Premiér Zeman na návštěvě u papeže Jana Pavla II.

Předseda české vlády Miloš Zeman navštívil v neděli Vatikán a setkal se s papežem Janem Pavlem II. Premiérovu cestu sledoval Josef Kubeczka.

"Svatý otče, jsem velmi šťastný, že mám tu čest vás poznat. Dovolte mi, abych vám představil svoji paní. Řekli mi, že rozumíte tak skvěle česky, že můžeme hovořit v mém mateřském jazyce. Velice vám za to děkuji," řekl v úvodu setkání s papežem Miloš Zeman. Premiér přivezl do Vatikánu preambuli chystané mezistátní smlouvy mezi Českem a Vatikánem:

"Je hotová preambule, která je v podstatě nejdůležitější části této smlouvy. A proto, že jsme už téměř poslední středoevropská země, která takovou smlouvu nemá a do určité míry nám to škodí, tak věřím, že se nám podaří dohodnout konkrétní harmonogram pro dokončení této smlouvy takovým způsobem, aby mohla být podepsána dejme tomu, a to je odhad, do května příštího roku."

Po setkání s papežem se premiér Zeman s manželkou zúčastnili koncertu Brněnské filharmonie rovněž v aule Pavla VI. Šlo o jeden ze čtyř letošních koncertů v aule u příležitosti jubilejního roku 2000. Bezprostředně po koncertu hovořil Miloš Zeman s vatikánským státním sekretářem (premiérem) Angelo Sodanem. Právě jemu slíbil uzavření mezistátní smlouvy Česka s Vatikánem nejpozději do května 2001. Smlouva ovšem nebude řešit vnitrostátní vztahy s katolickou církví. V tomto smyslu premiér Sodanovi přislíbil, že udělá všechno pro to, aby do konce příštího roku byly přijaty všechny zákony, které řeší vztahy s katolickou církví, mj. zákon o majetkovém vyrovnání či o daňových asignacích. Sodano chápe obtížnost vztahů mezi církví a státem v Česku. Výslovně řekl, že Vatikán nebude na Česko v těchto věcech nijak tlačit.

V pondělí zahájil premiér Zeman oficiální návštěvu Itálie. Dominuje jí hospodářská spolupráce. Jak řekl vládní mluvčí Libor Rouček, vzájemný obrat dosahuje dvě a půl miliardy ročně:

"Avšak pro Českou republiku je zde výrazný deficit, který přesahuje 500 miliónů dolarů ročně. Čili jedna část těch jednání s podnikateli bude zajistit českým vývozcům prostě lepší přístup na italské trhy tak, aby se ten deficit mohl postupně snížit a eliminovat. Druhá věc je příliv italských přímých investic. Ten je relativně nízký. Činí jenom asi 170 miliónů dolarů. To druhé těžiště té podnikatelské návštěvy bude snaha prostě přilákat do naší země více italských investorů."

V plánu však má premiér Zeman i návštěvu průmyslového severu Itálie, kde v Miláně vystoupí na Business foru a v Institutu mezinárodní politiky pohovoří o připravenosti České republiky na vstup do Evropské unie.