Přehled tisku

Petr Nečas, foto: Archiv vlády ČR
0:00
/
0:00

Česko má za sebou 365 dní pod taktovkou vlády premiéra Petra Nečase. Na žádné bouchání špuntů ve Strakově akademii to však není, uvádí Lidové noviny. Místo 'kabinetu rozpočtové odpovědnosti, práva a boje s korupcí' zemi vede spíše vláda promarněných příležitostí.

Kabinet premiéra Nečase,  foto: Archiv vlády ČR
Česko má za sebou 365 dní pod taktovkou vlády premiéra Petra Nečase. Na žádné bouchání špuntů ve Strakově akademii to však není, uvádí Lidové noviny. Místo 'kabinetu rozpočtové odpovědnosti, práva a boje s korupcí' zemi vede spíše vláda promarněných příležitostí. Ačkoliv loňské parlamentní volby nadělily pravici nebývale pohodlnou většinu 118 hlasů, strávil Nečasův tým první čtvrtinu svého funkčního odbobí spíše v koaličních šarvátkách. A když už se pustil do slibovaných reforem, nedokázal veřejnost přesvědčit o správnosti svých kroků. Nejlépe hodnoceným ministrem je podle čtenářů serveru Lidových novinšéf vnitra Jan Kubice, který má známku 2. Na opačném konci stojí ministr zemědělství Ivan Fuksa se čtyřkou. Výsledný dojem vlády odpovídá horší trojce. Premiér se ale za své podřízené staví a říká, že vláda funguje lépe než koalice. Nebývale ostře se do bývalých kolegů trefuje předseda Věcí veřejných Radek John, který říká: za propagaci politiky jako veřejné služby si vláda zaslouží pětku.


Petr Lessy
Ministr vnitra Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy se podle informací Lidových novin na pondělní schůzce dohodli na výši odměn pro policisty. Podle nových pravidel budou moci krajští šéfové a ředitelé celorepublikových útvarů dostat nejvýše 200.000 korun za rok, náměstci 250.000 korun a šéf hasičů a policejní prezident maximálně 300.000 korun. Dříve přitom dostávali až milionové prémie, uvedly Lidové noviny. "Tato čísla znamenají strop. Rozhodně ale nejde o pravidlo a všichni stanovených částek určitě nedosáhnou,"řekl Kubiceho náměstek pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Hruška. Vysoce postavení policisté budou dostávat jen kázeňské odměny, které se jim po odchodu do civilu nezapočítávají do výsluh. Řadových policistů a hasičů se podle listu nařízení prakticky nedotkne, pracovní odměny k platu dostanou. V celkovém součtu ale nesmí prémie ročně přesáhnout 100.000 korun.


Hnědouhelná společnost Czech Coal Pavla Tykače navrhla Teplárenskému sdružení, aby společně oslovily vládu s žádostí o zahájení trojstranného dialogu, který by se týkal využití uhlí. Informuje deník E15. Teplárenské sdružení na nabídku Czech Coalu podle deníku reaguje zdrženlivě. Zatím zůstává nejasné, zda vláda územní limity pro těžbu uhlí skutečně prolomí. Ani pak by ovšem těžba za limity nebyla jistá, protože kabinet Petra Nečase chce zrušit možnost vyvlastňování pozemků kvůli těžbě. Zároveň však usiluje o to, aby uhlí přednostně získávaly teplárny, kterým bez suroviny hrozí v příštích letech boj o přežití, píše E15. Ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek se diskusi nebrání. Czech Coal však podle něj zatím spíše předkládal cenová ultimáta, která nejsou pro teplárny přijatelná. Uhlí, které dodává Czech Coal, je považováno za klíčové pro přežití systémů centrálního zásobování teplem v Česku.


Stát vytvoří finanční tlak na rodiny, které mají malé děti v dětském domově. Jak uvádí Hospodářské noviny, nový poplatek má zrychlit adopce. Děti do tří let už nebudou v dětském domově zadarmo. Jejich rodiče za ně budou od příštího roku platit 45 až 55 korun denně. Zákon, který nový poplatek zavádí, schvalují poslanci. Vybrané peníze použijí dětské domovy jako příspěvek na jídlo nebo oblečení. Tyto výdaje dosud hradil pouze stát. Poplatky mají motivovat rodiče k větší spolupráci. Dítě se má buď urychleně vrátit domů, nebo předat do nové rodiny. Dnes přitom často zůstává dlouhodobě v ústavu. Česko kvůli tomu kritizují mezinárodní organizace. Bez rodiny zde žije kolem devíti tisíc dětí, přičemž dva tisíce z nich jsou nejmenší děti do tří let. Hospodářské noviny se pak ve svém sloupku nazvaném 99 slov ptají, co se stane, když rodiče nezaplatí? Svlékne ředitel dítě do naha a strčí ho do hladomorny? Řešení ostudy Česka je jinde. Stát nesmí krást děti z rodin proti vůli rodičů jen proto, že jsou chudé či 'alternativní'. Musí ustanovit pěstounskou péči a usnadnit adopce.


Máme v Praze firmu, která vybavila ázerbájdžánské dálnice levnějšími a sofistikovanějšími světelnými tabulemi, než jaké firma Kapsch rozmisťuje na českých dálnicích. Proč nedostala šanci v Čechách? Protože žádná veřejná soutěž na miliardovou zakázku neproběhla, uvádí Hospodářské noviny v rubrice Názory. Současné tabule, které míjíme na dálnicích, jsou symbolem podezřelé protekce, jíž stát zahrnul velké konsorcium z Vídně. Ta zde provozuje elektronické mýto a zakázka na tabule vznikla jako dodatek k původní smlouvě. Jsou nejen dražší než třeba německé, ale neumějí usměrňovat dopravu, neumějí anglicky ani nedoporučí objížďku při kolonách. A co je úplně nepochopitelné, ministerstvo na Kapsch netlačí, aby nabídku informací obohatil.


Koláž: Kristýna Maková
Zadlužení Češi, kteří mají potíže se splácením hypoték, musejí teď mnohdy svůj byt či rodinný dům prodat značně pod cenou, píše deník Právo. Výnos z prodeje jim pak nemusí pokrýt celý zbytek hypotéky včetně sankcí. Přijdou tak nejen o střechu nad hlavou, ale ještě jim navíc naskakuje o úroky a penály zbývající dluh. To se děje především v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Ať už napřímo, nebo v dražbách nemovitostí tak lze pořídit zajímavou nemovitost ani ne za dvě třetiny ceny běžné v dané lokalitě. Banky mnohdy špatně vyhodnotily bonitu řady žadatelů a dávaly hypotéky i klientům, kteří byli s příjmy na hraně a často jim po splátce zbývalo pouze na základní životní potřeby, řekl Právu Tomáš Prouza z finanční společnosti Partners. Při výpadku příjmů tak podle něj mnozí lidé nemají žádné rezervy, za kterých by mohli čerpat peníze na splátky.


Za jaký druh sádry na zlomeninu, jaký kloub nebo oční čočku přesně si budeme muset u lékaře nově připlatit jako za nadstandard? Nelze říct, protože se to bude měnit skoro každý rok, uvádí Mladá fronta Dnes. Návrh vždy podají odborníci z lékařských společností a pojišťoven, ale nakonec to vždy vydáním vyhlášky rozhodne sám ministr zdravotnictví. Odbory protestují a obávají se, že placení v ordinaci bude čím dál tím víc přibývat. Ministr Heger namítá, že to bude naopak - jak medicína postupuje dopředu, stane se příplatková péče za pár let standardní. Opozice to vidí jinak. Jak uvedl David Rath z ČSSD, cílem vlády je ušetřit co nejvíc. Úředníci proto budou potichoučku, krůček po krůčku, salámovou metodou odkrajovat z toho, co je dnes plně hrazené, a bude to padat do toho balíčku nadstandardu. A to je nebezpečí.


Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Poslanec za ČSSD a bývalý premiér Jiří Paroubek a jeho manželka Petra se budou věnovat literatuře, Paroubek podepsal smlouvu s vydavatelstvím Prostor na své další knihy a dostal na ně zálohu milion korun, jeho žena získá většinový podíl v nakladatelství Columbus. Informovala o tom Mladá fronta Dnes (MfD). Paroubková už připravila pro Columbus k vydání knihu svého manžela Česká Watergate o takzvané Kubiceho zprávě, dílo vychází tento týden. Manželé mají zkušenost s psaním knih, bývalý premiér je autorem několika děl, které čerpají z jeho politické činnosti, Paroubková loni představila veřejnosti knihu s názvem V botičkách od Diora. Pod novým vedením bude údajně Columbus vydávat mimo jiné překlady světové poezie či paměti psychiatra Vladimíra Vondráčka.


Začátek letošní návštěvnické sezóny památkám příliš nadějí nepřinesl. Zatímco českých turistů míří na hrady a zámky zhruba stejně jako v minulých letech, cizinců nepřestává ubývat. A to poměrně dramaticky, píšou Lidové noviny. Skoro úplně vymizeli návštěvníci ze Spojených států a Kanady, naopak každoročně narůstá počet návštěvníků z Ruska nebo obecně ze zemí bývalého východního bloku, uvádí Petr Svoboda, náměstek ředitelky Národního památkového ústavu. Loni se na české památky přišly podívat čtyři miliony lidí, z toho cizinců přibližně 400 tisíc. Mění se i struktura návštěvníků. Místo organizovaných skupin začali jezdit individuální cestovatelé - lidově řečeno 'batůžkáři'. Právě jejich přílivu se památkáři rozhodli využít a kývli na nabídku českých i zahraničních provozovatelů hostelů. Smlouva o spolupráci má českým památkám přinést promyšlenější propagaci v zahraničí.


Foto: CzechTourism
I když závislých na alkoholu je v Česku 'jen' kolem tří procent alkohol se v zemi pije ve velkém a v jeho spotřebě jsme mezi národy na špici. Podle průzkumu pro Mladou frontu Dnes se Češi nejraději opíjejí na oslavách a nejčastěji pivem. Každý Čech nad patnáct let vypije ročně v průměru 16,5 litru stoprocentního alkoholu, zatímco světový průměr činí pouze něco přes šest litrů. Zhruba polovina tohoto množství připadá na pivo. Alkohol mají Češi v oblibě už tradičně, jen jeho skladba se léty proměnila. Dnes lidé nejčastěji pijí pivo, na druhé místě je pak víno. Méně oblíbené jsou destiláty, které třetina lidí nekonzumuje vůbec.