Připravenost vojáků ověří až afghánská relita

Sněmovna schválila vyslání stovky příslušníků speciálních sil z Prostějova do Afghánistánu. Bude to první nasazení českých vojáků v přímé operaci od konce druhé světové války. Náčelník generálního štábu Pavel Štefka zdůraznil, že stovka elitních průzkumníků z Prostějova může v afghánských horách začít pracovat už za měsíc. Na vojenské základně budou společně se spojenci. Jaká je bojová připravenost našich výsadkářů? O tom už Vilém Faltýnek.

Podle velitele prostějovské 601. skupiny speciálních sil Ondřeje Páleníka je bojová připravenost a morální stav vojáků na vysoké úrovni. Jednotka podle něj už dostala rozkaz k tomu, aby vyslala kontingent do operace Trvalá svoboda na afghánském území. Trvalá svoboda, které velí Spojené státy, je zaměřená na vyhledávání bojovníků bývalého vládního hnutí Talibán a teroristické sítě Al-Káida.

Čeští vojáci jsou po důkladné mnohaleté přípravě odborníky na sběr informací, na pozorování terénu a pohyb osob. Mohou se dostat i do přímých bojů. Jak říká jeden z vojáků jednotky, dozvěděli se například, co dělat v zajetí a jak čelit mučení: "Jak se chovat, jak komunikovat verbálně nebo neverbálně, nebo jak nekomunikovat. Jak zvýšit pravděpodobnost, že to přežiji a nebudu tolik trpět, jak neuškodit ostatním únikem informací."

Jsou čeští vojáci na afghánskou misi připraveni skutečně dobře? Ptám se psychologa Radka Ptáčka, specialisty na stres a zátěžové situace, který se do nedávné doby na přípravě elitních vojenských jednotek podílel:

"Otázka co je dostatečná příprava je zavádějící. Jsou připraveni jistě s nejlepším vědomím a svědomím a velitelství českých ozbrojených sil určitě tu přípravu provádělo ve spolupráci se zahraničními odborníky, nicméně je to bojová akce a stále se můžeme ptát, jak budou v rámci týmu reagovat jednotlivci."

V čem vidíte největší rizika a možná překvapení?

"Rizika a překvapení budou určitě vyplývat právě ze živého kontaktu s bojovou situací a s odličnými geografickými, klimatickými a sociálními podmínkami, a taky tím, že čeští vojáci budou působit v rámci jiného velení. Ty situace, které se v rámci výcviku simulují, budou jiné v tom, že teď už to bude doopravdy. Nastává větší riziko selhání vojáků a zkratovité reakce. Ani velitelé, kteří se na přípravě podíleli, nemají osobní zkušenost a nemohou tak vojákům předat všechny okolnosti toho, co na ně může čekat."

Radek Ptáček nicméně připouští, že výcviku se účastní i odborníci ze zahraničí, vojáci, kteří přímou zkušenost s bojem mají. Podle informací Českého rozhlasu vojáky školily podobné elitní jednotky, třeba britské SAS. Svoji roli ale jistě hraje už výběr vojáků pro misi. Jeho základem je podle Ptáčka přísné testování. "Existuje řada psychologických testů a lékařských vyšetření. Na výběru se podílí Ústřední vojenská nemocnice, která má v tomto oboru rozsáhlou praxi, takže můžeme předpokládat, že vybrala dobře. Ale samozřejmě, osvědčí to až reálné podmínky."

Mezi zátěžové faktory patří i odloučení vojáků od domova a od příbuzných. Prostějovská jednotka má podle velitele Ondreje Páleníka vytvořenou komisi, která by se o rodiny vojáků v případě potřeby starala a zajistila by i komunikaci s vojáky a řešení vznikajících problémů: "Rodiným příslušníkům bude vysvětleno, co se děje, kam jejich blízcí jdou, jaké je tam čekají podmínky, nebezpečí, ale hlavně jim bude nabídnuta pomoc, když ti blízcí nebudou nablízku. Bude to 24 hodinová nonstop linka, na které bude psycholog, právník a samozřejmě velitel, který bude schopen řešit problémy velitelskou cestou."

O přesném termínu a podobě české vojenské mise v Afghánistánu se rozhodne v nejbližší době. Během týdne už vyjede do Afghánistánu první skupina vojáků, aby zjistila podmínky a situaci přímo na místě. Souhlas poslanců rovněž otevřel cestu dalším asi třiceti vojákům do mise Severoatlantické operace ISAF na letiště v Kábulu. Budou mezi nimi odborníci na odminovávání či meteorologové.