Protesty proti výstavbě úložišť jaderného odpadu

Na 130 lidí se 3. ledna zúčastnilo protestního pochodu přes území mezi Pačejovem a Chanovicemi na Klatovsku, kde by podle plánů státu mohlo vzniknout uložiště jaderného odpadu, foto: ČTK

V Chanovicích na Klatovsku protestovali v sobotu tamní obyvatelé proti vybudování úložiště jaderného odpadu. Pochod uspořádala místní radnice a zúčastnilo se ho na 200 lidí. Podrobnosti zjišťoval Josef Kubeczka.

Chanovice jsou jednou ze šesti lokalit v České republice, kde by se mohlo skladovat vyhořelé jaderné palivo. Proti budování úložiště jaderného odpadu mezi Chanovicemi a Pačejovem na Klatovsku se už písemně vyjádřilo celkem 76 obecních zastupitelstev z celé České republiky. Petice nyní reprezentují stanoviska 150 tisíc obyvatel, do poloviny ledna by jejich počet mohl vzrůst na čtvrt milionu. Předpokládá to starosta Chanovic Petr Klásek, kterého jsem se zeptal na podstatu jejich sobotního protestu:

Na 130 lidí se 3. ledna zúčastnilo protestního pochodu přes území mezi Pačejovem a Chanovicemi na Klatovsku,  kde by podle plánů státu mohlo vzniknout uložiště jaderného odpadu,  foto: ČTK
"Našim základním cílem bylo, aby se opět mohli sejít občané a vyjádřit se k problematice hlubinného úložiště v lokalitě naši obce. Druhým důvodem byla i skutečnost, že jsme chtěli za pomoci médií upozornit na takové normální potřeby našeho žití na venkově a na krásy zdejší pošumavské přírody. Spojení všech těchto důvodů je prezentací našich snah, aby zde nebylo hlubinné úložiště budováno. S tím souvisí i náš názor, že budování hlubinného úložiště je velmi předčasné rozhodnutí pro Českou republiku, především s ohledem na její velikost a na hustotu osídlení."

Příznivci jaderné energetiky ale mohou namítnout, že u nás už dvě atomové elektrárny pracují a tudíž bude třeba otázku odpadu nějak vyřešit. Co vy na to?

"Já si myslím, že jaderné elektrárny jsou pro naši republiku potřebné. Jde ale o to, kolik těch elektráren musí být, jaký by měl být počet reaktorů a dalším problémem je vyřešit, co s tím jaderným odpadem. Jde však o to, je-li to vůbec odpad, jelikož se jedná o odpad aktivní, který ještě neumíme ekonomicky v této chvíli plně zhodnotit. Zacházet s tím materiálem tak, že bude v jakýchsi kontejnerech uložen až do kilometrové hloubky, tam zabetonován a nebude již do budoucna možnost ho dále využít, to si myslíme, že je špatné."

Správa úložišť radioaktivních odpadů před několika dny chanovickým písemně přislíbila, že k postojům obcí a měst bude přihlížet, a tam, kde bude radikální odpor, průzkum pozastaví. Zároveň však obce vyzvala, aby se vyjádřily, za jakých podmínek by byly pro stavbu. Podle starosty Chanovic Petra Kláska však bude odpor obyvatel proti stavbě úložiště jaderného odpadu v lokalitě jejich obce pokračovat.