Přehled událostí za uplynulý týden v České republice připravil

Česká vláda se v pondělí shodla na návrhu státního rozpočtu pro příští rok. V souladu s politickou dohodou mezi vládní sociální demokracií a smluvně opoziční Občanskou demokratickou stranou v něm počítá s deficitem deset miliard korun. Kabinet stanovil priority rozpočtu - sociální, zdravotní a důchodové pojištění, školství, výdaje na vědu a výzkum a mírné zvýšení platů státních úředníků. Vláda se také bude snažit udržet výdaje ve výši 2,2 procenta hrubého domácího produktu pro ministerstvo obrany, aby dostála svým závazkům vůči NATO. Konkrétní rozpočtové příjmy ani výdaje však kabinet podle ministra financí Jiřího Rusnoka nestanovil:

"Definitivní příjmy a výdaje vláda schválí na dalším jednání o rozpočtu, které bude následovat zhruba za dva týdny v červenci."

Opozice se shoduje, že stát musí šetřit zejména v mandatorních výdajích, tedy v platbách určených zákony. Mezi ně patří zejména zdravotní pojištění, důchody a ostatní sociální dávky. Pravici vadí, že se vláda snaží přesunout co nejvíce problematických výdajů mimo rozpočet a tím zvyšuje deficit veřejných financí, což kritizoval poslanec za Občanskou demokratickou stranu Martin Kocourek:

"V tolerančním patentu se praví, že deficit veřejných rozpočtů by neměl překročit tři procenta hrubého domácího produktu a myslím, že to bude parametr, který budeme velmi pečlivě posuzovat."

Podle lídra čtyřkoalice Karla Kühnla sociálně demokratická vláda od začátku sestavuje rozpočty, které neodpovídají skutečnosti:

"Já doufám, že vláda tentokrát připraví rozpočet, který bude obsahovat doopravdy všechny příjmy a výdaje."


Smlouvy o prodeji Investiční a Poštovní banky Československé obchodní bance jsou jednostranně výhodné pro ČSOB na úkor státu. Obchodní banka tak neoprávněnou výhodou získala na úkor státního rozpočtu výhodu mnoha desítek miliard korun. Poslaneckou sněmovnu s těmito závěry vyšetřovací komise seznámil v úterý její předseda Miroslav Kalousek:

"Na základě šetření a znaleckého posudku komise konstatuje, že transakční dokumenty nejsou zcela v souladu s platnými právními předpisy a že se jedná o ujednání, která jsou v příkrém rozporu s dobrými mravy. Ve svém důsledku získává Československá obchodní banka na úkor státního rozpočtu neoprávněnou výhodu ve výši mnoha desítek miliard korun. Odpovědnost nese ministr financí Pavel Mertlík."

Miroslav Kalousek dále oznámil, že celý spis odešle Vrchnímu státnímu zastupitelství k dalšímu využití. Komise také navrhla, aby Poslanecká sněmovna přijala usnesení, kterým vládě doporučuje změnit transakční dokumenty s ČSOB tak, aby byly uvedeny v soulad s právními předpisy a bylo tak dosaženo větší vyváženosti ve prospěch České republiky.


V závěru minulého týdne navštívil prezident Václav Havel Švýcarsko. Jednal se svým švýcarským protějškem Moritzem Leuenbergem především o vstupu obou zemí do Evropské unie. Zatímco pro Česko je to jednou z hlavních priorit, Švýcaři v březnovém referendu vyjednávání s unií oddálili. V parlamentním projevu mluvil Václav Havel hlavně o spolupráci v rámci Evropy. Druhý den návštěvy se prezident setkal také s krajany. Ti by podle něj měli mít právo volit i přesto, že nežijí v České republice. Na improvizované tiskové konferenci na lodi při projížďce po Vierwaldstatterském jezeře řekl:

"Já se domnívám, že by měli to volební právo mít. A oni ho do jisté míry už mají. Zda se to tím či oním způsobem ještě dá rozšířit, toť otázka, ale principiálně si myslím, že na to mají krajané právo, vždyť té zemi nesmírně pomáhají po celém světě."

V silném větru, který znemožnil další záznam, prezident dodal, že v českém Parlamentu se v současné době diskutuje o novém volebním zákonu. Domnívá se, že volební účast krajanů nesouvisí s ústavností, ale "spíše je to věc politického názoru".


Stalo se krásnou zvyklostí, že v letních měsících ožívá Staré purkrabství Pražského hradu verši Williama Shakespeara. Od kdy se nabídka nevšedních zážitků v letních večerech uprostřed historické části velkoměsta traduje a na co se mohou návštěvníci těšit letos, nám sdělil jeden z organizátorů v pondělí zahájených Letních shakespearovských slavností Rostislav Křivánek:

"Tradice byla založena už v roce 1990, kdy prezident Havel vyzval umělce k oživení Pražského hradu. Myslím si, že za ta léta se to poévedlo a Letní shakespearovské slavnosti začínají začátkem července a končí v polovině září. Po celou tu dobu je možné vidět v Praze některé z šesti představení. Dvě z nich jsou původní, respektive vytvořené pro prostředí Pražského hradu přímo. Jedním z nich, a tím hlavním, je festivalová premiéra komedie "Marná lásky snaha" v režii Ivana Rajmonta, tím druhým je reprízovaná komedie z loňska "Zkrocení zlé ženy" pozoruhodná tím, že ji režíroval Vladimír Strnisko dvojjazyčně - v češtině a ve slovenštině a i obsazení je mezinárodní česko-slovenské. A potom jsou to naši vzácní hosté - Divadlo Heleny Modrzejewské u polské Legnice, které přiveze rockový muzikál "Jak se vám líbí", a slovenské divadlo z Bratislavy, divadlo velmi mladých lidí, jmenuje se Činoherné divadlo Publikum. Ti přivezou "Sen noci svatojánské". Jako zajímavé srovnání k tomu bude "Sen noci svatojánské" z Horáckého divadla v Jihlavě v režii Milana Schejbala a v neposlední řadě zajímavý loutkový projekt Divala Drak z Hradce Králové a Japan foundation v Tokiu, což je taková svérázná úprava Romea a Julie, jmenuje se "Mor na ty vaše rody" a všechno to vychází z japonského tradičního divala Bonraku a ze všech zkušeností a ze vší osobitosti hradeckých loutkářů."

Už druhým rokem budou mít shakespearovské slavnosti sérii představení také v Brně na hradě Špilberk, a poprvé rovněž v Bratislavě na nádvoří Vysoké školy múzických umění.