Přehled tisku

0:00
/
0:00

Přecpáno, hlásí porodnice prakticky v celé republice. Někde dokonce musí v těchto dnech rodičky odmítat. Jak řekl Právu ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze - Podolí, denně zde mají až 25 porodů, přetíženost je extrémní. Porodníci současný baby boom připisují dvěma věcem. Jednak červenec a srpen bývají z hlediska počtu porodů vždy na špici, jednak se hlásí ke slovu silné ročníky žen z let 1972 až 1975.

Premiér Jiří Paroubek a Miloš Zeman  (vlevo),  foto: ČTK
Tisk se věnuje především schůzce premiéra Jiřího Paroubka s někdejším předsedou vlády a ČSSD Milošem Zemanem. "Za necelé tři měsíce Paroubek nečekaně hladce upevnil svou pozici. Nyní přetáhl na svou stranu jednoho předčasného penzistu, jehož jedovaté rozumy pomohly srazit vaz již dvěma sociálně demokratickým lídrům," uvádí Hospodářské noviny. Podle deníku se v pozadí schůzky "hraje" o prezidentský post, vládu a spolupráci s KSČM.


Kolik Čechů po světě umí plynule mluvit jazyky indiánů? V Paraguayi skoro všichni, píše Mladá fronta Dnes. Zeptejte se třeba pana Maška. Řekne, jazyk guaraní je skoro tak hezkej jako čeština a umí ho ze všech řečí nejlépe. I jeho čeština je však bezmála dokonalá, i když v Čechách byl je jednou, a to před pár lety na výletě. Patří k malé české komunitě žijící na venkově Paraguaye. Jeho rodiče přišli s desítkami českých rodin ve třicátých letech, po hospodářské krizi je lákala vidina dobré půdy a nového života. V pátek se českými krajany setkal ministr zahraničí Cyril Svoboda, který v Paraguayi zakončil svoji cestu po Latinské Americe. Z městečka Coronel Bogado krajané dorazili dvěma autobusy, na večerní slavnost se část z nich převlékla do českých krojů a diplomatický sbor zjevně poprvé uviděl, jak se tančí polka.


Mladá fronta Dnes komentuje výroky prezidenta Václava Klause o vztahu multikulturalismu a terorismu a považuje je za mylné. List se věnuje tvrzení Klause, že multikulturalismus je prapříčinou terorismu. "Silné názory jsou vždy přitažlivé, některé jsou však mylné, a to i když je pronese prezident. Citovanou myšlenku nejspíš zaostřil a vybrousil na efekt tak, že ztratila většinu obsahu, píše Mladá fronta Dnes. Podle deníku totiž multikulturalismus není ideologie, ale skutečnost. Připomíná také, že tento jev není ve světě a společnosti nijak nový a jeho kořeny sahají hluboko do minulosti.


Zvláštní oddělení pro dětské vrahy a pachatele závažných provinění možná v pražských Bohnicích nevznikne. Projekt se totiž příliš nezamlouvá novému řediteli psychiatrické léčebny a bývalému ministrovi zdravotnictví Ivanu Davidovi. Jak řekl Lidovým novinám, je ochoten léčit mladistvé násilníky a vrahy, musí ale jít o duševně nemocné. Nechce mít za plotem ústavu kriminál. Podle Davida se v Česku v současné době zbytečně psychiatrizují běžné společenské problémy. Řediteli se nelíbí, že v takové situaci se do péče psychiatrů dostávají i lidé, kteří trpí pouze poruchami chování. Podobné zařízení až do nedávné doby v Česku chybělo a mladí pachatelé závažných trestných činů byli umísťováni do běžných ústavů, které nebyly dostatečně zabezpečeny. První zařízení, které je uzpůsobeno tak, aby z něj chovanci nemohli utéct, vzniklo ve výchovném ústavu v Děčíně-Boleticích. Začátkem července zde přijali na zvláštní oddělení první dva chovance.


Aero Vodochody
Letecká firma Aero Vodochody plánuje na svém továrním aerodromu ve Vodochodech otevřít mezinárodní veřejné letiště. Iniciativu firmy podporuje i ministerstvo dopravy. Pokud se projekt uskuteční, půjde o šesté letiště v Česku, kde budou moci přistávat velká dopravní letadla. Informují o tom Hospodářské noviny. Letiště by podle deníku mohlo vzniknou v roce 2006 nebo v následujícím roce. Specializovat by se mělo především na lety nízkonákladových leteckých společností. Fungovalo by také jako záložní letiště pro Ruzyň. Praha by tak následovala západoevropská města, u nichž velká letiště mají také své satelitní menší konkurenty. Nového majitele Aera nyní hledá vláda. O leteckého výrobce se zajímá řada investorů a někteří z nich se podle deníku o jeho firemní aerodrom zajímají daleko více než o výrobu.


Někteří řidiči, kteří se dopustí dopravního přestupku, budou moci již koncem letošního roku pokutu uhradit platební kartou. Policie totiž připravuje pilotní projekt bezhotovostních plateb. Zahájen bude zkušební provoz celkem padesáti terminálů, informují Hospodářské noviny. Podle deníku budou mít řidiči na výběr, jestli zaplatí právě kartou nebo raději složenkou či hotově. "Souvisí to s civilizačním vývojem. Pokuty budou čím dál vyšší a málokdo bude mít po kapsách tolik, aby mohl na místě zaplatit," řekl listu ředitel dopravní policie Zdeněk Bambas. Nevyloučil také, že později se na silnicích již hotově platit nebude. Pokud se služba osvědčí, policie ji prý rozšíří. Policisté se loni v květnu ptali 12.000 řidičů, jak by nejraději pokutu zaplatili. Každý čtvrtý dal přednost platbě kartou. Například v Praze by pak podle průzkumu využilo platební terminály až 65 procent dotázaných motoristů. Hospodářské noviny však upozorňují, že v řadě měst nyní používají platební terminály strážníci a zájem je menší, než očekávali.


Klienti České spořitelny nechávají zahálet na anonymních vkladních knížkách na doručitele 5 miliard 600 milionů korun. Jak píší Lidové noviny, tyto peníze jim přitom nepřinášejí ani minimální úrok, protože od začátku roku 2003 se tyto vklady neúročí. Podle zákona o bankách totiž skončila ke konci roku 2002 jejich platnost. Spořitelna tak má možnost podnikat s neúročenými miliardami, přičemž stále roste šance, že několik miliard jí zůstane navždy. Výběr z anonymních knížek se totiž stále zpomaluje. Klienti mohou své peníze vyzvednout až do roku 2012. I když zbylé peníze vydělávají spořitelně slušné částky, tvrdí, že celkově bude přeměna anonymních vkladů ztrátovou transakcí.


Nejvíce vloupání do automobilů se loni stalo v Praze. V hlavním městě se také policii podařilo objasnit nejméně případů drobných krádeží - pouze tři procenta. Nejmenší počet vykradených aut naopak zaznamenali kriminalisté v Jihočeském kraji, nejvíce kapsářů zase chytili na východě Čech. Podle Mladé fronty Dnes se loni v Česku zloději vloupali do 59.000 automobilů. Z toho se téměř polovina krádeží stala právě v Praze. Každému osmatřicátému Pražanovi se tak loni z vozidla něco ztratilo. Kapsáři pak v loňském roce okradli 15.000 lidí, polovinu z nich opět v hlavním městě.


Přecpáno, hlásí porodnice prakticky v celé republice. Někde dokonce musí v těchto dnech rodičky odmítat. Jak řekl Právuředitel Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze - Podolí, denně zde mají až 25 porodů, přetíženost je extrémní. Porodníci současný baby boom připisují dvěma věcem. Jednak červenec a srpen bývají z hlediska počtu porodů vždy na špici, jednak se hlásí ke slovu silné ročníky žen z let 1972 až 1975. Mnozí lékaři varují, že může jít jen o krátkodobý vzestup. Pro výrazný nárůst porodů mají v porodnicích ještě jedno vysvětlení. Jak uvedla vrchní sestra ze zlínské nemocnice, nedávno zde rodila jedna žena z Mongolska a ta říkala, že podle čínského zvěrokruhu je rok Kohouta a k němu patří hodně rodících se dětí.