Přehled tisku

Metro
0:00
/
0:00

Záchranáři budou v září nacvičovat zásah po výbuchu bomby v soupravě pražského metra. Protiteroristické cvičení má název "Podzim 2005" a zúčastní se ho až 120 figurantů, kteří budou předstírat vystrašené a poraněné cestující. Jak informuje Mladá fronta Dnes, cvičení bude podle odhadů stát asi milion korun. Začne po půlnoci v noci z 22. na 23 září, takže normální provoz metra nijak neomezí.

Příliš mnoho otázek a příliš málo odpovědí je podle komentářů tisku v kauze šéfa premiérova kabinetu Zdeňka Doležela, který byl odvolán kvůli podezření z korupce. Tisk si všímá některých indicií, které naznačují, že by tato aféra mohla přenést do České republiky skandál, který už delší dobu bují v Polsku kolem privatizace Unipetrolu. Čeští politici se podle Hospodářských novin dosud tvářili, že v Polsku zuřící aféra kolem úplatků v souvislosti s privatizací Unipetrolu polským koncernem PKN Orlen se jich netýká. Nyní se však ukazuje, že se lobbista Jacek Spyra, který údajně úplatky českým a polským politikům nabízel, scházel i s ředitelem kabinetu Jiřího Paroubka Zdeňkem Doleželem. Podle listu jsou v případu schůzek Doležela se Spyrou tři možné varianty. Spyra může být provokatér, aféra může být součástí mocenských bojů uvnitř ČSSD, nebo jsme svědky počátku velkého skandálu. Prozatím jsou otevřeny všechny možnosti a v případu je více otázek než odpovědí. Každopádně je dobře, že česká policie začne na případu pracovat.

Lidové noviny se pozastavují nad tím, jak premiér Jiří Paroubek zdůvodnil propuštění šéfa svého kabinetu Zdeňka Doležela. Provinil se prý tím, že naslouchal příběhům o korupčnících v ČSSD, jež mu vyprávěl polský lobbista Jacek Spyra, místo toho, aby uraženě odešel. To je vysvětlení, které podle listu nedává příliš smysl. Paroubkovy řeči o snaze přetnout ve straně a státním aparátu "vazby minulosti" dávají s ohledem na dosavadní postup v kauze privatizace Unipetrolu jediné vysvětlení. Stranické vody chce vyčistit od starých dravců, aby do nich mohl nasadit vlastní čerstvé plůdky, končí komentář Lidových novin.


Ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) opustí politiku. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2006 už dlouhodobě nejpopulárnější česká politička kandidovat nebude. "Definitivně jsem se rozhodla, že kandidovat nebudu," sdělila Právu s tím, že svůj postoj oznámila předsedovi strany Stanislavu Grossovi. Buzková o odchodu z politiky již uvažovala dříve, ale ponechala si čas na rozmyšlenou. Předseda vlády Jiří Paroubek v minulých dnech hovořil o Buzkové jako o možné jedničce na pražské kandidátce ČSSD. Jako hlavní kandidát je ale uváděn vicepremiér Martin Jahn. "Mocenský boj o místa na kandidátkách mě v této chvíli neovlivnil, je to ale samozřejmě jedna z věcí, které dlouhodobě k mému rozhodnutí přispěly," řekla Buzková Právu.


Záchranáři budou v září nacvičovat zásah po výbuchu bomby v soupravě pražského metra. Protiteroristické cvičení má název "Podzim 2005" a zúčastní se ho až 120 figurantů, kteří budou předstírat vystrašené a poraněné cestující. Jak informuje Mladá fronta Dnes, cvičení bude podle odhadů stát asi milion korun. Začne po půlnoci v noci z 22. na 23 září, takže normální provoz metra nijak neomezí. "Chceme si vyzkoušet, jak bude v metru fungovat komunikace. V podzemí obvykle selhává signál vysílaček a mobilních telefonů," řekl listu Bohumír Martínek z odboru ochrany obyvatelstva hasičského sboru. Poslední velké cvičeně v metru se konalo v dubnu 1996 ve stanici Radlická. Hasiči se učili, jak vyprostit cestující z hořícího vlaku. "Podzim 2005" nebude jediné z plánovaných cvičení. V plánu je ještě zásah po pádu velkého dopravního letadla.


Většina bank zašle ministerstvu financí odpovědi na jeho otázky, jak chtějí zlepšit svůj vztah ke klientům. Z odpovědí, které Hospodářské noviny v předstihu získaly, vyplývá, že banky řadu návrhů odmítají. Odpovědi se ministr Bohuslav Sobotka dočká i od Reiffeisenbank, která před dvěma týdny zveřejnila, že zváží, zda na dotazník státu vůbec odpoví, píše deník. Banky podle listu například nechtějí zlevnit poplatky za posílání peněz státním úřadům či nést odpovědnost za škody způsobené po ztrátě platební karty. Naopak souhlasí třeba s tím, aby klient neplatil za zrušení účtu a za neoprávněnou reklamaci. Chtějí také usnadnit orientaci v bankovních službách a podílet se na osvětě mezi lidmi. Problematické je podle bank zavedení přenositelných čísel účtů. Podle některých ústavů je technicky zcela nemožné, podle jiných by si vyžádalo obrovské investice, a to v situaci, kdy na stejném projektu už několik let pracuje Evropská unie. Přenositelnost čísel účtů možná EU zavede jednotně, poznamenává deník. Bankéři jsou ochotni jednat i o zveřejňování celkové ceny hypotečních úvěrů a o přechodu klientů mezi bankami. Přiznávají, že diskuse s ministerstvem financí o jednotlivých bodech teprve začne a může trvat až několik týdnů. Ministr Sobotka má ale přesný harmonogram. Nejpozději do konce září chce vládě předložit návrh změn v bankách, který má zajistit lepší ochranu klientů. Dává přednost dohodě, ale je připraven své návrhy prosadit i změnami v zákonech, připomínají Hospodářské noviny.


Obce se obávají, že jim letos nevystačí prostředky na vyplácení sociálních dávek. Podle Mladé fronty Dnes si stěžují, že dostaly na dávky pro dlouhodobě nezaměstnané, kteří docházejí na sociální úřady, méně peněz než loni. Ministerstvo financí připravuje nápravu. "Zažádali jsme kraj o zvýšení rozpočtu a čekáme, co udělá," řekl deníku starosta Telče Roman Fabeš. Chybět městu budou zhruba dva miliony korun. Podobně je na tom Jihlava, které bude chybět zhruba 16 milionů. "Situace může dojít tak daleko, že si město bude muset vzít na vyplácení dávek sociální péče úvěr u banky," řekla listu vedoucí ekonomického odboru magistrátu Dagmar Kosová. V rozpočtu se předpokládalo, že bude platit úspornější legislativa, ale nestalo se tak, vysvětlil náměstek ministra financí Eduard Janota. Ministerstvo financí už má podle informací listu přichystané prostředky ve výši zhruba 1,5 miliardy, které obcím pošle. Výdaje na sociální dávky pro nezaměstnané rostou i přesto, že počet lidí bez práce mírně klesl.


Škol, které nabízejí alternativní vzdělávání, není v Česku stále dost. Ty musejí každý rok odmítat spoustu dětí, protože pro ně nemají dost míst. Jak píší Lidové noviny, jejich ředitelé si pak stěžují na přístup státu. Například ředitelka pražské základní školy Montessori Anna Jelínková říká, že podle ministerstva musí sedět ve třídě minimálně 17 dětí, jinak škole hrozí zánik. Pro program, který vyučují, je však ideální počet dětí kolem 12, to se ale nevejde do ministerských tabulek. ODS namítá, že by mělo být pouze na řediteli, kolik chce míst dětí ve třídě. Od září vzniknou pouze tři nové školy, které se snaží učit jinak - v Praze, Třinci a v Rumburku. Ministerstvo nepočítá, že by takových škol v budoucnu přibývalo, například už dva roky blokuje založení malotřídky pro děti s nadprůměrnou inteligencí. Úřad tvrdí, že nechce děti tímto způsobem vydělovat. Například na Slovensku ale podobných základních škol funguje už devatenáct. Škol, kde se snaží vyučovat podle nových metod, je v Česku kolem dvou stovek, dodávají Lidové noviny.


Moderní a dynamické centrum zábavy, kde se mohou skvěle bavit i bohatí, které neláká jen levné pivo. Tak světu představuje naše hlavní město nový reklamní klip, který nechal za necelé dva miliony vyrobit pražský magistrát, píše Mladá fronta Dnes. Mladý pár přilétá do Prahy a na několik dní se ocitá v nekončícím kolotoči zábavy pro bohatší. Koncerty, divadla, galerie, luxusní restaurace i golf. Z města oba partneři odjíždějí s kruhy pod očima a smutnými výrazy, že už je konec. "Spát budete až doma", říká slogan na konci tříminutového klipu. Jaký rozdíl oproti reklamní kampani na ČR, kterou loni agentura CzechTourism přestavovala jako poklidnou zemi, kam se jezdí "zpomalit". Nový je i důraz na bohatší návštěvníky. Chceme ukázat, jak velké množství aktivit na turisty v Praze čeká, říká pražský primátor Pavel Bém.