Provdat se do muslimské země může mít pro Češky klady i zápory

V dnešní reportáži vás zavedeme do Maroka. I do této severoafrické muslimské země se v posledních letech provdalo několik žen. České krajanky v Casablance navštívila naše kolegyně z Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Martina Hanáčková:

"Jak jsem přijela poprvé do Maroka na prázdniny, tak jsem vlastně viděla, že tady je všechno v pořádku, že tady by se dalo žít hezky,"

říká Lenka Šaui, která je v Maroku provdaná už pět let. Se svým manželem se seznámila na studiích v Brně. Na severu Afriky si už zvykla natolik, že do Čech jezdí, jak sama tvrdí, jenom na návštěvu.

"Rodičům trošku trvalo, než si na to zvykli. Na začátku byli proti. Vlastně to neznali a měli pohled Středoevropana."

Lenka si pochvaluje povahu zdejších lidí. Stejně jako ve všech zemích arabského světa je i v Maroku na prvním místě rodina:

"To třeba i moje rodiče hodně překvapilo, že ta rodina je strašně vřelá. Fakt viděli, že se o mne postarají jako o vlastní dceru."

Jednatřicetiletá Lenka žije v moderní a dobře postavené casablanské rodině. Do o něco tradičnějších poměrů se přivdala její kamarádka Renata:

"S Lenkou se známe teprve rok, jsme ale velmi rády, že jsme se setkaly, jelikož jsme stejně staré, máme stejně staré děti, takže máme hodně společného. Kdybych asi Lenku nepoznala, tak by to bylo smutnější, nemít tady žádného českého spoluobčana."

Ví se, že muž v Maroku může mít několik žen. Nebojíš se toho?

"Ne, v téhle době se to už nedělá. Určitě výjimky jsou, ale nynější král je proti. Teď už to udělali tak, že první manželka musí souhlasit s tou druhou manželkou. Jestliže první manželka nesouhlasí, tak ta druhá svatba není možná."

Renata i Lenka jsou v Maroku šťastně vdané. Stále častější jsou ale riskantní případy tzv. sňatkové turistiky, kdy se páry seznámí přes internet. Potvrzuje to i Zdeňka Kostik Šubrová z české ambasády v Rabatu:

"Po velice krátké známosti, ať už přes internet nebo třeba během dovolené, se česká dáma rozhodne zůstat tu. Její přítel, který třeba byl velmi tolerantní a vstřícný, se pod vlivem rodiny může vrátit k některým tradičním zásadám, které jí nemusí vždycky vyhovovat."

Naše ambasáda v Maroku má mnoho dobrých příkladů česko-marockých sňatků. O dost horší zkušenosti mají diplomaté v případě rozvodů. Žena totiž bez písemného souhlasu manžela nemůže opustit Maroko s dětmi.

/Kostik Šubrová/ "Česká matka a manželka se rozhodla rozvést a vrátit se svými dvěma dětmi do Čech. A přes rok se řešilo, jak za ní ty děti dostat, aniž bychom porušili marocké zákony a aniž bychom ukřivdili tomu marockému otci dětí. Protože na marocké půdě je právo v tomto smyslu na jeho straně a on nevydal souhlas s odvozem dětí. Takže ta matka v Čechách rok poměrně psychicky strádala."

Poznat dobře nejen svého partnera, ale i jeho rodinu - to radí česká ambasáda i Lenka s Renatou, které v Maroku už několik let žijí. A konzulka Zdeňka Kostik Šubrová má ještě jedno doporučení:

"Před uzavřením sňatku zkontaktovat naši ambasádu, případně ministerstvo zahraničních věcí v Praze, kde vám můžeme dát bližší informace i o právních důsledcích a o podmínkách každého sňatku, aby krajanka nebo krajan dopředu věděli, jak bude potřeba reagovat i v případech krize."