Průvodce po stopách Rožmberků zavede turisty i do zahraničí

rozmberkove_cestovni_pruvodce.jpg

Už vícekrát jsme se v našem vysílání zmiňovali o začínajícím "Rožmberském roku", kdy si připomínáme 400 let od vymření slavného jihočeského rodu. Národní památkový ústav v Českých Budějovicích vydal při této příležitosti speciální publikaci, má název Rožmberkové. Cestovní průvodce.

Kniha slibuje provést zájemce po 120 lokalitách spojených s rožmberským rodem a nezůstane jen u jižních Čech. Podle jakého klíče byla místa vybrána, popsal editor publikace Martin Gaži:

"Nám z toho vyvstal takový koncept, že jedna část, poměrně podrobná a věnující se třeba i některým malým místům, se týká jihu Čech. Druhá velká část se týká Čech a Moravy, jsou tam ta místa, s nimiž jednotliví členové rodu měli něco společného. Konaly se tam např. různé slavnosti, na které dojížděli, jejich manželky tam odtud pocházely...A tou třetí velkou částí jsou lokality, které jsou s rožmberským rodem různým způsobem spojeny za hranicemi Čech a Moravy. Tam se jedná zejména o lokality, které jsou spojeny s rožmberským cestováním, s manželskými svazky, ale také s místy, která Rožmberkové fundovali, kam při svých evropských diplomatických aktivitách investovali svoje peníze a kde třeba vyrostlo něco, co je s Rožmberky dodnes spojováno."

Své statky měli Rožmberkové například v nedalekém Rakousku, ale tam jejich zahraniční působení zdaleka nekončilo. Cesty a sňatky zavály členy rodu na mnohá další místa v Evropě, uvedla autorka průvodce Milena Hajná.

"Z těch vzdálenějších míst bych jmenovala třeba slavný Kresčak. V bitvě u Kresčaku padl Jan Lucemburský a nebyl sám. Do této bitvy jej doprovázela řada českých šlechticů a mezi nimi byl i Jindřich z Rožmberka, který zde po boku českého krále také padl."

Cílem mnoha rožmberských cest byla Itálie.

"Řada členů rožmberského rodu studovala na přelomu 15. a 16. století na slavné univerzitě v italské Bologni. Dokonce se traduje, že jeden z neklidných členů rodu, který shodou okolností nesl také jméno Jindřich, se věnoval nejenom studiu, ale samozřejmě jej fascinovaly i krásné italské ženy, takže v tomhle italském městě zanechal více než kopu potomků."

Místa spojená s Rožmberky najdeme ale třeba také v Německu, Polsku nebo Španělsku.

V průvodci doplněném mnoha fotografiemi, včetně leteckých pohledů, najde jeho čtenář nejen informace o místě samém a jeho souvislosti s Rožmberky, ale také legendy s nimi spojené.