokončení paláce by se mohlo třeba o několik let oddálit,"řekl deníku prezident NKÚ. Růst ceny za stavbu ovlivnila také změna sazby DPH. Ušetřit se podařilo díky zaměstnání odsouzených a pořízení levnějšího vybavení, uvádí deník.


Brankář Petr Čech,  foto: ČTK
Změní případ Petra Čecha současný fotbal? Nad tím se zamýšlejí Lidové noviny. Český brankář v barvách Chelsea Petr Čech má po střetu s protivníkem vážné zranění hlavy. V zahraničí se začínají ozývat hlasy, které volají po větší bezpečnosti fotbalistů. Není totiž ojedinělé, že gólman zůstane po zákroku útočníka ležet na zemi. V pravidlech se snaha vykopnout brankáři míč definuje jako nebezpečná hra, po které následuje nepřímý kop. Zvlášť surový hráč může dostat žlutou kartu. Právě toho by ale měli rozhodčí využít, myslí si bývalý český reprezentant Luděk Mikloško. Podle něj není třeba měnit pravidla. Sudí by měli začít dávat žluté karty. Zatím je rozdávají za nesmysly, míní Mikloško.


Lidové Noviny už znají hit letošních Vánoc. Je to nafukovací sněhulák. Doba, kdy děti stavěly panáka ze sněhu s mrkví místo nosu a uhlíky místo očí, je tak možná nenávratně pryč. Dvouapůlmetrovému plastovému sněhulákovi černá očka nechybí - navíc se dají po zapojení do elektřiny rozsvítit. Po umělých vánočních stromečcích, jmelí a sněhu se tak na trhu objevila další napodobenina tradičního symbolu zimních svátků, povzdechly si Lidové noviny.