Premiér Gross ve Francii

Stanislav Gross (vlevo) a Jean-Pierre Raffarin, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Zejména podpora vzájemných obchodních vztahů mezi Francií a Českou republikou je hlavní smyslem dvoudenní mise předseda vlády Stanislava Grosse v Paříži a Lyonu. První den návštěvy jednal Gross i francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem a premiérem Jeanem-Pierrem Raffarinem. Šlo hlavně o dvoustranné vztahy a Evropskou unii. Podrobnosti má Jaromír Marek.

Stanislav Gross  (vlevo) a Jean-Pierre Raffarin,  foto: ČTK
S prezidentem Chirakem i premiérem Raffarinem hovořil Gross především o evropské ústavě. Shodli se na tom, že jde o záležitost, která přesahuje zájmy jednotlivých zemí. Raffarin v této souvislosti uvedl, že věří, že Česká republika ústavu schválí, a odmítl ji označit z tohoto pohledu za rizikovou zemi.

"Bavili jsme se o řadě aspektů. I o tom, co se často tvrdí v Česku, že projekt evropské ústavy je projektem evropských socialistů a levicových sil. Tomu se prezident Chirak jen zasmál, protože tento argument je nesmyslný a ukazuje na plochost české politické diskuse."

Říká premiér Gross. Redaktorka Českého rozhlasu, Alena Gebertová, která návštěvu premiéra sleduje přímo ve Francii k tomu dodává.

Premiér Stanislav Gross  (vlevo) a francouzský prezident Jacques Chirak,  foto: ČTK
"Když budu doslova citovat, premiér Raffarin řekl, že Evropa není ani napravo, ani nalevo. Je to konstrukce architektury budoucnosti."

Hlavním posláním Grossovy mise ve Francie jsou ale ekonomické vztahy obou zemí. Více Alena Gebertová.

"Premiéra doprovází i ministr průmyslu a obchodu Milan Urban a třicet podnikatelů, už to svědčí o tom, že velký důraz je kladen na ekonomickou stránku návštěvy. Ekonomické vztahy jsou dobré, ale investice jsou oproti očekávání menší. Proto podpora ekonomických vztahů byla hlavním tématem rozhovorů jak s prezidentem Jacquesem Chirakem, tak premiérem Jeanem-Pierrem Raffarinem. Bylo řečeno, že z francouzské strany je zájem, aby se české firmy zapojovaly do francouzských projektů v tradičních oblastech, především v leteckém průmyslu."

Stanislav Gross  (vlevo) a Jean-Pierre Raffarin,  foto: ČTK
"Pokud jde o hospodářské vztahy, tato návštěva je velkým impulsem. Jak naše početná česká podnikatelská mise, tak účast řady významných francouzských firem na setkání na ambasádě, je důkazem toho, že si Francouzi uvědomují velkou příležitost, kterou ČR dnes poskytuje a je to velká příležitost i pro nás," říká premiér Gross.

Místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn nedávno uvedl, že francouzské investice v ČR stále neodpovídají významu, jaký Francie pro ČR má, a vidí velký prostor zejména pro firmy střední velikosti. Francie je pro Českou republiku po Německu, Slovensku, Rakousku, Itálii a Polsku šestým největším obchodním partnerem. Celkem loňský obrat obchodní výměny dosáhl 159 miliard korun. O zhruba tři miliardy převažoval český dovoz nad vývozem. Mezi nejperspektivnější patří strojírenství, automobilový průmysl a moderní technologie.