Premiér očekává kultivované vztahy i s novými ministry

Juraj Chmiel (vlevo) a Václav Klaus, foto: ČTK

Vláda Jana Fischera po půlročním fungování zažila ve svém složení první změny. Nejde však o žádné zemětřesení, jen o odchod dvou dosavadních ministrů do evropských struktur.

Ladislav Miko  (vlevo) a jeho první náměstek Jan Dusík
Tři nové tváře v české vládě nahradí dva ministry, kteří odešli způsobem nekonfliktním. Nyní už bývalý ministr pro evropské otázky Štefan Füle se stane komisařem pro rozšíření Evropské unie. A Ladislav Miko se v květnu ujal funkce ministra životního prostředí s vidinou půlročního mandátu, který se ale nečekaně prodloužil neuskutečněním plánovaných předčasných voleb. Miko se přesto vrací do vysoké pozice na generálním ředitelství Evropské komise pro životní prostředí. Resort dále povede jeho dosavadní první náměstek Jan Dusík, rovněž nominovaný Stranou zelených.

Evropských záležitostí se ve vládě ujme diplomat Juraj Chmiel: "Je to nová zajímavá výzva, i když je tedy jenom na 6-7 měsíců. Ale myslím si, že i za tu dobu se dá udělat hodně a teď je hlavně prioritou uvedení Lisabonské smlouvy do praxe v České republice."

Juraj Chmiel  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
Chmiela nominovala ODS jako svého člena, což vadilo sociálním demokratům, proto ze strany vystoupil. Lídr občanských demokratů Mirek Topolánek nevidí žádný problém v tom, že ministr bude přesto pokračovat v práci na strategickém programovém dokumentu ODS Vize 2020. Podle Topolánka je klíčové, že Chmiel má dobré předpoklady pro svůj vládní post: "Je to člověk, který má zkušenosti s jednáními s nejvyššími představiteli, ať už v rámci své mise v OSN nebo během působení na úřadu vlády, na zahraničním odboru, a samozřejmě při svých diplomatických misích. Splňuje ty požadavky. Myslím si, že je i člověkem, který může po těch všech úrazech české pověsti v zahraničí přispět ke zlepšování imidže České republiky."

Juraj Chmiel byl dosud velvyslancem v Austrálii, kde si na něj letos v létě stěžovali čeští krajané. Jeho manželka jako kandidátka ODS v nakonec neuskutečněných volbách do sněmovny agitovala mezi krajany prostřednictvím e-mailů a někteří z adresátů pojali podezření, že v té souvislosti na ambasádě došlo k porušení zákona o ochraně osobních údajů. Inspekce ministerstva zahraničí ale pochybení nezjistila.

Zleva: Jan Fischer,  Juraj Chmiel,  Jan Dusík a Pavel Zářecký,  foto: ČTK
Třetím nově jmenovaným členem vlády je Pavel Zářecký, který bude z postu ministra řídit legislativní radu vlády. Nominovali ho sociální demokraté. Jde o součást dohody velkých stran, které do Evropské komise vyslaly Füleho, blízkého ČSSD, a při personální rošádě v kabinetu o jedno křeslo posílili lidé navrženi občanskými demokraty. Přestože platí, že všichni do jednoho jsou přinejmenším formálně nestraníky.

Premiér Jan Fischer od nich i v novém složení očekává bezproblémovou spolupráci: "Od pánů ministrů očekávám, že se svých rolí chopí bezodkladně, energicky a aktivně. Budou řídit nejen své resorty. Stanou se ústavními činiteli a ještě se stanou členy vládního týmu. A to bych chtěl zdůraznit, že od nich očekávám i kultivaci dobrých vztahů s ostatními členy kabinetu."