Protitemelínské referendum podpořilo 915 220 Rakušanů

Antitemelínská petice, Foto: ČTK

Protitemelínské referendum podpořilo 915 220 Rakušanů. 15 a půl procenta všech rakouských voličů se tedy vyslovilo pro zablokování vstupu České republiky do Evropské unie, pokud Praha neodstaví jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín. Právně nezávaznou peticí, iniciovanou koaliční vládní populistickou stranou Svobodných, se teď musí zabývat rakouský parlament. Další informace se dozvíte z příspěvku, který připravila Eva Petržílková.

Miloš Zeman,  Foto: ČTK
"Vzhledem k tomu, že po zrušení Zentendorfu - rakouské jaderné elektrárny, je v Rakousku velmi silný odpor vůči jaderné energetice. A mám dojem, že se řídí zásadou, když jsme zrušili my svojí jadernou elektrárnu, tak proč ji nezruší i naši sousedé. Každá země má zájem na bezpečnosti svých občanů. Tento zájem máme samozřejmě i my, a proto se snažíme, aby Temelín měl co nejvyšší bezpečnostní standardy."

Taková byla reakce českého premiéra Miloše Zemana na protitemelínské referendum, které v pondělí skončilo v Rakousku. Jak dodal, petiční akce bude mít špatný vliv na vztahy s touto zemí. Podle něj Rakušané nemají právo hovořit do osudu elektrárny, která leží za hranicemi jejich země.

"Jak by se asi Rakušané dívali na situaci, kdyby v České republice bylo vyhlášeno referendum za zákaz provozu v rakouských tunelech - se zdůvodněním, že ty tunely jsou nebezpečné, že v nich dochází k četným nehodám se smrtelnými oběťmi. A Já si myslím, že by Rakušané by v takovém případě zcela oprávněně protestovali a prohlašovali, že Čechům není nic do rakouských tunelů."

Antitemelínská petice,  Foto: ČTK
V souvislosti s tímto výrokem Miloše Zemana si řada pozorovatelů klade otázku, zda je takový typ ultimativní akce, jaká proběhla v Rakousku, legitimní. Zde je názor politologa profesora Václava Bělohradského:

"Referenda tohoto typu souvisí s problémem ekologického dopadu a ekologického vědomí lidí, jak vlastně vnímají to, co bychom mohli nazvat ekologickou kvalitou života. Samozřejmě politicky Evropa není připravena na referenda tohoto typu. Ono to souvisí taky s regionalizací Evropy. Protože samostatnost regionů, a Haider je především představitelem té regionální Evropy, ta samostatnost regionů povede k tomu, že např. v Itálii několik regionů vypsalo referenda v podobných otázkách, i když ne zrovna nukleární energie, a stát se s tím musí vyrovnat. A to platí i na té evropské úrovni."

Podle diplomatických zdrojů v Bruselu skutečné nebezpečí, že by Rakousko mohlo přijetí České republiky do Unie zablokovat, nehrozí. Rakušané by mohli teoreticky "ukázat zuby" teprve v okamžiku, kdy do jejich parlamentu přijde žádost o ratifikaci smlouvy o přistoupení. Jenže tu bude Evropská unie koncipovat dohromady pro všechny kandidátské země, které ukončí vstupní rozhovory - parlamenty členských států budou schvalovat celý balík. Jak uvádějí bruselské zdroje, Rakousko by proto muselo požádat, a to už na nejbližších summitech, aby Česká republika byla z tohoto balíku vyňata a posuzována zvlášť.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio