Přísnější pracovní povolení

0:00
/
0:00

Úřady práce v Česku přestanou cizincům ze zemí mimo Evropskou unii až na výjimky vydávat pracovní povolení. S tímto varováním přišly v úterý Lidové noviny s tím, že tento přísnější postup úřadům práce naordinovalo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Štěpánka Filipová,  foto: www.ct24.cz
Podle vyjádření mluvčí tohoto ministerstva Štěpánky Filipové "jde o doporučení s ohledem na stávající situaci na trhu práce". Týká se i cizinců, kteří už u nás pracují. Pokud se totiž přiblíží vypršení jejich pracovního povolení, úřady práce budou nutit zaměstnavatele, aby deklarovali toto pracovní místo jako volné a mohli pak posoudit, zda na něj mají domácího uchazeče, nebo ne. Jednatel občanského sdružení Most pro lidská práva Milan Daniel k tomu Radiu Praha řekl:

"To doporučení vychází z toho, že v České republice se nezaměstnanost nyní pohybuje kolem deseti procent, a směřuje k tomu, že by pracovní povolení nemělo být prodlužováno cizincům, kteří jsou nízko kvalifikovaní a kteří tady jsou relativně krátkou dobu."

I podle mluvčí Filipové by se opatření mělo týkat hlavně nekvalifikovaných zaměstnanců ze třetích zemí, například Ukrajiny, Moldavska, Vietnamu či Mongolska. Milan Daniel není přesvědčen o účinnosti tohoto opatření směrem ke snížení nezaměstnanosti v Česku. Vysvětlil nám také, co podle něj doporučení ministerstva znamená pro cizince, kteří u nás nyní pracují:

"Znamená, že ti cizinci, kteří ztratí v České republice pracovní povolení, požádají o živnostenské oprávnění a zůstávají tady dál. Zůstávají v dost nejistém postavení, protože práce pro ně obvykle není nebo je jenom v malé míře. Jejich pozice je tím velmi oslabená."

A kde jednatel občanského sdružení Most pro lidská práva Milan Daniel vidí příčiny takové stavu?

Milan Daniel,  foto: www.svitavy.cz

"Já si myslím, že ta situace byla systémově založená už hluboko v devadesátých letech imigrační politikou, která navazovala na hospodářskou politiku státu. To znamená na to, že jsme do České republiky pustili nejrůznější montážní firmy, které tady instalovaly různé montovny proto, že poloha České republiky je pro ně strategicky výhodná a právě proto mohli získat levnou pracovní sílu ze zahraničí. Z těch zemí, ze kterých k nám potom směřoval největší příliv migrantů. Nyní se ukazuje, že rozhodnutí posílit nebo přebudovat ekonomiku tímto směrem nebylo zrovna šťastné a jsou z toho velké problémy."

V únoru přišlo o legální zaměstnání v Česku přes 2200 cizinců, přičemž na konci toho měsíce jich u nás pracovalo kolem 220 a půl tisíce, říkají statistiky ministerstva práce a sociálních věcí. Počet zahraničních zaměstnanců v Česku dlouhodobě rostl až do října 2008. Od té doby kvůli krizi každý měsíc klesá.