Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentáře tisku se zabývají příčinami a důsledky sbližování sociální demokracie s komunisty. Podle Mladé fronty Dnes vzniku otevřené červenorudé koalice brání jen dvě věci. Miroslav Grebeníček, který je pro veřejnost nepřijatelný jako partner jakékoliv seriózní strany. A slovo komunistická v názvu rudých.

Komentáře tisku se zabývají příčinami a důsledky sbližování sociální demokracie s komunisty. Podle Mladé fronty Dnes vzniku otevřené červenorudé koalice brání jen dvě věci. Miroslav Grebeníček, který je pro veřejnost nepřijatelný jako partner jakékoliv seriózní strany. A slovo komunistická v názvu rudých. Přestože Jiří Paroubek mluví jinak, už dnes se formují základy této koalice. Například při dohodách o zákoníku práce a majetkových přiznáních dokážou červení s rudými dojít k výhodnému kompromisu. Ostatně je to podle listu logické - politická filozofie komunistů a levého křídla sociálních demokratů se liší v hospodářských otázkách jen nepatrně. Jejím základem je maximum opatrovnického státu a minimum osobní iniciativy. Maximum přerozdělování a solidarity, minimum motivace k výkonům.


Fotbalový trenér František Straka,  foto: ČTK
Pomineme-li, že je těžké si představit fotbalového bouřliváka Františka Straku klimbajícího v poslanecké lavici či trpělivě vysedávajícího ve sněmovním výboru, není jeho nominace do čela lidovecké kandidátky v Karlovarském kraji podle deníku Právošťastným tahem. Funkce volebního lídra přece bývá symbolem úspěšné politické kariéry. Patří těm, kdo jsou ve své politické straně skutečnými osobnostmi, za kterými je viditelná a úspěšná práce. Je to důkaz, že politická strana vychovává politiky schopné spravovat stát. Postavit do čela kandidátky populární postavu odkudkoli je vzkaz voličům, že politici jimi pohrdají, že je považují za stádo nemyslících tvorů, kteří se rozhodují jen podle toho, co na ně spadne z televizní obrazovky, píše Právo. Jak dodává, František Straka nemá české občanství. Aby mohl ve volbách kandidovat, musí požádat o jeho navrácení. O české občanství Straka přišel, když v roce 1988 jako hráč Borussie Mönchengladbach přijal německé.


Spor o to, co má přinést nový zákoník práce v úterý způsobil dosud největší roztržku ve vládní koalici od nástupu premiéra Jiřího Paroubka, shodují se komentátoři. Jak píší Hospodářské noviny, sociální demokraté chtějí v zákoníku zachovat ochranu pracovníků, včetně větších práv odborů. Jejich koaliční partneři zase požadují, aby zaměstnavatelé měli větší volnost zejména při přijímání a propouštění zaměstnanců. O zprostředkování kompromisu se pokusil vicepremiér Martin Jahn, který sepsal do 21 bodů požadavky podnikatelů a předložil je koaličním partnerům. Sociální demokraté odmítli požadavky na prodloužení zkušební lhůty nových zaměstnanců, na možnost propuštění bez udání důvodů a zkrácení výpovědní lhůty. U třetiny bodů ale všechny strany souhlasily s návrhem podnikatelů, aby se vztahy na pracovišti uvolnily. Rozkol ale podle Hospodářských novin nastal v debatě o úloze odborů. Sociální demokraté trvali na tom, že podnikatelé nesmějí vydávat vnitřní směrnice bez souhlasu odborů. Odborům má také zůstat právo zakazovat práci přesčas a kontrolovat dodržování právních předpisů. Premiér je rozhodnut prosadit návrh zákoníku přesilou ČSSD ve vládě a ve Sněmovně se spolehnout na podporu komunistů.


Šéf KSČM Miroslav Grebeníček, který se rozhodl rezignovat kvůli programovým neshodám ve stranickém vedení, skončí ve funkci 1. října. Deníku Právu to sdělili nejmenovaní členové kolegia strany po jeho úterním zasedání. Ústřední výbor také rozhodne o tom, kdo a odkdy stranu povede. Podle Práva jsou dvě varianty: buď vedením českých komunistů bude někdo pověřen, nebo bude zvolen nový předseda. Vzhledem k tomu, že pro KSČM je nepřijatelné, aby strana šla do voleb bez řádného předsedy, jeví se pravděpodobnější volba Grebeníčkova nástupce, píše list. Zatím jediným kandidátem je místopředseda sněmovny a KSČM Vojtěch Filip.


Mexická společnost Nemak, která v průmyslové zóně u Mostu vyrábí hliníkové hlavy automobilových motorů, žádá českou vládu o pomoc při řešení problémů, do kterých se s investicí v České republice dostala. Napsaly to Hospodářské noviny s tím, že to je první velký investor, který žádá o zásah státu až čtyři roky poté, co si vybral lokalitu, postavil továrnu, vyrábí a čerpá investiční pobídky. Soudy totiž zrušily chybná rozhodnutí úřadů při stavebním řízení, která stavbu továrny umožnila. Neplatné již jsou dvě povolení na stavbu příjezdových cest a také územní rozhodnutí na celou stavbu závodu. Proces může v krajním případě skončit rozhodnutím o odstranění stavby. Mluvčí vlády Lucie Orgoníková však prohlásila, že vláda nemůže zasahovat do jednání nezávislých soudů. Vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht ale potvrdil, že vedení firmy již oslovilo premiéra Jiřího Paroubka. Podle Aubrechta existuje smlouva o ochraně investic mezi Českem a Mexikem a vláda by se měla snažit Nemaku zaručit bezpečnost jeho investice. Pokud by se společnost Nemak rozhodla z Česka odejít, hrozí republice arbitráž.


O domácím násilí se mluví většinou jen v souvislosti se ženami. Jak píše Mladá fronta Dnes, existují i muži, kteří mají doma peklo. A není jich málo - šest ze sta. Karel požádal o pomoc, až když po jednom manželčině útoku přišel o oko. Skončil v invalidním důchodu, protože jako zubař tím přišel o profesi, vzpomíná psycholožka Dagmar Čírtková. Případů, kdy týrání muže skončilo trvalou invaliditou, zná mnohem víc. Muži, stejně jako ženy, často nedají souhlas s trestním stíháním. Mužů, které žena bije, nebo - a to je ještě častější - je týrá psychickým ponižováním, jsou přitom v Česku desetitisíce. Vyplývá to nejen z čerstvě zveřejněné statistiky DONA linky, která slouží právě obětem domácího násilí, ale i ze zahraničních výzkumů.


Povinné kolkování lihovin znamená pro likérky nejen vysoké náklady na nákup technologií, ale většinou i zpomalení výroby. Výrobci museli nakoupit kolkovací technologii za desítky tisíc až milionů korun, musí kupovat statisíce kolků a až o deset procent zvýšili počet pracovníků. Produktivita výroby jim přitom klesla v průměru o pětinu, napsaly Hospodářské noviny. Právě sníženou produktivitu označil šéf Unie výrobců lihovin Vladimír Steiner za největší problém celého procesu kolkování. Někteří výrobci, jako například plzeňský Stock, již nyní zavedli dvousměnný provoz, včetně sobot, aby mohli pokrýt zvýšenou předvánoční poptávku. Producenti jsou navíc přesvědčeni, že kolkování významněji nezabrání nelegální produkci lihu, firmám uškodí a státu s výběrem daní nepomůže.


Dotace z Česka pomůže zachránit vodní ráj v Německu, píše deník Právo. Dotace v eurobankovkách je Česko zatím zvyklé přijímat. Plzeňský kraj ale poslal peníze proti proudu. Zastupitelé potvrdili uvolnění 50 tisíc eur /1,8 milionu korun/, které poputují do Německa, aby zachránily turisty velmi oblíbený vodní ráj v Bavorské Železné Rudě. "Jde o první dotaci z Česka do státu Evropské unie na západ od našich hranic", řekl Právu plzeňský hejtman Petr Zimmermann. Zatímco na české straně Šumavy roste návštěvnost, meziročně tam přibývá deset procent zahraničních turistů, na bavorské straně hranic zájem rapidně klesá. Radnice německého městečka se kvůli tomu dostala do ekonomických problémů a bazén pro nedostatek financí na jaře zavřela. Centrum s umělým vlnobitím se dostalo do ztráty. Zavřením centra však vznikly problémy i hoteliérům na české straně hranic. Také oni totiž bazén nabízeli a teď hostům scházel.


Režisér Juraj Jakubisko si vybral zámek v Telči na Jihlavsku jako jedno z míst, kde vzniknou záběry jeho nově připravovaného filmu o čachtické paní. Scény historického velkofilmu a hraběnce Alžbětě Báthoryové, které legenda připisuje koupele v krvi nevinných dívek, by se tam měly natáčet od ledna do března příštího roku. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Jakubisko byl na zámku na obhlídkách, líbil se mu Zlatý a Divadelní sál a stará část gotického hradu, řekl listu kastelán Bohumil Norek. Pro záběry by mělo být využito šest zámeckých sálů včetně sklepení.


Cesta vlakem z centra Prahy do centra Ostravy má být brzy stejně rychlá jako cesta letadlem. Jak píší Lidové noviny, nový vlak Pendolino tuto trasu zvládne za tři hodiny a dvacet minut. Tedy téměř o hodinu rychleji, než dnes jezdí tuto trasu nejrychlejší vlaky. Přibližně stejnou dobu pro ni potřebuje i pasažér letadla. Pendolino dosahuje rychlosti až 230 kilometrů za hodinu. Na českých tratích však nejezdí rychleji než 160 kilometrů za hodinu. Vlaky Pendolino už jezdí na trase Praha - Děčín a od ledna přepravily více než 150 tisíc cestujících. Cestující zaplatí za zvýšenou rychlost jen pár desítek korun navíc. Musí se však během jízdy obejít bez cigarety. Pendolino je prvním dálkovým vlakem v Česku, který bude zcela nekuřácký. V tomto směru je vlak raritou i na tratích nových členských zemí EU. Spuštění provozu rychlovlaků se zpozdilo o několik let. Nejdříve dodávku zpozdil krach koncernu ČKD, který se měl na jeho výrobě podílet. Později se objevily komplikace technického rázu.


Kandidatura Prahy na pořádání halového mistrovství Evropy v atletice pro rok 2009 dostala tvrdý direkt ještě před samotnou volbou pořadatelského města. Evropská atletická asociace totiž projekt šampionátu v Sazka Areně zamítla. Jak píše Právo, v pátek přišel na Český atletický svaz dopis s nepříjemným sdělením. V textu jsou představitelé svazu srozuměni s tím, že do Sazka Areny se halový šampionát nehodí. Přitom při stavbě multifunkční arény se s atletikou počítalo. Projekt haly byl rozšířen o dvousetmetrový ovál splňující všechny nároky Mezinárodní atletické federace na pořádání světových šampionátů, píše se na oficiálních stránkách Sazka Areny. Evropská asociace se však domnívá, že se ovál do haly nevejde a tvrdí, že z některých míst je výrazně omezena viditelnost na plochu. To je však problém všech multifunkčních hal. Evropské atletické asociaci nestačily ani tři nezávislé posudky z Česka a jeden ze zahraničí potvrzující, že se ovál do haly vejde. Na šampionát v roce 2009 kandidovala jen dvě města. Kromě Prahy také Istanbul, který dostal také zamítavý dopis.