Premiér Miloš Zeman odmítá pod tlakem blokád jednat s rakouským kancléřem o jaderné elektrárně Temelín

Blokády většiny česko-rakouských hraničních přechodů, organizované rakouskými odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín, v pondělí večer skončily. Pouze tři hraniční přechody mezi Horními Rakousy a jižními Čechami - a to Wullowitz-Dolní Dvořiště, Weigetschlag-Studánky a Guglwald-Přední Výtoň - hodlají rakouští demonstranti dále blokovat. Více informací má Renata Prátová.

Situace se podobá začarovanému kruhu. Mluvčí hornorakouské platformy proti jadernému nebezpečí Josef Pühringer v pondělí zopakoval, že pokud český premiér Miloš Zeman přistoupí na požadavky rakouských odpůrců Temelína, jimiž jsou v prvé řadě zastavení reaktoru, přijetí půlroční pauzy na rozmyšlenou a rozsáhlá zkouška vlivu jaderné elektrárny na životní prostředí, mohou blokády skončit během deseti minut.

Další organizátoři blokád v pondělí jednali ve Vídni s českým velvyslancem Jiřím Grušou. "Nepodnikneme nic, co by ohrozilo podmínky rozhovoru mezi Zemanem a Schüsselem," řekl po jednání Manfred Doppler z Rakousko-českého protiatomového výboru. Současně však potvrdil, že blokády tří přechodů mají trvat do čtvrtečního večera. Z rozhovorů dále vyplynula snaha aktivistů zapojit se do řešení situace. Samotní aktivisté Rakousko-českého protiatomového výboru mají v úmyslu připravit setkání se zástupci obcí jižních Čech. Podle jejich názoru je teď ale na tahu více česká strana, neboť, jak říká jejich mluvčí Manfred Doppler: "Povinnost zbavit naše občany strachu má česká vláda. Jestliže česká vláda nabídne bezpečnost, naši občané půjdou okamžitě domů. Ta přesvědčovací práce je na české vládě", tvrdí Manfred Dopller z rakousko-českého protiatomového výboru.

Premiér Miloš Zeman v pondělí ale znovu prohlásil, že pod tlakem blokád o jaderné elektrárně Temelín s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem jednat nebude.

"Pokud blokády - nemluvím o demonstracích, mluvím o blokádách - nebudou ukončeny, nevidím naprosto žádný důvod k jednání s tou vládou, která není schopná zajistit propustnost svých hranic. To jsem řekl a na tom nemám co měnit."

Rozhodnutí premiéra Zemana v pondělí jednoznačně podpořil předseda české Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus. "Souhlasím s tím, že Miloš Zeman odmítá jednat za stavu blokády hranic. Až bude na hranicích normální stav, pak se bude moci jednat," uvedl Václav Klaus před volebním mítinkem ODS v Pardubicích.

Autor: Renata Prátová
spustit audio