Změní se s nástupem Angely Merkelové česko-německé vztahy?

Předsedkyně německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová, foto: ČTK

Německou kancléřkou se podle všeho stane šéfka CDU Angela Merkelová. Postaví se do čela vlády velké koalice, tedy vlády složené ze zástupců CDU/CSU a SPD. Ovlivní tato změna česko-německé vztahy? O to se zajímala Martina Lustigová. Martino, jak se na vznikající německou vládu dívají čeští politici?

Předsedkyně německé Křesťanskodemokratické unie  (CDU) Angela Merkelová,  foto: ČTK
Například premiér Jiří Paroubek je přesvědčen, že v Německu vznikne silná vláda dvou rovnoprávných stran. A jak řekl České televizi, nový kabinet podle něj nijak nezmění vztahy s Českou republikou: "Za vlády, kterou vedla německá sociální demokracie, jsme měli mezi Německem a Českou republikou ty nejlepší vztahy v historii. A já věřím, že tomu tak bude i teď." SPD nejspíš získá funkci vicekancléře a ministra zahraničí, takže kontinuita zahraniční politiky bude podle Paroubka s velkou pravděpodobností zachována.

Ani prezident Václav Klaus si nemyslí, že se vztahy mezi Prahou a Berlínem nějak zásadně změní: "Neočekávám žádné zásadní změny v zahraniční politice Německa, ani žádné změny v bilaterálních česko-německých vztazích."

Změnu v česko-německých vztazích nečekají ani odborníci. Němečtí politici se totiž snaží se sousedními státy dlouhodobě budovat dobré vztahy a vytvářet tak případné aliance pro společná rozhodování v evropských záležitostech. Pokračuje politolog Robert Schuster: "Myslím si, že je možné očekávat, že ještě dojde k zintenzívnění tohoto dosavadního trendu, protože jsem měl trochu pocit, že odstupující kancléř Schröder tuto záležitost až příliš omezoval pouze na kontakty s českými sociálními demokraty. To znamená, že to fungovalo pouze po té stranické ose."

Německý kancléř Gerhard Schröder,  foto: ČTK
O tom svědčí i nedávná blesková návštěva Gerharda Schrödera v Praze, kdy jednal pouze se sociálnědemokratickým premiérem Jiřím Paroubkem. Oba politici tehdy probírali hlavně stranické záležitosti, především pomoc německých sociálních demokratů českým kolegům v předvolební kampani. Nemůže to nyní zkomplikovat vztahy mezi Jiřím Paroubkem a Angelou Merkelovou? Podle Roberta Schustera to nehrozí: "Já myslím, že kdyby Angela Merkelová byla, řekněme, ´ješitná´, nebo kdyby dávala na tato drobná gesta, tak potom by se jí to mohlo nějakým způsobem osobně dotknout. Ale já se domnívám, že to byla jenom taková epizoda. Ale spíš si myslím, že Angela Merkelová se bude snažit vztahy, pokud jde o Českou republiku, omezovat nejen na současnou vládní garnituru, ale bude se zcela určitě snažit navazovat i nějaké kontakty se současnou českou pravicovou opozicí."

Stínový ministr zahraničí Jan Zahradil z ODS ale odmítl, že by ODS v budoucnu budovala česko-německé vztahy právě po stranické linii: "Po stranické linii určitě ne, to mohu za ODS zaručit. My nejsme připraveni něco takového realizovat. My se domníváme, že vztahy mezi Českou republikou a Německem musí být dobré bez ohledu na to, jaká vládní garnitura v Německu existuje. Kromě toho, jak už jsem řekl, tady jsou určité otázky, které nás nespojují a ve kterých se dokonce sociální demokracie a pan Schröder, nutno uznat, k České republice chovali velmi korektně. A to i jako strana, která je vůči české sociální demokracii v opozici, musíme ocenit."