Čeští politici ocenili výhru Merkelové. Podle exprezidenta Klause je to Pyrrhovo vítězství

Angela Merkelová, foto: ČTK

Čeští politici včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ocenili, že německé volby vyhrála konzervativní CDU/CSU pod vedením Angely Merkelové. Pro mnohé je ale varovným signálem propad velkých stran a to, že se na třetí místo za sociální demokraty (SPD) dostala protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která je podle šéfa ANO Andreje Babiše faktickým vítězem voleb.

Angela Merkelová,  foto: ČTK
Podle premiéra Sobotky dosáhla dosavadní kancléřka Merkelová ve volbách jasného vítězství. Dodal, že "pokud se někdo raduje z volebních zisků AfD, nevidí si na špičku nosu. Dnes štvou proti uprchlíkům a EU, zítra budou terčem Češi a Poláci," dodal Sobotka.

Naopak exprezident Václav Klaus německou AfD, které je často vytýkán populismus a nacionalismus, v uplynulých měsících opakovaně osobně podpořil na předvolebních shromážděních. Výsledek voleb je pro Angelu Merkelovou Pyrrhovým vítězstvím," dodal bývalý prezident s použitím příměru označujícího výsledek, kdy se výhra s ohledem na ztráty fakticky rovná porážce.

Zaorálek: skládání koalice bude v Německu obtížné

Pro ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je čtvrté volební vítězství Merkelové v řadě důkazem, že v Německu vládne spokojenost. Skládání koalice teď bude v Německu hodně obtížné:

Lubomír Zaorálek,  foto: archiv MZV
"Angela Merkelová nebude mít jednoduchou úlohu. Myslím si, že není asi spokojená s tím, že před ní stojí docela těžký úkol, jak dát dohromady koalici. Mezi partnery jako jsou třeba liberálové a zelení, jsou poměrně dost velké rozdíly."

Na rozdíl od ministra Zaorálka se předseda KSČM Vojtěch Filip domnívá, že výsledky voleb v Německu ukázaly, že tamní obyvatelé spokojení se situací nejsou. Předseda opoziční ODS Petr Fiala poukázal na to, že obě dosavadní vládní strany ztratily a "část německých voličů se rozhodla protestovat především proti migrační politice". Přesto má Německo šanci na demokratickou vládu v čele s konzervativní CDU/CSU, která bude mít příležitost napravit chyby.

I když výsledek voleb v Německu není pro trhy úplně dobrou zprávou, obecně se německé ekonomice daří. Nezaměstnanost je rekordně nízká a země zažívá hospodářský růst. A z toho těží i Česko, protože Německo je nejvýznamnějším českým vývozním, ale i dovozním partnerem. Zamíří tam zhruba třetina českého exportu.

"Je to v tuto chvíli pro trhy spíše lehce špatná zpráva, protože koalice, která se bude dávat dohromady, bude velice křehká. Jsou tam zastoupeny dvě strany, které jsou názorově poměrně hodně rozdílné, co se týče ekonomických i sociálních témat," řekl Jan Bureš, hlavní ekonom společnosti Patria Finance.