Prezidentova kritika EU a eura

Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus je ve Spojených státech na pětidenní návštěvě, během které povede českou delegaci na Valném shromáždění Organizace spojených národů. Hned první den podrobil tvrdé kritice Evropskou unii.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Václav Klaus se na úvod návštěvy USA setkal v americké metropoli s kongresovou skupinou přátel České republiky a se zástupci Národní ekonomické rady Baracka Obamy. Po setkáních ve Washingtonu řekl:

"Dnešní administrativa je daleko pootočenější domů, daleko méně pootočená ven. My jsme měli před chvíli setkání s vedením Národní ekonomické rady, a já jsem si dosud myslel, že to je pouze náš vnější postřeh, ten posun, a zástupce ředitele David Lipton to oznámil mně. Tato administrativa je evidentně posunutá dovnitř, proti ven. To je pro mně docela zajímavý závěr a z toho musíme také vyvozovat nějaké důsledky."

Václav Klaus při své přednášce na Univerzitě Johnse Hopkinse,  foto: ČTK
Hlava českého státu poté vystoupila na Univerzitě Johnse Hopkinse ve Washingtonu. Václav Klaus tam mimo jiné řekl, že za prezidenta Baracka Obamy není Evropa pro Ameriku důležitá:

"Pro tu Ameriku relevantním kontinentem nebo subkontinentem, o kterém non stop mluví, je Čína. Evropa v podstatě není podstatná, zejména ekonomicky. To byl explicitní výrok. Ale z dnešní reakce jsem zase pochopil, že ono to není vůči střední Evropě, ono to je vůči Evropě jako celku. To je velký poznatek."



Univerzita Johnse Hopkinse,  foto: http://webapps.jhu.edu
Ve svém vystoupení před univerzitnímu studenty Václav Klaus hovořil zejména o Evropě, systémových důsledcích nedávné krize a potřebě přeformulovat argumenty pro kapitalismus. Evropská integrace podle něj oslabuje demokracii a omezuje členské země i podnikání v nich nadměrnou regulací. Projekt eura selhal ve svém základním příslibu přinést prospěch ekonomice. Euro svazuje ekonomiky evropských zemí, jeho nedostatky podle Václava Klause zvýraznila nedávná krize. Nesplnil se totiž předpoklad zastánců společné evropské měny, že povede k homogenní celoevropské ekonomice. "Náklady na její zřízení a údržbu jsou větší než její přínosy,"řekl český prezident. Nevyloučil ale, že Česká republika euro také zavede:

Václav Klaus,  foto: www.vlada.cz
"Já to nechci ztrivializovat, že to je na přednášku, nikoliv na jednu větu. Já jsem mnohokrát říkal, že teď je to nevýhodné, čímž nechci říct, že to je naprosto vyloučené. Já si velmi dovedu představit, že v relativně brzké době se Česká republika rychle dotáhne na některé sousední západoevropské země a pak si dovedu představit, že by něco takového pro ní mohlo být efektivní. Někdy, v budoucnu."

Před svým vystoupením v newyorském sídle OSN na 65. Valném shromáždění této světové organizace prezident Václav Klaus prohlásil, že si od rozpravy moc neslibuje:

"Co mi na tom nejvíce vadí, samozřejmě nejsem nováček už za těch dvacet let v politice, je to, že v OSN fungují pouze a výlučně monology, že to vůbec není dialog. Nikdo nezareaguje na toho, kdo mluvil před ním, souhlasně nebo nesouhlasně. Jsou to předem připravené monology, a proto je také nikdo moc navzájem neposlouchá. To mě na tom vždycky frustruje."