Přehlídka filmů připomene sté výročí narození Elmara Klose

Pražské kino Ponrepo zahájilo v úterý přehlídku filmů slavné režisérské dvojice Kadár - Klos. Národní filmový archiv tak připomíná 100. výročí narození režiséra, scénáristy a vysokoškolského pedagoga Elmara Klose. Během festivalu diváci uvidí jak filmy z 50. let, poplatné tehdejšímu režimu, tak snímky, které dvojici proslavily i v zahraničí, včetně Oscarem oceněného Obchodu na korze. O bližší informace požádala Milena Štráfeldová dramaturga kina Ponrepo Tomáše Hálu:

Elmar Klos
"Osobnost Elmara Klose je spojena s československou kinematografií od jejích počátků. Připomínáme sté výročí jeho narození, což znamená, že se narodil v období němého filmu. Zvukový film začíná v r. 1930 a on, ještě mu nebylo ani dvacet let, se mohl podílet na počátcích čs. němého filmu. Ve 30. letech kromě toho, že působil v Praze, působil i ve Zlíně, kde natáčel filmy pro studio firmy Baťa. Po 2. světové válce se také podílel na znárodnění československé kinematografie. V 50. a 60. letech filmy společně s Jánem Kadárem vytvořili režijní tvůrčí tandem, který vytvořil filmy, které patří do zlaté pokladnice československé kinematografie."

Jaké filmy vznikly z jejich společné dílny?

Smrt si říká Engelchen
"Celkově vzniklo osm celovečerních filmů. Natáčeli od r. 1952 až do r. 1969 společně. Zpočátku jejich filmy reflektovaly socialistický realismus, v 60. letech ale zaujímali vůči československé společnosti kritičtější postoj. To byly filmy jako Smrt si říká Engelchen, Obžalovaný nebo Obchod na korze. Jejich poslední společný film Touha zvaná Anada je výjimečný z toho důvodu, že žánrově se jedná o milostné drama."

Rok 1969 ovšem jejich dráhy rozdělil. Jaká pak byla jejich další samostatná práce?

Obchod na korze
"Ján Kadár odešel do zahraničí, do Ameriky. Natáčel filmy pro Ameriku a Kanadu. Oproti tomu Elmar Klos zůstal v Československu, byla mu ale znemožněna pedagogická činnost na FAMU. Dostal také nabídku pracovat ve Finsku a v Jugoslávii na vysokých školách, v tom mu ale bylo rovněž zamezeno, takže pracoval jako dobrovolný pracovník Pražské památkové péče. K pedagogické dráze se vrátil po r. 1989."

Ján Kadár
Právě probíhá festival filmů Kadára a Klose. Můžete říct, jak je dramaturgicky vystaven?

"Cyklus filmů Elmara Klose se jmenuje Kadárův Klos a Klosův Kadár. Tímto názvem jsme chtěli zdůraznit, že tvořil společně s Jánem Kadárem tvůrčí tandem. Tato přehlídka zahrnuje celkovou jejich tvorbu, osm celovečerních filmů, plus ještě jedno pásmo krátkých filmů, které zachycuje tvorbu reklamních filmů, které Elmar Klos natáčel ve 30. letech ve studiu ve Zlíně. Před promítáním bude přítomen syn Elmara Klose Elmar Klos mladší, který pracuje jako režisér dabingového studia, a zavzpomíná na svého otce."