Pro lidi bez domova se kvůli koronaviru otevírá více nocleháren

Nocleženka

Teploty začínají v noci padat pod nulu. Nastává období, kdy lidé bez domova potřebují pomoc víc, než jindy. Zároveň se musí vypořádat se zvýšenými hygienickými opatřeními.

Foto: Michal Záboj,  archiv ČRo

Armáda spásy zahájila už pátý ročník projektu Nocleženka. Jde o poukaz v ceně 100 Kč, který jednomu člověku umožní strávit noc v teple. Dostane polévku s pečivem, může se umýt, získat čisté a teplé oblečení, zdravotní prohlídku nebo promluvit se sociálním pracovníkem. Za dobu fungování projektu lidé zakoupili asi 80.000 Nocleženek.

Armáda spásy nabízí i ošetření v terénu

Jan František Krupa,  foto: Kristýna Maková

V Praze bude Armáda spásy navíc poskytovat noční terénní program. Každou noc dva zaměstnanci objíždí autem Prahu a oslovují lidi na ulici s nabídkou přespání v některé z nocleháren. Podle situace je tam také převezou. Jak vysvětlil František Krupa, cílem je, aby kdokoli, kdo z ulice přijde požádat o pomoc Armádu spásy, získal v jejich zařízeních prostor.

"Mezi lidmi bez domova jsou i tací, kteří nevyužívají zimních programů Armády spásy a přečkávají zimu venku na ulici nebo ve svých provizorních přístřešcích. Za těmi docházejí terénní pracovníci Armády spásy. Klientům nosí potraviny, nejčastěji se jedná o instantní polévky, čaj, kávu, sušenky, paštiky a další potraviny s delší dobou trvanlivosti, samozřejmě také deky a teplé oblečení. Kromě toho provádějí i základní ošetření přímo v terénu," doplňuje Jan František Krupa.

Menší kapacita, ale větší počet nocleháren

Noclehárna Armády spásy,  foto: Aleš Spurný,  archiv ČRo

V době koronaviru zpřísňují noclehárny podmínky přijetí. Pokud se u někoho objevují příznaky, okamžitě je odkázán na lékaře. Praha chce také lidi bez domova testovat na koronavirus a připravené má zařízení pro ty, u kterých se nemoc Covid-19 prokáže.

Snížila se sice kapacita jednotlivých zařízení, zvýšil se ale jejich počet. To má pomáhat při prevenci šíření koronaviru, protože na jednom místě bude méně lidí, dodává radní pro sociální věci Milena Johnová z uskupení Praha Sobě:

Milena Johnová,  foto: archiv ČRo

"Přidali jsme další noclehárnu, kterou jsme proměnili na ubytovnu, takže budou letos v zimě fungovat dvě ubytovny pro lidi, kteří potřebují ošetřovatelskou péči. Bude otevřena nová noclehárna. Otevírají se a rozšiřují také kapacity denních center."

Celkem by mělo být v zimě v Praze k dispozici přes 500 lůžek. V pobytových zařízeních navíc budou pracovníci neustále sledovat zdravotní stav lidí, organizace R-mosty má i speciálně vybavený tým, říká Jakub Čihák.

"Máme tým, který je schopný testovat jak v podmínkách toho ubytovacího zařízení, nebo přímo v jedné z našich sanitek, kde je možné odběry provádět."

Volná místa v ubytovacích zařízeních navíc sleduje centrální dispečink.