Prezident Havel opět využil svého práva a zastavil trestní stíhání novinářů

Václav Havel

Prezident Václav Havel zastavil trestní stíhání redaktorů Mladé fronty Dnes Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka. Oba čelili obvinění v souvislosti s takzvanou operací Olovo, namířené proti místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petře Buzkové. Další informace má Eva Petržílková:

Redaktoři deníku Mladá fronta Dnes Sabina Slonková a Jiří Kubík informovali jako první o zmíněné operaci Olovo, která měla politicky i morálně diskreditovat místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petru Buzkovou. Protože oba redaktoři odmítli udat zdroj svých informací, policie je obvinila z

Václav Havel
nadržování pachateli trestného činu. V celé kauze přineslo zlom úterní rozhodnutí prezidenta Václava Havla. Ten se totiž rozhodl nečekat na rozsudek soudu a podobně, jako už v řadě případů v minulosti, trestní stíhání zastavil. Jak prezidentem udělená milost ovlivní další vyšetřování případu, vysvětlila místopředsedkyně Ústavního soudu Ivana Janů.

"Pokud prezident udělí ve fázi trestního vyšetřování milost, tak trestní vyšetřování dále nepokračuje - je zastaveno. V případě, že by ti, kteří tu milost dostanou trvali na tom, aby to vyšetřování pokračovalo, poněvadž chtějí, aby byl výsledek znám, tak samozřejmě může pokračovat až do stadia, kdy vlastně policie celý ten případ uzavře a stojí se před otázkou, zda podat nebo nepodat obžalobu. Čili je znám výsledek toho vyšetřování."

Novináři Sabina Slonková i Jiří Kubík na dalším vyšetřování trvají. Jak Kubík v úterý uvedl, prezidentův verdikt ale přivítali.

"My oceňujeme rozhodnutí pana prezidenta a zároveň chceme říct, že budeme trvat na tom, aby vyšetřování našeho případu pokračovalo."

Na dalším prošetření trvá i šéfredaktor Mladé Fronty Dnes Petr Šabata.

"Je pořád nejasné, jestli novináři mají nebo nemají právo, které jim plyne z tiskového zákona, proto bychom rádi, aby ten celý případ doběhl až do konce, třeba až k soudu. Tam by se jednoznačně dohodlo, co platí, jestli právo na ochranu zdroje, jako všude v civilizované Evropě, anebo právo policie, kdykoliv z novinářů vytáhnout, cokoliv si přeje."

Premiér Miloš Zeman hodnotí rozhodnutí prezidenta jako pochybné. Jak v úterý řekl, měl zájem o důkladné vyšetření celé kauzy Olovo a velmi by si přál, aby záležitost nebyla zametena pod koberec. V této souvislosti znovu připomněl nutnost omezení prezidentových pravomocí v oblasti udělování milostí.

"Právě kvůli těmto často zkratkovitým reakcím při udělování milostí navrhuje sociální demokracie změnu Ústavy," řekl Zeman. Tato změna by podle něj měla do jisté míry omezit udělování milosti, ale především vyžadovat "kontrasignaci, tedy (její) spolupodepsání". Premiér se domnívá, že vedle prezidenta by měl svůj podpis pod milost připojit nikoli premiér, ale ministr spravedlnosti.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio