Přehled tisku

Britský premiér Tony Blair, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Program české sociální demokracie se zásadně liší od programu britských labouristů, které předseda vlády Jiří Paroubek považuje za vzor ČSSD a jejichž lídr a britský premiér Tony Blair v pátek navštívil Prahu. V komentáři na to upozorňují Lidové noviny. List k návštěvě Blaira v Česku ve své analýze píše, že Paroubek ji považuje za předvolební triumf a tvrdí, že ČSSD chce jít ve stopách volebního úspěchu Blairových labouristů, kteří vyhráli parlamentní volby třikrát po sobě.

Britský premiér Tony Blair,  foto: ČTK
Program české sociální demokracie se zásadně liší od programu britských labouristů, které předseda vlády Jiří Paroubek považuje za vzor ČSSD a jejichž lídr a britský premiér Tony Blair v pátek navštívil Prahu. V komentáři na to upozorňují Lidové noviny. List k návštěvě Blaira v Česku ve své analýze píše, že Paroubek ji považuje za předvolební triumf a tvrdí, že ČSSD chce jít ve stopách volebního úspěchu Blairových labouristů, kteří vyhráli parlamentní volby třikrát po sobě. Při bližším pohledu na oba politiky je ovšem zřejmé, že mají společnou pouze touhu po úspěchu, zálibu v průzkumech veřejného mínění a firmu, která se jim stará o volební kampaň. Úspěch Labour party totiž stojí na opuštění tradičních levicových ikon, jako je bezplatné zdravotnictví a odmítání školného. Tedy na odmítnutí přesně těch věcí, na kterých ČSSD v programu trvá, uvádí analýza deníku.

Deník Právo otiskuje společný článek Jiřího Paroubka a předsedy strany Evropských socialistů a dánského expremiéra Poula Nyrupa Rasmussena, který se vztahuje k schůzce lídrů evropských sociálnědemokratických stran. "Údajná krize Evropské unie a našich sociálních modelů se stala frází, s kterou se odmítáme ztotožnit. Navrhujeme progresivní program pro oblast pracovních míst a reforem, který zajistí příznivou budoucnost našich sociálních modelů i Evropské unie," píší Paroubek a Rasmussen.


Česká republika se musí připravit na to, že zahraniční investice od nás budou také odcházet a musí nastavit podmínky pro příliv nových investorů. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to v reakci na loňský vývoj české ekonomiky řekl ředitel Centra pro mezinárodní hospodářskou politiku Michiganské univerzity Jan Švejnar. Loňský vývoj HDP označil za vynikající, podotkl však, že Česko je podle jeho názoru schopné až osmiprocentního růstu. Zdůraznil, že export roste hlavně díky cizím investicím, protože jeho velká část připadá právě na podniky se zahraniční účastí. Zahraniční investice jsou podle Švejnara cenné také tím, že do země přinášejí nové technologie a nové znalosti. K otázce udržení přílivu nových investorů uvedl, že vláda musí přijít s novými stimuly. Za důležitou označil investici do vzdělání lidí. V horizontu příštích dvaceti let by podle něho měla být hlavní konkurenční výhodou České republiky velmi kvalitní pracovní síla. Pro lákání investorů je nutný také další rozvoj infrastruktury, upozornil Švejnar. Pro zajištění větší ekonomické stability pak vláda musí usilovat o snižování rozpočtových schodků. A protože českou ekonomiku táhne export, je nutné snížit riziko šoků v měnovém kurzu. V tomto ohledu by podle Švejnara pomohl vstup Česka do eurozóny.


Foto: ČTK
Čína se letos rozhodla razantněji vystoupit proti vyvěšování tibetských vlajek v Česku v den výročí potlačení protičínského povstání v Tibetu v roce 1959. Akce Vlajka pro Tibet připadá na pátek. Čínské velvyslanectví se rozhodlo zasáhnout a rozeslalo radnicím, které vlajku vyvěsí, odrazující dopis, v němž velvyslanec Tchang Kuo-čchiang vykládá historii a píše, že česká vláda uznává Tibet jako součást Číny. Píší to Lidové noviny. "Letos to je poprvé, co velvyslanectví rozeslalo dopisy. Šly ve dvou vlnách. V té první byly dopisy doručeny na radnice a další úřady, ve druhé vlně velvyslanectví rozesílalo dopis ještě e-mailem. Ten přišel i našemu sdružení," řekla deníku koordinátorka akce Vlajka pro Tibet Marcela Procházková ze sdružení Lungta. Čínský velvyslanec v dopise napsal, že věří, že místní samosprávy nebudou jednat v rozporu se stanoviskem české vlády. Velvyslanec podle Lidových novin zároveň doporučil, aby ke konzultacím kontaktovaly ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí Vít Kolář uvedl, že na ministerstvo se obrátila řada starostů. Ministerstvo vydalo oficiální stanovisko, ve kterém upozornilo, že ČR nezpochybňuje čínskou svrchovanost nad Tibetem. "Pan velvyslanec je velice aktivní. Každý zastupitel je ale zodpovědný sám za sebe a rozhodně není zodpovědný čínskému velvyslanci," řekl Kolář. Lidové noviny napsaly, že tibetskou vlajku se chystá vyvěsit 279 radnic. Akce se poprvé konala před deseti roky.


Listy si všímají i čtvrtečního rozhodnutí Poslanecké sněmovny, která vrátila k dopracování senátní návrh na zařazení Velkého pátku mezi svátky. Sněmovna senátní návrh na změny státních svátků vrátila k přepracování. Bůh jí za to žehnej, křesťané by jí měli poděkovat. Přestože bych také uvítal čtyři dny volna místo tří a přestože sám nejsem věřící, připadá mi jako neuvěřitelná a necitlivá hloupost chtít oslavovat Kristovo umučení. Byť jistě i nadále platí, že blahoslavení chudí duchem, napsal komentátor deníku Právo.


Komentátor Mladé fronty Dnes si všímá případu soudce Tomáše Boučka, který měl podle nahrávky, již odvysílala televize Nova, ovlivňovat přísedící před rozhodováním o žádosti doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka o obnovu procesu. Autor komentáře uvedl, že je podivné, že tento stav soudnictví nechává v klidu politický život. Až se z toho zdá, že takto chatrná loď spravedlnosti všem vyhovuje. Lehce ji lze vychýlit z pevného směru, napsal komentátor Mladé fronty Dnes.


Pokud by se ODS stala vládní stranou, zpřísnila by státní podporu dlouhodobě nezaměstnaným. Lidé, kteří odmítnou pracovat nebo si zvyšovat kvalifikaci, by podle ODS neměli dostat od státu žádné peníze, ale jen poukázky na potraviny, bydlení či oblečení. Návrh bude součástí volebního programu, který ODS zveřejní v dubnu. Píší to Hospodářské noviny. "Lidem, kteří dlouhodobě odmítají práci, nebo se odmítají rekvalifikovat, by se postupně snižovala finanční podpora a nahrazovalo by ji naturální plnění. Úřad by jim dal stravenky, zaplatil oblečení pro děti," řekl listu místopředseda ODS Petr Nečas. Zůstat nečinný a brát od státu podporu by člověk mohl jen půl roku po ztrátě místa. "Dáme mu důvěru a čas najít si práci vlastní aktivitou. Pokud problém nevyřeší sám, přichází program rekvalifikací či veřejně prospěšných prací," dodal Nečas. Sedmý měsíc bez místa by tak již nikdo nemohl sedět doma, ale musel by studovat či pomáhat ve své obci. Pokud by se pak dva roky vyhýbal práci či studiu, dostával by už jen poukázky. Hospodářské noviíny napsaly, že ODS navazuje na plán, který prosadila už současná vláda. Od října 2004 musí všichni lidé, kteří jsou bez místa déle než rok, přijmout veřejně prospěšné práce pro obec na osm hodin týdně, pokud je k tomu vyzve starosta. Když odmítnou, obec má právo nedat jim žádné sociální dávky, ale jen jídlo, a zaplatit za ně nájem. Starostové teď nevyplácejí sociální dávky z obecních rozpočtů - peníze jim vždy proplatí ministerstvo financí. Proto obcím často chybí motivace dostat "své" nezaměstnané do práce, uvedly Hospodářské noviny.


Botanická zahrada v Praze - Troji je podle Mladé fronty Dnes ohrožena kvůli pozemkům. Deník napsal, že ředitel zahrady Oldřich Vacek se dozvěděl, že část pozemků, na kterých zahrada leží, může být brzy vydána restituentům. "Pokud by se tak stalo, může to zahradu velmi poškodit," obává se Vacek. Podle něj se jedná o pozemky, na kterých jsou nejstarší a klíčové expozice zahrady. Jeden pozemek o rozloze 1200 metrů je podle něho už vydán. "Leží v těsné blízkosti skleníku Fata Morgana a podle plánu z roku 2002 tady má vzniknout parkoviště pro tělesně postižené lidi," řekl Vacek. Pražský radní Miloš Gregar informaci potvrdil a upřesnil, že před vydáním je dalších 14 parcel o celkové rozloze přes tři hektary. "Je to téměř deset procent z celkové plochy, o kterou by mohla botanická zahrada přijít," řekl Mladé frontě Dnes. Pozemky si jako náhradní sami vyhlédli neuspokojení restituenti. Jejich nároky nyní řeší soud, informoval list.