Priority předsednictví v EU se zaměřují na Ukrajinu či energetickou bezpečnost

Vláda představuje logo českého předsednictví v Radě EU

Energetická bezpečnost či Ukrajina budou patřit k prioritám českého předsednictví v EU. Toho se Česko ujme na půl roku 1. července. Představilo i nové logo.

Priority předsednictví výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu. Po svém nástupu do funkce loni v prosinci ještě ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (za STAN) hovořil o vypořádání se s následky koronavirové krize, politice související se změnami klimatu a řešení problematiky migrace a bezpečnosti. Teď je vše jinak.

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek představil motto českého předsednictví v Radě EU | Foto: Úřad vlády ČR

"Prvním tématem je řešení uprchlické krize a doufejme poválečné obnovy Ukrajiny. To bude nepochybně hlavní motiv předsednictví, druhým tématem je energetická bezpečnost."

Mezi další priority patří podle ministra Beka posílení obranných kapacit a kybernetická bezpečnost, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

Předsednictví začíná opět v nelehké době

Jak dodal premiér Petr Fiala (ODS) Česko se chopí předsednictví v nelehké době.

"Úkolem českého předsednictví bude především dosahování shody a dosahování evropské jednoty, která je tak důležitá v jednotlivých oblastech. Stejně jako v roce 2009 se i teď chopí ČR kormidla Evropské unie v nelehkém období, ve chvíli, kdy na prahu unie již čtvrt roku zuří válka."

Podle Fialy ruská invaze na Ukrajinu otřásla mnoha našimi jistotami. Česko bude v souvislosti s Ukrajinou debatovat o větší flexibilitě využití peněz z evropského rozpočtu. Aktuálně se zvyšuje flexibilita už dříve schválených programů, je ale nutné vést debatu o dalších penězích a nových nástrojích pro zvládání uprchlické vlny v nejvíc zasažených zemích.

Stejně jako v roce 2009 se i teď chopí ČR kormidla Evropské unie v nelehkém období, ve chvíli, kdy na prahu unie již čtvrt roku zuří válka.
Mikuláš Bek

Od českého a následného švédského předsednictví se očekává, že pomohou rozmrazit vyjednávání o smlouvách například s Novým Zélandem, Austrálií, Mexikem či Latinskou Amerikou. Prioritou je ale i hledání náhradních zdrojů surovin pro evropský průmysl nebo akt o čipech, který by měl do Evropy vrátit jejich produkci.

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) považuje za důležité vést debatu o prioritách nadcházejícího předsednictví v Radě Evropské unie i s opozicí.

Motto předsednictví zní 'Evropa jako úkol'

Motto českého předsednictví v Radě EU zní "Evropa jako úkol". Inspiruje se projevem prezidenta Václava Havla, připomněl ministr Bek.

Logo českého předsednictví symbolizuje jednotlivé členy EU  | Foto: Úřad vlády ČR

"Bylo inspirováno řečí Václava Havla z roku 1996 v Cáchách. Ta řeč je jakýmsi pozváním k reflexi hlubokých změn, kterými prošel svět a Evropa."

Logo předsednictví, které připravilo studio Dark Side, tvoří 27 střelek kompasů vyvedených v národních barvách jednotlivých členských států EU. Jejich tvar má naznačovat, že Česko bude navigovat směřování Evropy a psát budoucnost EU, zároveň ale připomínat klín na české vlajce, který je v EU unikátní.K dispozici bude také známka v nákladu 400.000 kusů a v hodnotě 39 korun.

Motto je v angličtině delší. Ministr Bek v této souvislosti připomněl heslo "Evropě to osladíme", které doprovázelo kampaň k předsednictví v roce 2009. Jak dodal, český vtip nebylo úplně snadné přeložit do angličtiny.