Protikorupční strategie nevyvolala nadšení

Radek John, foto: ČTK

Ministr vnitra Radek John v úterý představil svůj návrh protikorupční strategie. Opozice ale k návrhu hned vznesla výhrady a ještě ostřejší kritika zazněla z mimovládní sféry.

Radek John,  foto: ČTK
Ministerstvo vnitra vedené předsedou Věcí veřejných Radkem Johnem připravilo návrh strategie boje proti korupci, který by se měl realizovat do konce roku 2012 ve čtyřech etapách. Ta první obsahuje již hotové kroky: ministr představil protikorupční manuály pro policii i pro veřejnost. Dále zvýší prostředky na odměny za vyřešené korupční případy. Vydal pokyn, aby policisté hlásili případné politické tlaky na šetření jakýchkoli případů a naléhá na větší využívání předstíraného převodu:

"Korupčník požádá třeba o sto tisíc. Ten občan řekne – já si to rozmyslím. Jde na policii a policie použije institut předstíraného převodu majetku. Korupčník dostane sto tisíc, označené bankovky. Raduje se jenom tři vteřiny. Pak je zatčen."

Radek John a policejní prezident Oldřich Martinů  (vlevo),  foto: ČTK
Ve druhé etapě chce ministr John zveřejňovat, jak jednotliví ministři hlasovali o nakládání s majetkem, veřejných zakázkách a grantech. Dále chce připravit etický kodex úředníka a předložit novelu trestního řádu, která umožní rozšířit nasazení odposlechů i u kauz s nižší trestní sazbou než dosud:

"Policie byla předchozími poslanci učiněna zcela bezzubou. Nemohla odposlouchávat korupčníky a všichni víme, že novináři všechny korupční kauzy odhalili přes odposlechy. To je třeba změnit, tyto chyby minulých politiků a legislativně rozvázat policii ruce. Stejně tak institut účinné lítosti, kdy ten člověk třikrát dal úplatek, počtvrté toho má dost. Tak teď to neoznámí. Kdyby byla účinná lítost, tak to oznámí."

Podle sociálního demokrata Jeronýma Tejce je ale plán málo ambiciózní, v řadě případů nekonkrétní a tam, kde je přijatelný pro opozici, prý zase narazí u koaličních kolegů: "Jsou tam návrhy, které podle mého názoru nemají podporu ODS, jako například rozšíření možnosti odposlechů. A bude tedy na něm, aby on vyjednal v rámci koalice změnu anebo hlasoval společně s námi jinak, než jak bude hlasovat koalice."

Premiér a předseda ODS Petr Nečas zdůraznil, že boj proti korupci je prioritou vlády, připustil ale, že Johnův balíček se opravdu ještě může změnit: "Je to názor, který není prodiskutován v rámci koalice. Čili všechny ty věci jsou otevřené a budou teprve diskutovány. Bude muset samozřejmě doznat celé řady změn, protože bude vyžadovat koaliční kompromis."

Václav Láska

Česká pobočka Transparency International ale odstoupila z poradního sboru pro boj s korupcí a od Johnova balíčku se distancovala. Předseda její správní rady Václav Láska sice některá navržená represivní opatření podpořil, dodal však: "Je kladen obrovský důraz na represi. Preventivní opatření zcela chybí. Náš názor je, že nejdřív musí být kvalitní prevence a teprve potom lze uplatnit represivní opatření."

Ty totiž podle Lásky odvádějí pozornost od podstatných věcí, jako jsou veřejné zakázky, nezávislost úředníků a justice. Nechápe také, že by měli policisté dostávat dvojnásobné odměny za vyřešený korupční případ, jako kdyby třeba vyšetření vraždy bylo méně hodnotnou prací.