Přehled tisku

Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentáře tisku si především všímají, že z Hradu už zaznívají slova o úřednické vládě, předčasných volbách a aktivnějším prezidentově přístupu. Lidové noviny v komentáři upozorňují, že s každou další "nedohodou" politiků pozice Václava Klause zesílí.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Komentáře tisku si především všímají, že z Hradu už zaznívají slova o úřednické vládě, předčasných volbách a aktivnějším prezidentově přístupu. Lidové noviny v komentáři upozorňují, že s každou další "nedohodou" politiků pozice Václava Klause zesílí. Podle listu vláda Mirka Topolánka s největší pravděpodobností důvěru nezíská. Je třeba doufat, že se pak nebude "po paroubkovsku" držet u moci a podá demisi. "Pro Česko by bylo nejlepší, kdyby začátkem listopadu politici vystřízlivěli a dokázali se dohodnout, nejlépe na předčasných volbách," soudí komentátor. Právo v komentáři varuje před nestabilitou, kterou by mohlo zvažované nevyčerpání všech tří pokusů na sestavení vlády přinést.


Dlouholetý náměstek ministra financí Eduard Janota podle Hospodářských novin a Mladé fronty Dnes nesouhlasí s celostránkovými inzeráty, které v tisku zveřejnil ministr financí Vlastimil Tlustý. Inzeráty, v nichž Tlustý varuje před stavem veřejných financí, jsou podle Janoty nekorektní. Ministr zveřejnil v posledních týdnech dva inzeráty, které varují před stavem veřejných financí. Stojí v nich, že dluh země je 1,3 bilionu korun, inzeráty však neupřesňují, že podle metodiky Eurostatu je skutečný dluh necelý bilion korun. Janota, podle kterého jde o vědomé nafukování problému, se obává, že Tlustého inzerát může mezi zahraničními investory, kteří kupují vládní dluhopisy, vyvolat obavy. Janota na financích sestavuje státní rozpočet už 14 let a přežil jako nepolitický úředník devět ministrů jak z řad ODS, tak ČSSD.

Inzeráty se zabývají i Hospodářské noviny. Komentátor se pozastavuje také nad skutečností, že mobilizační politický inzerát zaplatilo ministerstvo, tedy my všichni z daní. "Zde ovšem Tlustý není výjimkou. Skutečnost, že Úřad vlády platil Jiřímu Paroubkovi výdaje na právníky v jeho soukromých sporech, je stěží uvěřitelná. Bylo by logické, aby všechny protistrany, se kterými se bývalý premiér soudí, podaly stížnost, protože druhá strana používala neoprávněné státní výhody. Za druhé je žádoucí, aby Paroubek vše okamžitě do státní pokladny vrátil - stejně jako pan Tlustý," podotýká list. Politici si zvykli na neuvěřitelné věci. Například o skutečně přísné rozlišování cest na vládní, partajní a soukromé se příliš nesnaží. "Asi si myslí, že je to nemožné rozlišit, když se kampaň vede vlastně pořád," uzavírají Hospodářské noviny.


Když se zaměstnanec vdává nebo žení, má nárok na dva dny placeného volna. Když mu umře blízký člen rodiny, může čerpat tři dny. Zaměstnavatelé to však chtějí zrušit. Jak píše Právo, návrh předložil Svaz průmyslu a dopravy. Zaměstnavatelé požadují i zrušení placeného volna pro těžce zdravotně postižené občany, kterým počasí nedovolí dostat se do práce svým autem či zrušení volna pro vyšetření u lékaře. To vyvolalo bouřlivou reakci u odborů, které návrhy označily za hyenismus a nemravnost. Předseda největší odborové centrály Milan Štěch řekl, že pokud by vláda návrhy akceptovala, a vydala nařízení, kterým by tato práva zrušila, odbory by protestovaly. Ministr Petr Nečas Právuřekl, že chce, aby se sociální partneři domluvili na rozumném kompromisu. Za sebe zdůraznil, že nesouhlasí s návrhem 'šmahem' všechno převést na neplacené, byť nárokové volno. "Jsou situace, jako je úmrtí blízkého rodinného příslušníka, kde je mimo vší pochybnost, že to přece nebudeme měnit," uvedl Nečas. Zamyslel se však nad otázkou, kolikrát za život dát zaměstnanci placené volno na vlastní svatbu.


Liberec,  foto: Štěpánka Budková
Liberecké radnici se podařilo po více než roce vykoupit všechny pozemky ve čtvrti, kde se v únoru 2009 uskuteční mistrovství světa v klasickém lyžování. Odpadla tak hrozba, že by město muselo narychlo hledat jiné místo pro běžecké závody šampionátu. Píše o tom příloha Mladé fronty Dnes. Řadu pozemků Liberec nevykupoval a vyměnil je za své nemovitosti. Někteří majitelé pozemků odmítli prodat pouze část své parcely a město ji muselo koupit celou. "Výkup nás pak stál o trochu více, ale na druhou stranu se získané pozemky v budoucnu jistě zhodnotí,"řekl náměstek primátora Jiří Veselka. Výkup pozemků provázely podle listu značné chyby ze strany města. Například za parcely ve Vesci nabídlo majitelům pozemky, na které měl přednostní právo někdo jiný. Veselka vysvětlil, že město potřebovalo vlastnit pozemky ve Vesci co nejdříve a úředníci pracovali v časovém stresu. Bez pozemků by Liberec kromě jiného nemohl dostat na šampionát půl miliardy korun od vlády nebo obdržet povolení pro výstavbu. Na louce ve Vesci vznikne šest lyžařských okruhů.


Kramářova vila
Teprve podruhé v historii mohli lidé v Praze navštívit prostory premiérského sídla, Kramářovy vily na kraji Letenských sadů. Jak píše Právo, navzdory lehce pochmurnému rannímu počasí se už před devátou hodinou sešly u vily desítky zájemců o prohlídku slavného domu. Jeho brány se veřejnosti otevřely teprve podruhé od roku 1948. Navíc mohli lidé poprvé vidět i soukromé prostory předsedy kabinetu, který návštěvníky vítal. Vila má přes 50 místností k reprezentativním účelům, premiérovi a jeho rodině pak náleží pětipokojový byt. Nynější tradiční sídlo premiérů nese jméno prvního čs. předsedy vlády Karla Kramáře. Vnitřní prostory byly ovlivněny jeho ruskou manželkou Naděždou - interiér má takřka byzantskou podobu.


Foto: ČTK
Trojská zoo se vrátila do třicátých let, píše Právo. Slavilo se totiž její pětasedmdesáté založení. Nablýskaný rolls royce ze začátku minulého století, swingová kapela, páni s cylindry a uvítací řeč, kterou přesně před pětasedmdesáti lety pronesl při otevření zoo její první ředitel profesor Jiří Janda. Přesně tak to vypadalo ve čtvrtek v pražské Troji. Za celou její historii zamířilo do zoo více než 46 milionů návštěvníků. Podle ředitele Petra Fejka ročně přijde více než milion zájemců. Jen Pražský hrad má prý větší návštěvnost. V příštím roce se má stavět jeden z vysněných pavilonů - buď pro slony nebo pro hrochy.