Přehled tisku

Prezident Václav Klaus
0:00
/
0:00

Situace v České republice se v příštím roce ve srovnání s letoškem v zásadě nezmění. V rozhovoru pro Magazín Dnes, který je přílohou Mladé fronty Dnes, to shodně uvádějí prezident Václav Klaus i premiér Jiří Paroubek. Oba politici si to myslí přesto, že v roce 2006 proběhnou parlamentní volby, které mohou přinést vítězství opozice. Podle prezidenta Klause volby sice patří mezi důležité události, jejich výsledek však nebude znamenat nějaký zásadní otřes. Hlavní transformační kroky směrem k demokracii se podle něj uskutečnily už počátkem 90. let.

Prezident Václav Klaus
Situace v České republice se v příštím roce ve srovnání s letoškem v zásadě nezmění. V rozhovoru pro Magazín Dnes, který je přílohou Mladé fronty Dnes, to shodně uvádějí prezident Václav Klaus i premiér Jiří Paroubek. Oba politici si to myslí přesto, že v roce 2006 proběhnou parlamentní volby, které mohou přinést vítězství opozice. Podle prezidenta Klause volby sice patří mezi důležité události, jejich výsledek však nebude znamenat nějaký zásadní otřes. Hlavní transformační kroky směrem k demokracii se podle něj uskutečnily už počátkem 90. let. "Jsme standardní evropskou demokratickou zemí a nic nenaznačuje, že by tomu tak nemělo být i nadále," řekl Václav Klaus. O tom, že v příštím roce nenastanou žádné zásadní změny, je přesvědčen i premiér Paroubek. Věří, že ve volbách zvítězí sociální demokracie, a bude tak mít možnost dál uskutečňovat svůj program. Za úspěch své vlády označil obnovení důvěry veřejnosti v práci kabinetu i to, že ministři pochopili jeho filozofii tvrdé práce a s ní související vlastní osobní odpovědnosti. Mrzí ho však, že část médií podle něj nedokáže či nechce objektivně zhodnotit vládní kroky a kritizuje vládu za každou cenu.


Premiér Jiří Paroubek v lednu nenavštíví Jižní Koreu, protože tamější politici na něj nemají čas. Píše to Mladá fronta Dnes. Předpokládalo se, že při návštěvě Jižní Koreje Paroubek doladí rozhodnutí o umístění závodu automobilky Hyundai v České republice. Deník však s odvoláním na diplomatické zdroje napsal, že kancelář jihokorejského prezidenta Ro Mu-hjona před několika dny oznámila, že pro návštěvu českého předsedy vlády nenašla vhodný termín. Paroubek by mohl jet do Jižní Koreje nejdříve v dubnu. Podle vedoucího tiskového oddělení vlády Jiřího Ovčáčka odklad cesty nijak nesouvisí s jednáním o investici firmy Hyundai. Ta plánuje postavit svou novou pobočku, která má ročně vyrobit kolem 300.000 vozů, zřejmě v některé z lokalit v Česku nebo v Polsku. Největší šance na získání investice má zóna v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Hyundai měla původně své rozhodnutí o stavbě automobily zveřejnit do konce roku, nyní termín posunula o několik týdnů později, protože stále vyjednává o investičních podmínkách.


Komentáře čtvrtečních deníků kritizují policii za to, navrhla obžalovat bývalého disidenta Stanislava Pence pro pomluvu. Aktivista, který vystupoval proti policejnímu zásahu na CzechTeku, se jí měl dopustit tím, že se na tiskové konferenci ministerstva vnitra dotázal, zda velitel zásahu František Pachl spolupracoval v minulosti s StB. Komentátor Hospodářských novin přirovnává postup policie k situaci před pádem komunismu. "I jako vtip by to bylo trapné. Jako realita je to ale pobuřující a těžko se pro to hledá jiné pojmenování než prvotřídní policejní šikana, jak vyšitá z 80. let," píše se v listu. Za "policajtskou nehoráznost" považují postup policie v této kauze Lidové noviny. "Bude teď na státním zástupci, jak se zachová. Ale i kdyby žalobu odmítl, policie na sebe zvrhla černý kalamář s barvou působící dlouhodobé skvrny. Navíc páchnoucí," napsal autor komentáře.


Bývalý prezident Václav Havel
Lidové noviny se zabývají možností, že by exprezident Havel mohl po skončení mandátu Václava Klause znovu kandidovat na prezidenta. Autor komentáře připomíná záměry ODS a ČSSD prosadit do prezidentské funkce jejich kandidáty - v případě ODS Klause a v případě ČSSD jejího bývalého předsedu a premiéra Miloše Zemana. Podle autora je to ale Havel, kdo i přes svůj dočasný odchod z politiky zůstává pro svět českým politikem číslo jedna. "Jestliže Václavu Havlovi nebude bránit v jeho návratu na Pražský hrad zdraví, ústava už vůbec ne. Její článek jasně říká, že prezident nesmí být zvolen víc než dvakrát po sobě. Ale s 'klausovskou pauzou' může Havel být na Pražské hradě do roku 2018," uvedl autor.


Mladá fronta Dnes komentuje opakující se kolapsy v dopravě v Česku. Autor komentáře píše, že zejména levicové vlády dramaticky zanedbaly stavbu lepších silnic a dálnic. Pokud byl důvod se zadlužovat, tak by to podle autora mělo být právě kvůli stavbě dopravních tepen. Dodal, že levice stavěla pořádné silnice hlemýždím tempem za doprovodu neskonalého amatérismu a korupčních skandálů.


Česko patří mezi země s nejnižší spotřebou vody na světě. Jak píší Lidové noviny, odborníci tento vývoj vysvětlují různě. Shodují se však v tom, že se jedná jednoznačně o pozitivní jev. Odběr vody přepočtený na jednoho obyvatele je u nás třetinový ve srovnání s průměrem Evropské unie a navíc ještě deset let po sobě klesá. Každý obyvatel ČR loni odebral v průměru 199 krychlových metrů vody. Průměr starých členských zemí EU přitom přesahuje 580 metrů. Ještě lépe si Česko stojí ve srovnání se všemi zeměmi OECD, které v průměru na obyvatele odeberou 888 kubíků vody. V Polsku nebo Maďarsku se vodní zdroje využívají v porovnání s ČR téměř dvojnásobně. Svou roli hraje i intenzita zavlažování polí, která je u nás velmi nízká. Na celkovém odběru se podílí jen šesti desetinami procenta. Například ve Spojených státech je to téměř třetina. Češi si také dobře vedou v zavádění moderních vodohospodářských technologií.


Kdo nechal nákupy alkoholu na silvestrovskou oslavu na poslední chvíli, může podle Mladé fronty Dnesčasto ušetřit. Hitem výprodejů se totiž stal levný alkohol. Obchody, které ještě mají nekolkované zásoby, se jich musejí zbavit do konce roku. Prodávají je proto s výraznou slevou. Na staré zásoby, které museli obchodníci nahlásit celníkům, platí už jen poslední tři dny výjimka. U některých značek však obchodníci s blížícím se koncem roku zjistili, že je nestačí prodat. Proto si nechali lahve buď dodatečně okolkovat nebo sáhli ke zlevňování. Zatímco celníci si od kolkování slibují omezení černého trhu s alkoholem, likérkám vadí vyšší náklady na výrobu. Kvůli tomu zdražily až o několik korun za láhev a musely nakoupit nové stroje a přijmout další zaměstnance.


Poslední týden v roce česká ekonomika jakoby odpočívá a nabírá nový dech. Podle Hospodářských novin desítky tisíc lidí mezi svátky nepracují, řada výrobních závodů stojí. Odhaduje se, že volna mezi vánočními svátky a Silvestrem si užívá přes půl miliónu zaměstnanců průmyslu. Na druhou stranu však mají napilno hoteliéři, kteří čelí invazi rekreantů. Musejí nabírat sezónní zaměstnance. Také stavbaři pokračují dál - jen se nastěhovali do interiérů. Ze zhruba půl miliónu lidí pracujících ve stavebnictví jich má volno jen asi třetina. V plném nasazení také zůstávají lidé v infrastruktuře, dopravě a ve strategických podnicích.


Místopředseda dolní komory a ODS Ivan Langer
Deník Právo se pozastavuje nad tím, že Kancelář Poslanecké sněmovny rozesílá stranicky laděné novoroční přání místopředsedy dolní komory a ODS Ivana Langera. Součástí novoročenky je i dopravní značka "zákaz odbočení vlevo" a nápis "Ať se nám v roce 2006 vyhýbají všechny levárny..." Obálka s přáním obsahuje razítko sněmovny a poštovné ve výši sedm padesát. Rozeslání zajišťovala zčásti sněmovna a zčásti poslanecká kancelář. Langer podle listu však uvedl, že si návrh a vytištění přání financoval sám a stálo ho to 13.000 korun. Právě Ivan Langer však vloni před volbami do Evropského parlamentu poukázal na to, že lidovecká senátorka Zuzana Roithová rozeslala za peníze daňových poplatníků dvě stovky volebních letáků. Tehdy ji Langer zkritizoval za porušení etického kodexu. Roithová po kritice náklady Senátu zaplatila.