Rada hospodářské a sociální dohody jednala o chystaném zvýšení cen plynu v příštím roce

Rada hospodářské a sociální dohody, kterou tvoří zástupci vlády, odborů a zaměstavatelů, jednala o chystaném zvýšení cen plynu v příštím roce. Odbory v této souvislosti budou v kolektivních vyjednáváních požadovat zvýšení mezd. Jednání sledovala Zdeňka Kuchyňová.

Podle vládních odhadů by měl zemní plyn v příštím roce zdražit zhruba o 30 procent. Důvodem je dopad vývoje cen ropy a topných olejů spolu s vývojem kursu dolaru vůči koruně. Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch proto volá po růstu mezd. Pro odboráře by bylo přijatelné zhruba čtyřprocentní navýšení reálných mezd. Podnikatelé při jednání upozornili na neexistenci energetické politiky. Opakovat se prý může situace s přímotopy, které vláda nejprve podporovala a nyní se jejich provoz nedá zaplatit. O deregulacích by se mělo ještě mluvit, neboť projednávaný materiál byl pouze pracovní verzí. Zástupci vlády odborům slíbili, že s nimi konečnou verzi zvýšení cen plynu projednají dříve, než o nich kabinet rozhodne.

Rada hospodářské a sociální dohody dále podpořila návrh doprovodného sociálního programu Českých drah na léta 2001 až 2005, který připravilo ministerstvo dopravy a spojů. Dráhy propustí v příštích pěti letech asi 14.000 zaměstnanců z dosavadních zhruba 90.000. Výhody sociálního programu se vztahují na zaměstnance, kterým chybí do starobního důchodu méně než pět let nebo utrpěli pracovní úraz, případně mají nemoc z povolání. Tito lidé budou mít nárok na příspěvek, který by měl dosáhnout maximálně 290.000 korun. Propouštěným by měly zůstat i některé zaměstnanecké výhody, například by měly být zachovány nájemní smlouvy na podnikové byty nebo zaměstnanecké jízdné.