První zvukový film se promítal v Ústí nad Labem. Před 95 lety.

Historik muzea v Ústí nad Labem Martin Krsek s historickými filmovými kotouči před promítaným reklamním filmem firmy Schicht

Do Československa se zvukový film dostal dva roky po světové premiéře v USA. Šlo o reklamu ústeckého továrníka. Ozvučený hraný americký film se promítal až o čtyři měsíce později v Praze.

Budova kina Alhambra v Ústí nad Labem | Foto: Ústi,  Aussig - Architektura na severu Čech

Za úspěšnou premiérou prvního zvukového filmu stál továrník Jiří Schicht, majitel firmy na výrobu mýdla a sponzor slavnostního večera. Záznam zvuku na filmový pás byl technickou novinkou roku 1929. Jen pár týdnů po světové premiéře vynálezu zakoupila speciální promítačku jako první v Československu ústecká filmová společnost Wolframfilm. Nelitovala investovat do nejnovějšího přístroje závratných půl milionu korun. Památné promítání 26. dubna 1929 si nenechala ujít ústecká smetánka i hosté z Prahy. Ti nejprve shlédli snímek ozvučený pomocí gramofonové desky. Ten pak mohli porovnat s novým systémem.  Z plátna promluvil samotný továrník Schicht. Ve svém vystoupení zdůraznil význam zvukového filmu zejména pro reklamu.

Schichtovy závody a kouzlo starých reklam

Tonka Šibenice

Tonka Šibenice - ukázka

První krátké ozvučené filmy dorazily ze Spojených států a Německa.  První český zvukový film Tonka Šibenice byl natočen až o rok později v Paříži. Zatímco nová technologie ukončila kariéru mnoha hvězd němého filmu, Vlastu Buriana naopak vystřelil do nebeských výšin. Snímek C. a k. polní maršálek vydělal jen producentovi tehdy neuvěřitelných 5 milionů korun.

C. a k. polní maršálek

Autor: Klára Stejskalová | Zdroje: ČTK , Muzeum města Ústí nad Labem
klíčová slova:

Související