Přehled tisku

Hospodářské noviny si všímají, že Češi utrácejí za výrobky mnohem více než tomu bylo v minulých letech. Například jen za jídlo Češi utratili o sedm procent více než před rokem. Podle analytiků to značí nejen změnu životního stylu, ale zejména stoupající životní úroveň. Tím také dochází k přechodu ke koupi dražších a kvalitnějších výrobků. Kromě potravin se jedná hlavně o elektroniku, oblečení, drogerii a zájezdy.

Premiér Jiří Paroubek,  foto: Zdeněk Vališ
Komentář Lidových novin se pozastavuje nad chováním premiéra Jiřího Paroubka. Ten se totiž prý chová jako by si k vládnutí vystačil sám. O tom, že ostatní ministři se stávají pouhými cínovými vojáčky v rukou generála Paroubka dokazuje případ ministra Šimonovského, který prosazoval vyvlastnění pozemků pro rozšíření pražského letiště. Ve stejnou chvíli totiž premiér prohlásil, že privatizace Letiště Praha je dobrý nápad jak financovat svou štědrou politiku, uvádí se v komentáři. Vize o snížení mandatorních výdajů ministra financí Sobotky rovněž nemá šanci na uskutečnění, jelikož by tím podle premiéra vláda spáchala politickou sebevraždu. Naopak privatizace polostátní firmy ČEZ se premiérovi nezamlouvala, čímž potěšil komunisty. Komentář se proto ptá, jak chce Paroubek do své vlády získat spíše pravicové odborníky, když do vlády jen těžko půjde někdo s rozumem v hlavě. Ale dost možná o tohle premiérovi vlastně ani nejde.


Hospodářské noviny zveřejnily průzkum veřejného mínění agentury DEMA o reformě zdravotní péče. Ta zjistila, že dvě třetiny lidí si přejí zachovat konkurenci pojišťoven, jsou ochotni připlatit si za lepší péči, a chtějí, aby údaje o kvalitách zdravotní péče byly zveřejněny. Jedná se o lidi, kteří pravidelně sledují zdravotnickou nabídku, a jejich návrhy se prý shodují s názory stínového ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a náměstka ministra Davida Ratha. Podle ředitelky společnosti DEMA, Bohumíry Jozífkové, budou chystané změny zlomové pro celou společnost, protože se v nich ukáže rozdíl mezi bohatými a chudšími občany. " Česká společnost je už dnes hodně diferencovaná. Mnoho lidí se bude muset teprve naučit, že péče nepřijde automaticky, ale že se o sebe budou muset sami starat," dodává Jozífková.


Kuriózní vlaková nehoda se stala mezi vesnicemi Zátor a Milotice na Opavsku. Informuje o tom Mladá Fronta Dnes. Příčinou bylo spadané listí, které vytvořilo nánosy na kolejích, kde uvázl osobní vlak. Lokomotiva, která jej měla odtáhnout však na kolejích uklouzla také, do osobního vlaku narazila a ten se tak dostal mimo dráhu. Na místo nakonec dorazili hasiči a vrtulník zdravotnické záchranné služby z Ostravy. Nehoda si vyžádala jedenáct lehce zraněných lidí, a případ je vyšetřován jako podezření z trestného činu obecného ohrožení.


Daniel Craig - James Bond 007
Deník Právo informuje, že nejnovější, v pořadí již 21. příběh Jamese Bonda se bude z velké části natáčet v Praze. Dobrodružství oblíbeného agenta 007, tentokrát v podání Daniela Craiga, ponese název Casino Royal, a bude se jednat o zfilmování první knihy známého spisovatele Iana Fleminga. Právo uvádí, že nový díl se v Praze bude natáčet celkem čtrnáct dní od ledna do června 2006. "Podle scénáře se zatím děj v Praze neodehrává, budou se tu stavět jiná místa, ale může se to ještě změnit," řekl Právu Matthew Stillman ze společnosti Stilking.


Pracovníci muzea v Poličce můžou být hrdí na unikátní nález, který objevili ve svém depozitáři. Jedná se o dva listy z nejstarší česky tištěné bible z roku 1488. Píší o tom Lidové noviny. Tato kniha shořela při požáru, který postihl celé město v roce 1845, a jak se podařilo zachovat tyto dva listy je prý záhadou. První česká a zároveň i slovanská bible je opravdu velká vzácnost, v celé Evropě se dochovaly jen tři desítky z nich. "Je fantastické držet v rukou listy z bible, která je stará více než 500 let, a představovat si, kdo ji používal před námi, a jaké osudy v té době mělo město Polička," pochlubil se objevem ředitel muzea David Junek. Tamní unikátnost bude moci ocenit i veřejnost na výstavách o historii tohoto města.


Hospodářské noviny si všímají, že Češi utrácejí za výrobky mnohem více než tomu bylo v minulých letech. Například jen za jídlo Češi utratili o sedm procent více než před rokem. Podle analytiků to značí nejen změnu životního stylu, ale zejména stoupající životní úroveň. Tím také dochází k přechodu ke koupi dražších a kvalitnějších výrobků. Kromě potravin se jedná hlavně o elektroniku, oblečení, drogerii a zájezdy. "Lidé mění své nákupní zvyky a zajímají se o výrobky, které dříve ani neznali," řekl pro Hospodářské noviny Petr Doležal z Droxi drogerie. Podle Pavla Sobíška z HVB Bank je stále vyšší zájem o hotová jídla a polotovary, což značí měnící se zvyklosti v českých domácnostech. Jeden z důvodu zvyšujících se nákladů tvoří také telefonní operátoři a výrobci mobilů. "Údaje o průzkumu trhu sice ukazují, že se životní úroveň Čechů zvyšuje, ale asi pomaleji než bychom chtěli," říká Tomáš Drtina ze společnosti Incoma.


Foto: ČTK
Deník Právo informuje o novém mimořádném opatření proti rozšíření ptačí chřipky do Čech. Čeští veterináři totiž v nejbližších dnech vydají nařízení o zákazu dovozu živých ptáků, kromě drůbeže, ze zemí mimo Evropskou unii. Ačkoli bylo toto opatření již schváleno, dosud nenabylo platnosti. Státní veterinární správa má právo povolit dovoz do určitých předem schválených zařízení, jako například zoologických zahrad. Omezení venkovních chovů drůbeže veterináři zatím neplánují. Doporučují však drůbež krmit a napájet v uzavřených místech.


V názorové části Mladé Fronty Dnes se autorka komentáře vrací k diskusním pořadům dvou soukromých televizí. Výsledky hlasování se totiž nelíbily premiéru Jiřímu Paroubkovi. Na Primě jen málo diváků souhlasilo, aby byl náměstek ministerstva zdravotnictví David Rath jmenován ministrem. Na Nově pak konečný výsledek hlasování dopadl ve výrazný prospěch Paroubkova oponenta Mirka Topolánka. Současný premiér si neúspěch nedokázal vysvětlit, a nechal si proto zpracovat vlastní průzkum agenturou STEM. Ten pro něj dopadl mnohem lépe, a proto si chce pozvat ředitele obou televizí, aby zjistil, co je příčinou rozličných výsledků. Je problém v technice, či snad v něčem jiném ptá se premiér a prohlašuje, že chování televizí se mu nezdá korektní. Komentátorka naopak klade otázku, zda je korektní zvát si na kobereček ředitele těchto televizí. Odvolává se přitom na listinu základních práv a svobod, která zaručuje svobodu projevu, a v níž je cenzura nepřípustná. Hlasování při tomto typu pořadů není výrazem sofistikovaného průzkumu veřejného mínění, ale výrazem momentálních diváckých pocitů, sympatií a ochoty poslat hlas, píše se v článku. Agentura typu STEM pořádá průzkumy na zcela jiném principu. Ani jeden z nich však nepřináší úplně spolehlivé výsledky. Paroubek o svou publicitu mít strach nemusí, ale my bychom měli mít obavy o zachování svobody slova, píše se v komentáři.


Vysokoškoláci z chudších rodin dostanou od ledna příštího roku příspěvek pravděpodobně ve výši 1600 korun měsíčně. Novelu vysokoškolského zákona schválila Sněmovna velkou většinou hlasů. Informuje o tom deník Právo. Sociální stipendia by měli pobírat studenti z rodin, jejichž příjem je nižší než 1,1 násobek životního minima a dostávají přídavek na dítě ve zvýšené hodnotě 800 korun měsíčně. "Mohlo by to být i víc, ale každopádně je to dobrá věc," myslí si student Olomoucké Univerzity František Zouhar. Podle ministerstva školství by byl optimální příspěvek 2400 korun, ale kolik to nakonec bude, záleží na možnostech rozpočtu a politické dohodě. Toto rozhodnutí je jedním z kroků jak snížit nerovnosti v přístupu ke vzdělání, a podle vicepremiéra Martina Jahna i ke snížení nezaměstnanosti.