Privatizace české elektroenergetiky se odkládá

CEZ, energetika

Největší privatizace v českých dějinách se odkládá. Žádný ze zájemců o elektrárenskou společnost ČEZ a šest distribučních firem nenaplnil požadavky vlády. Ta požadavovala za energetický komplex nejméně 200 miliard korun. Kabinet tak celou privatizaci zrušil a vyzval ministry průmyslu a financí k předložení nových variant prodeje do konce února. Více Jaromír Marek.

Logo ČEZu
O privatizaci české energetiky rozhodla už v roce 1998 Tošovského vláda. Výběrové řízení bylo potom vypsáno Zemanovým kabinetem v srpnu loňského roku. Zájem tehdy vyjádřilo 12 potenciálních investorů z Evropy a Severní Ameriky. Ve výběrovém řízení nakonec zústali dva zájemci. Francouzská společnost EdF a italsko-španělské konsorcium Enel/Iberdrola. Ve středu vláda tendr uzavřela a rozhodla, že ani jednomu z obou zájemců společnost ČEZ a skupinu regionálních distribučních společností neprodá. Více premiér Miloš Zeman.

"Vláda dospěla k názoru, že nabídky obou firem nesjou pro českou ekonomiku výhodné a proto je odmítla. Vláda nepotřebuje privatizační výnosy za každou cenu, nepotřebuje záplatovat díry ve státním rozpočtu, zděděné po předchzích vládách. Česká vláda i z dnešních privatizačních výnosů dokáže postupně snižovat míru státních dluhů."

Nejen cena, tedy nejméně 200 miliard korun, ale i přísné omezující podmínky pro investory neumožnily prodej dokončit. Stát v kupní smlouvě pod velkými sankcemi například požadoval, že po dobu osmi let nesmí investor žádnou z koupených firem prodat či přivést do likvidace. Chtěl po něm také, aby se zavázal nakupovat uhlí z českých dolů.

"Kdyby jednou z podmínek nebyl závazek odebírat po patnáct let 27,5 mil t ročně, cena by jistě byla vyšší. To by však znamenalo riziko uzavření dolů a zvýšení nezaměstnanosti v regionu, kde už nyní je vysoká. Vláda se rozhodla neobětovat horníky za cenu získání vyšší ceny." dodal premiér Miloš Zeman. O dalším osudu české energetiky musí ministři průmyslu a financí rozhodnout do konce února. Ministr Grégr v této souvisloti nevyloučil ani možnost přímého prodeje investorovi ani to, že privatizace elektroenergetiky se už nemusí stihnout do jarních parlamentních voleb.