Prezident Václav Havel a premiér Miloš Zeman odmítají jednat pod nátlakem se zástupci rakouských ekologických iniciativ o jaderné elektrárně Temelín.

Temelín

Nejdříve se vrátíme k událostem, ke kterým došlo o uplynulém víkendu v souvislosti s plánovaným spuštěním jaderné elektrárny Temelín: Rakouští ekologičtí aktivisté v pátek poprvé přistoupili - kromě hranic s jihočeským regionem - také k blokádám na hranicích s jižní Moravou. Na čtvrt hodiny byl blokován také přechod Zinnwald- Cínovec na severu Čech a na protestním shromáždění se sešlo asi 500 lidí z Německa a Rakouska na hraničním přechodu Philippsreut/Strážný. Pod nátlakem těchto zástupců ekologických iniciativ ale odmítli představitelé české vlády i prezident Václav Havel jednat. Další podrobnosti k jejich stanoviskům má Eva Petržílková.

"Prezident Václav Havel nebude jednat pod nátlakem," řekl v sobotu prezidentův mluvčí Ladislav Špaček k požadavkům rakouských ekologů, kteří příslibem takového jednání podmiňují ukončení blokád česko-rakouských hraničních přechodů na protest proti Temelínu. Setkání s rakouskými odpůrci Temelína odmítl i premiér Miloš Zeman. Stanovisko vládního kabinetu tlumočil v sobotu jeho mluvčí Libor Rouček:

"Pro setkání s rakouskými aktivisty proti spuštění jaderné elektrárny v Temelínu není sebemenšího důvodu. Politická diskuse proběhla v České republice loni. Pokud jde rakouským aktivistům o bezpečnostní aspekty, zde je adresát Státní úřad pro jadernou bezpečnost, ale premiér ani vláda se s těmito aktivisty scházet nebude."

To také potvrdil premiér Zeman v sobotu při návštěvě Znojma, když vzkázal do Rakouska, že tamní "ekologičtí aktivisté pro něj nejsou partnery k jednání". Podle něj jsou jejich partnery pro jednání zcela přirozeně české ekologické organizace - například hnutí Jihočeské matky. Stejný názor vyjádřil v neděli při návštěvě jaderné elektrárny Dukovany místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Ten navíc zdůraznil, že jadernou energetiku jednoznačně obhajuje a vidí v ní budoucnost:

"To, že Česká republika vstupuje do velmi nejistého století, kde jsou v pohybu nejzákladnější jistoty včetně toho, že například se zdá, že skutečně končí období ropy, tak je důvodem proto, aby se člověk vážně rozhodoval. Jaderná energetika je obor, který perspektivu rozhodně má, může se kolem něho vést ještě řada sporů a myslím si, že některá rozhodnutí o organizaci, technických řešeních a podobně budou ještě velmi složitá. Ale obecně perspektivu má a myslím si, že by bylo velmi nešťastné, abychom z tohoto oboru zásadně vystoupili."

Tolik ministr Špidla k perspektivám jaderné energetiky. Jako podmínku ukončení blokád hranic požadují rakouské ekologické iniciativy vedle rozhovorů s českým prezidentem i premiérem také odklad spuštění temelínské elektrárny. To postoupilo minulý čtvrtek od režimu čtyři, což znamená, že jaderná elektrárna již vstoupila do poslední fáze zkoušek před aktivací jaderného paliva.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio