První máj

projev předsedy komunistické strany Miroslava Grebeníčka

První máj proběhl letos v České republice poměrně klidně. Snad jen v Brně došlo k demonstracím skinheadů a antifašistů. V Praze se sešli anarchisté a svoji tradiční oslavu pořádali i komunisté, kteří se sešli nejen v Praze, ale i v Brně, v Mostě, Ústí nad Labem a Plzni. Na pražské letenské pláni natáčel Jaromír Marek.

Komunisté poslouchají projev předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka
Za účasti asi 10 tisíc lidí probíhaly komunistické oslavy 1.máje celé dopoledne. Na úvod zazněla z reproduktorů Píseň práce a československá hymna. Vrcholem shromáždění byl jako každoročně projev předsedy komunistické strany Miroslava Grebeníčka. Ten se neoomenul kriticky vyjádřit k celému polistopadovému vývoji v České republice, kritizoval i vládu sociální demokracie.

"Viníme vládu, že podlehla pravicovému šílentství totální privatizace všeho co, mohlo přinášet zisky občanům!"

Kritice Grebeníčka neušel ani bývalý šéf odborů Richard Falbr, na mušku potom přišla Evropská unie i NATO i prezident Václav Havel.

"Je vrcholem mocenské nadutosti když podnětu dosluhujícího prezidenta se má v Praze sejít vrhcolní summit NATO. Více než miliardu korun korun chtějí vyhodit na okázalé shromáždění, které je jen další splátkou na trůn od reality odtrženého dramatika a jeho kamarádů v české vládě. A my to budeme muset zaplatit. Ať to platí oni!"

Komunisté poslouchají projev předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka
Účastníci demonstrace byli v drtivé většině lidé důchodového věku, kteří si přišli zavzpomínat na to, jak bylo, podle nich, za socialismu dobře. Shromáždění komunistů však více než co jiné připomínalo i tradiční pouť. Ve stáncích byly k mání nejen propagační tiskoviny a suvenýry s komunistickou tématikou, ale i ručníky, trička, cukroví i perníková srdce. Fronty se tvořily především u stánků s občerstvením.

Shromáždění, kterému přihlíželo několik desítek policistů včetně příslušníků jízdní policie, proběhlo v klidu. Jen poté, co se do davu vmísila asi desítka odpůrců komunismu s transparenty "Rudá bída" a "KSČM - hrozba lidstva", došlo k bouřlivější výměně názorů, při které padly, podle informací policie, dvě facky. Jednu doslal příznivec komunistů, druhou přihlížející novinář.