Protitanková střela na letišti

Protitanková střela

Ve čtvrtek 18. října byla v blízkosti jedné z přistávacích drah ruzyňského letiště nalezena funkční ostře nabitá protitanková střela RPG-75. Tento nález okamžitě vyvolal úvahy o možném ohrožení letecké dopravy. Podrobnosti Vilém Faltýnek.

Zbraň ležela na poli asi kilometr od letiště zhruba po dobu dvou dnů. Podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého by zbraň vzhledem k umístění zřejmě nebyla schopna sestřelit letadlo. Přesto od sobotního rána střeží pražské letiště v Ruzyni profesionální vojáci z brigády rychlého nasazení. O zpřísnění bezpečnostních opatření rozhodl v pátek meziresortní krizový štáb. Podle Miroslava Antla, ředitele Úřadu vyšetřování, je už jasno, z jakého rezortu zbraň pochází.

"Teď už se jde jenom po tom, kdo ji měl mít naposled ve své úschově, ve svém opatrování, a kdo odpovídá za to, že se ztratila, popřípadě zda se jich mělo ztratit víc."

Bližší informace dodává mluvčí policie Ivana Zelenáková. Zbraň podle ní patří do série, která byla dodána v roce 1980 federálnímu ministerstvu vnitra. V roce 1993 došlo k rozdělení série a větší část byla převedena na Slovensko.

"Nyní je před policií úkol ve spolupráci se slovenskými kolegy zjistit, zda tato konkrétní nalezená střela patří do té části, která byla převedena na Slovensko, a nebo jestli zůstala na území České republiky."

Podle policejního prezidenta Jiřího Koláře prošetřuje policie čtyři vyšetřovací verze. Jedna z nich zahrnuje i možnost cílené provokace.