Prezidentský kandidát Miloš Zeman

Miloš Zeman, foto: ČTK

Ze čtyř nevyšších ústavních funkcí si už dvě osobně vyzkoušel - v roce 1996 byl zvolen do Poslanecké sněmovny a stal se jejím předsedou, v letech 1998 až 2002 vykonával funkci předsedy vlády České republiky. Po Karlu Schwarzenbergovi a Přemyslu Sobotkovi je Miloš Zeman ve svých šedesáti sedmi letech třetím nejstarším prezidentským kandidátem.

Miloš Zeman,  foto: ČTK
Miloš Zeman, český politik, ekonom a prognostik, se narodil 28. září 1944 v Kolíně. Z politických důvodů nejprve nebyl přijat na univerzitu, později vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. V období Pražského jara chtěl vstoupit do obnovované sociální demokracie, avšak tato strana nakonec nevznikla. Stal se proto členem Komunistické strany Československa, z níž byl v roce 1970 vyloučen pro nesouhlas se sovětskou okupací.

Ve vysoké politice se pohybuje od roku 1990, kdy se stal poslancem federálního parlamentu. V roce 1993 byl zvolen předsedou České strany sociálně demokratické, kterou o pět let později dovedl až do Strakovy akademie, tedy do sídla vlády, jíž také předsedal. V roce 2003 neúspěšně kandidoval na prezidenta republiky. Ve volbách byl poražen Václavem Klausem, a jak se pak ukázalo, nehlasovali pro něj ani někteří zástupci ČSSD. Poté se Miloš Zeman stáhl z veřejného života a politické dění už jen glosoval, ačkoliv zůstal členem ČSSD. Jeho spory s dalšími předsedy, především s Jiřím Paroubkem, však nakonec vyústily v jeho odchod ze strany. V roce 2009 založil Stranu práv občanů ZEMANOVCI a stal se jejím předsedou. Nyní jako první kandidát na prezidenta získal podporu potřebných 50 tisíc občanů. A proč se po devíti letech opět rozhodl kandidovat na prezidenta České republiky?

"Teď bude o prezidentovi rozhodovat až 8 milionů oprávněných voličů, a ty nemůžete zkorumpovat, protože na to není dost peněz. Zatímco 281 poslanců a senátorů, alespoň některé z nich, zkorumpovat můžete. Druhým faktorem byl neutěšený stav naší politické scény, kde si myslím, že se pohybují, bohužel, převážně amatéři, nikoliv profesionálové, kteří politiku berou jako řemeslo, které se musíte naučit. A jsem samozřejmě rád, a teprve tehdy jsem se rozhodl pro svojí kandidaturu, když petici za tuto kandidaturu podepsalo prvních 50 tisíc občanů,"řekl pro Českou televizi Miloš Zeman.

Miloš Zeman,  foto: ČTK
O svých cílech v případné funkci prezidenta prohlásil:

"Přispět k tomu, aby politici spolu konečně začali mluvit, aby se dokázali dohodnout, a konečně, aby tyto dohody dodržovali."

Politoložka Vladimíra Dvořáková v televizní debatě vysoce ocenila profesionalitu předvolební kampaně Miloše Zemana:

"Jeho volební kampaň fakticky nemá chybu v tom smyslu, že má i přesně nalajnováno, jak potlačit některé negativní rysy jeho vystupování, které dokáží vyvolávat až alergii. Jsou tam drobné bonmoty, ale všechny věci, kterými lidi naštvával, dokázal potlačit a vystupovat jako člověk, který prostě ví, o čem se jedná. Má naprosto jasnou strategii jak pro první, tak pro druhé kolo voleb. Ví, jak dokáže spojit komunistické voliče a voliče pravice. Když se podíváte na billboardy, lehkým náznakem vztahu k národu. To je ten národní rozměr, který dokáže oslovit oba dva typy voličů. V poslední době ani příliš nehovoří v Evropské unii, i když neříká, že je proti ní, ale svým způsobem to nijak zvlášť nedává do popředí. Já si tedy myslím, že to je naprosto profesionálně dělaná kampaň, kde každé gesto, každé vystoupení je naprosto bezvadně připraveno."

Václav Klaus  (vlevo) a Miloš Zeman,  foto: Tiskový servis Kanceláře Prezidenta ČR
Zajímavý názor na to, jakým by byl Miloš Zeman prezidentem republiky, má komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk:

"Miloš Zeman je stejně jako Václav Klaus exekutivní politik. On má rád moc, on moc umí využívat. Jsem přesvědčen, že by testoval, kam až může zajít, testoval by hranice ústavních pravomocí. A v tomto smyslu by se vlastně choval velice podobně jako Václav Klaus, což by z hlediska českého ústavního pořádku nebylo úplně šťastné. Jeden kolega to dokonce formuloval tak, že očekává, že Miloš Zeman by se choval podobně jako Václav Klaus na steroidech, což je myslím metafora drsná, ale poměrně přesná."