Půlrok v EU: Češi nepociťují žádné změny

Foto: Evropská komise

V těchto dnech uplynulo půl roku od vstupu České republiky do Evropské unie. Co se změnilo a co zůstalo stejné? Jak se nás členství v Evropské unii dotklo v běžném životě? To zjišťovala Martina Lustigová.

Foto: Evropská komise
"Musím říct, že jako řadový občan nic zvláštního nepozoruji. Při přejíždění na hranicích podáváme místo pasu občanské průkazy. Nemůžu říct, že bych něco výraznějšího pozoroval."

"Já už jsem v důchodu, takže nepociťuji žádné velké změny."

"Asi to nejcitelnější je, že když člověk jede do Evropské unie, nemusí mít pas, stačí občanka. Ono to asi bude pozvolné, všechny ty další změny."

"Pro mě osobně žádná konkrétní změna nenastala."

I z výsledků naší malé ankety vyplývá, že žádné dramatické změny první půlrok členství v EU nepřinesl. Něco však přece. Dařilo se českým exportérům, vývoz do zemí unie vzrostl o téměř 30 %. Díky odstranění celních překážek klesly ceny potravin, především dovážených. Domácí producenti však tolik nadšení nejsou. Nejvíce na vstup do EU žehrají tradičně vinaři. Více Pavel Vajčner ze společnosti Znovín Znojmo:

"Negativem je samozřejmě zvýšená konkurence, ale to je ve všech oborech v České republice. Projevuje se to u levnějších vín - tam samozřejmě obsadili trh těch lidí, kteří se nedívají na to, co pijí, hlavně aby tam byla dobrá cena."

Foto: Evropská komise
Občany žijící na česko-slovenském pomezí zase trápí zavedení standardního režimu na hranicích. Do května letošního roku platila mezi Českou a Slovenskou republikou dohoda, která umožňovala českým a slovenských občanům překročit hranice prakticky kdekoliv - tedy i mimo hraniční přechod. Protože se českým a slovenským diplomatům nepodařilo vyjednat výjimku, budou muset Češi a Slováci cestovat s platným cestovním pasem nebo občanským průkazem pouze přes hraniční přechody. Což ztrpčuje život lidem v příhraničních oblastech.

Se vstupem do unie se ale nenaplnily obavy z odlivu pracovních sil, před kterým varovaly jak okolní členské země tak někteří čeští politici. Pokračuje mluvčí Hospodářské komory Viktorie Plívová:

"S tím, že by čeští pracovníci odcházeli v nějaké větší míře do zahraničí jsme se zatím nesetkali. Ty signály nejsou ani z jednotlivých členských zemí. Potvrzují se i naše slova o tom, že kvóty pro přijetí pracovních sil zemí střední Evropy, které jsou dány například v Německu nebo v Rakousku, nejsou naplňovány. "

"Jak si vysvětlujete ten malý zájem o pracovní příležitosti v zahraničí? Před vstupem se hovořilo o tom, že zájem bude velký..."

"Z našeho pohledu šlo spíše o politická prohlášení z okolních států Evropské unie. V podstatě imobilita pracovní síly je známým jevem i v České republice a podle našeho názoru se to projevilo i po vstupu České republiky do Evropské unie."

Další změny čekají Čechy v příštím roce. Na zvýšení spotřební daně doplatí kuřáci, kterým se krabička cigaret podraží až o 6 korun. Růst mají i ceny potravin, jejich výrobci už teď hovoří o nejméně 10% nárůstu cen.