Protikorupční strategie schválena - sporné body bude koalice řešit

Foto: ČTK

Hned na první schůzi vlády v novém roce měli ministři na stole žhavé téma - protikorupční strategii. Dokument, jehož naplněním podmiňují svou účast v kabinetu Věci veřejné.

Radek John,  foto: ČTK
Premiér Petr Nečas k protikorupční strategii vznesl několik námitek. Chce například, aby v dokumentu byl závazek, že vláda prosadí, aby politické strany vedly své účty pouze u České národní banky. Ministra vnitra Radka Johna rozčílilo, že premiér připomínky odeslal až dva týdny po projednání protikorupční strategie a poté, co Věci veřejné podpořily kabinet při hlasování o nedůvěře. Vláda nakonec protikorupční strategii přijala. Ustaví však skupinu koaličních lídrů, která ji doplní podle připomínek vzešlých z jednání kabinetu. Ministr vnitra Radek John před jednáním vlády podotkl, že na některých bodech trvá.

"Kdyby například policisté ze speciálního útvaru nemohli nahlížet do daňového řízení, tak by bylo velké pnutí. Ale premiér na tiskové konferenci řekl, že to nebyl jeho návrh, že to je sekce pro lidská práva a vše, co navrhoval na tiskovce, my vítáme. Každý nový, dobrý návrh do strategie samozřejmě přijímáme."

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil,  Petr Nečas,  ministr obrany Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Vláda se shodla, že do daňových přiznání bude mít možnost nahlížet jen jedno specializované oddělení při policejním prezidiu. Připraví zákon o Generální inspekci ozbrojených sborů, i zákon o veřejných zakázkách.

"Co jako předseda vlády budu požadovat naprosto jednoznačně, bude plné a stoprocentní zapracování všech návrhů, které vypracovala Národně ekonomická rada vlády,"

uvedl před jednáním vlády premiér Petr Nečas. To se týká mimo jiné problematiky veřejných zakázek. A co je třeba ještě vyjasnit? Například problematiku daňového odčerpávání majetku z nelegitimních zdrojů. Zpřesněn také musí být institut spolupracujícího obviněného. Soud by například konstatoval vinu obviněného, ale měl by možnost mu případně neuložit trest, vysvětlil Nečas. Nejasným bodem je i centrální registr bankovních účtů. Podle Nečase si významná část vlády myslí, že by nebylo správné jej zavést.

Vládní strategii boje proti korupci podpořila i protikorupční organizace Transparency International. Za důležitější však považuje konkrétní kroky. Podle předsedy správní rady Václava Lásky je malá ochrana těch, kteří mají odvahu oznamovat trestnou činnost.

"Přijde úředník na policejní služebnu a řekne: já mám podezření na trestnou činnost svého nadřízeného, že přiřadil své rodině dotace, na které neměl nárok. Policie ho vyzve, aby shromáždil důkazy. Dotyčný tedy shromáždí důkazy třeba z příslušného spisu, přinese je policii a od ní odejde s obviněním za neoprávněné nakládní s osobními údaji a je tři roky stíhán a ten jeho původní podnět na korupci nikdy policií prověřen není."

Takové věci se podle Lásky u nás děly a dějí. V posledních týdnech se Nečasova vláda musela vyrovnávat s kauzou údajné korupce na Státním fondu životního prostředí. Z úst dnes již bývalého ředitele fondu Libora Michálka zaznělo i obvinění ze snahy vyvádět peníze z veřejné zakázky na financování ODS. Podle Transparency International čeští politici nezareagovali na kauzu správně. Neodsoudili korupci a nepodpořili úředníka, který korupční jednání odhalil.

Václav Láska
"Nejvyšší vládní představitelé se k tomu staví tak, že vlastně žádný problém neexistuje, že je to všechno smyšlené, že financování politických stran je naprosto v pořádku. Ve světle této argumentace mi přijde trošku marné uvažovat o tom, jakou protikorupční strategii vláda schválí, protože pokud si nepřipustím, že je problém s financováním politických stran, tak samozřejmě nebudu nic řešit."

Den před projednáváním protikorupční strategie oznámila policie, že obvinila bývalého starostu Prahy 5 Milana Jančíka (ODS) ze zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění podle Transparency International souvisí s úpadkem jeho politické moci. Sám Jančík to považuje za možnou formou nátlaku Věcí veřejných na členy vlády za ODS.