Český premiér ve Francii

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Politická jednání dominovala úvodu dvoudenní návštěvy předsedy české vlády Mirka Topolánka ve Francii. Byl přijat francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, s nímž v Elysejském paláci projednal česko-francouzské vztahy, které si oba přejí dál posílit.

Mirek Topolánek  (vpravo) a Nicolas Sarkozy,  foto: ČTK
Došlo také na hlavní problémy spojené s Evropskou unií. Především se jednalo o mezivládní konferenci o nové, zjednodušené smlouvě o institucích Evropské unie a návrh francouzského prezidenta na vytvoření jakési "skupiny moudrých", která by se zabývala budoucností unie. Značná část rozhovoru byla věnována spolupráci obou zemí při přípravě předsednické role každé z nich v unii v blízké budoucnosti. Francie bude unii předsedat ve druhé polovině příštího a Česká republika v první polovině následujícího roku.

Mirek Topolánek na následné tiskové konferenci mimo jiné sdělil, že se s prezidentem Sarkozym také věnovali zahraničněpolitickým otázkám z pohledu Evropské unie:

"Řešili jsme společnou obrannou a bezpečnostní politiku Evropské unie, řešili jsme vztah k NATO, ke Spojeným státům americkým, k Rusku, situaci na Balkáně, situaci v Africe. Dotkli jsme se celé řady zahraničněpolitických otázek, včetně akceptace nebo neakceptace Turecka v Evropské unii."

Setkání v Elysejském paláci předcházelo vystoupení Mirka Topolánka na semináři o podnikatelských možnostech v České republice, který uspořádala Pařížská obchodní a průmyslová komora. V rozhovoru s jejím předsedou Pierrem Simonem premiér Topolánek zdůraznil zájem České republiky na tom, aby francouzské podniky těchto možností využívaly. Pierre Simon ho ujistil, že komora pro to udělá vše, přičemž se zvlášť soustředí na malé a střední podniky.

Foto: ČTK
Premiér Mirek Topolánek se v pondělí sešel také s předsedou francouzské vlády Françoisem Fillonem. Jejich jednání dominovaly otázky dvoustranných vztahů. Mirek Topolánek po jednání neskrýval jisté překvapení:

"Musím říct, že velmi zajímavá byla diskuse týkající se reformního étosu nebo reformního úsilí francouzské i české vlády. Tam jsme překvapivě našli tolik shod a tolik podobných projektů, že nás to samotné překvapilo. Myslím, že v té diskusi budeme pokračovat."

Druhý den své návštěvy Francie strávil předseda české vlády Mirek Topolánek na jihu země, kde se věnoval jaderné energetice a leteckému průmyslu. Nejprve se v Cadarache u Marseille seznámil s projektem pokusného termojaderného reaktoru, který má pracovat na principu termojaderné fúze, k jaké dochází na Slunci. Cílem projektu je umožnit výrobu laciné a ekologicky čisté energie prakticky v neomezeném množství. Na programu se podílejí i česká výzkumná pracoviště. V Toulouse si pak předseda české vlády prohlédl montážní linku největšího dopravního letadla světa - Airbusu A380, jehož kapacita je až 800 cestujících. Některé součástky pro toto letadlo i pro další typy airbusů vyrábějí české firmy.