Protitemelínští aktivisté ruší veřejné slyšení k Temelínu pískotem

Rakouští odpůrci atomu brzdí rozjezd veřejného slyšení o jihočeské jaderné elektrárně Temelín, které v souladu s melkskými dohodami od úterního rána pořádá ve Vídni rakouská vláda. Krátce po vystoupení prvních řečníků na slyšení začalo několik desítek odpůrců pískat a rámusit, čímž další průběh zcela znemožnilo. Organizátoři slyšení jeho průběh zatím přerušili a radí se, jakým způsobem postupovat dále.

Pískající odpůrci tvoří odhadem asi dvě třetiny z publika, velký sál Reduty v paláci Hofburg přitom není zdaleka plný. Jako "nástroj" pro tvorbu rámusu používají demonstranti také balónky s nápisem "Stop Temelín", které nafukují a poté se značným frkotem zase vypouštějí. Zmocněnec hornorakouské zemské vlády pro příhraniční jaderné elektrárny Radko Pavlovec v úterý slyšení k Temelínu znovu jednoznačně odmítl a označil jej za "veřejné slyšení bez veřejnosti". Nevládní protiatomové organizace z Rakouska, Německa a Česka spolu s některými rakouskými spolkovými zeměmi slyšení bojkotují proto, že se koná na základě údajně "neúplné a účelově zmanipulované dokumentace, vyhotovené pod kontrolou českého ministerstva průmyslu a obchodu". V Pavlovcově prohlášení, které má ČTK k dispozici ,se dále praví: "Svou účastí na protestních akcích (proti slyšení) demonstruje veřejnost svůj skutečný zájem na diskusi o projektu Temelína, nehodlá však poslouchat účelovou propagandu jaderné lobby, ale dozvědět se celou pravdu o vlivech JETE na životní prostředí".

"Kdo zpochybňuje proces z Melku, pracuje vlastně ve prospěch protemelínských sil v Česku. Těm by totiž bylo milejší, kdyby se Rakousko z tohoto procesu samo stáhlo." Prohlásil to rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer na adresu sociálních demokratů (SPÖ) a Zelených odmítajících účast na veřejném slyšení, které pořádá rakouská vláda.