Prezident Klaus ocenil posun k obsahové debatě o EU

Český prezident Václav Klaus se v úterý nedaleko Berlína setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ocenil kvalitativní posun v debatě o institucionální reformě Evropské unie. Německé předsednictví si podle Klause uvědomuje, že jde především o obsah změn v EU a ne o jejich termíny. Více se dozvíte od Martiny Lustigové.

Václav Klaus
Prezidenta Klause těší, že se při debatě o základním unijním textu začalo mluvit o "nové" smlouvě, ze které se navíc definitivně vytrácí slovo ústava: "Diskutuje se o tom, že ta nová smlouva nemá hrát rétoriku staré ústavní smlouvy, to znamená zapomenout na některá slova, na některé signální výroky, zapomenout na slova ústava, zapomenout na slova ministr zahraničních věcí, atd."

Podle Václava Klause německé předsednictví začalo chápat, že zlomu při jednáních o institucionálních reformách nedosáhne během tohoto půlroku. Český prezident zdůrazňuje, že klíčový je obsah reforem a nikoli tzv. "jízdní řád". "Německé prezidentství také jasně chápe, že zlom neudělá v průběhu toho svého předsednictví a dobře chápe, že je třeba zapomenout na myšlenku, která byla ještě před pár týdny zdůrazňovaná při Berlínské deklaraci, že německé předsednictví má udělat Fahrplan, abych použil německý výrok," uvedl Václav Klaus.

Angela Merkel,  foto: ČTK
Václav Klaus si dovede představit i tzv. "dvourychlostní Evropu", pro kterou se vyslovil další účastník jednání na zámku Meseberg, bývalý německý prezident Roman Herzog. Podle Klause je ale důležité, aby spolupráce skupin zemí s různými představami o "tempu" evropské integrace fungovala na principu dobrovolnosti: "Pro mě se zdá naprosto nepřijatelné vytvořit atmosféru, že pionýři, avantgarda, kráčí v čele, to jsou ty vícerychlostní (země), a jacísi loudající se zůstávají vzadu, a proto jsou horší. Takže jestli by někdo zaručil, že něco takového by nebylo v základu tohoto dělení, ale že by to bylo legitimní, férové, demokratické rozhodnutí ´já chci do rychlejší skupiny´ nebo ´já chci do méně rychlé skupiny´, tak já bych proti tomu vůbec nic neměl." Prezident Klaus také zdůraznil nutnost diskuse o úloze národních států, ale i o jasnějším vymezení kompetencí mezi nimi a institucemi EU.

Německo vede interní rozhovory také s dalšími členskými státy Evropské unie. S ohledem na kampaň před francouzskými prezidentskými volbami ale německá kancléřka Merkelová tyto konzultace nekomentuje. Německé předsednictví už dříve avizovalo, že debatu o institucionální reformě naplno rozvine až po volbách, jejichž druhé kolo je ve Francii naplánováno na 6. května. O Evropské unii kancléřka Merkelová jednala už koncem ledna také v Praze.