Radiolokátor Věra se totalitním režimům do rukou nedostane

Radiolokátor Věra, foto: www.era.cz

Spojené státy kupují český radiolokátor Věra. Až systém vyzkoušejí, zváží větší zakázku. "Prozatím se realizuje prodej jednoho systému. Pokud Spojeným státům bude vyhovovat, s největší pravděpodobností radiolokátor prodáme i dalším aliančním spojencům," prohlásil ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

Český velvyslanec ve Spojených státech Amerických Martin Palouš zájem spojenců potvrzuje.

"Jsme rádi, že se jednání dostala až do této fáze. Je to zatím jen jedna Věra, my se budeme snažit, aby to nezůstalo jen při této. Věra je pro USA velice zajímavé zařízení. Spojené státy vyjádřili svůj názor k prodeji do Číny velice zřetelně. Nyní se snažíme komunikovat s našimi americkými partnery tak, aby zájem koupit toto zařízení se přesunul na Spojené státy samotné, popřípadě naše další spojence. Myslím, že je to reálné."

Česko chtělo vyvézt tento radiolokátor, který je schopný zachytit i tzv. neviditelné letouny, do Číny. ČR odstoupila od vývozu poté, co americký ministr zahraničí Colin Powell napsal osobní dopis premiérovi Vladimíru Špidlovi a požádal ho, aby obchod zakázal. První část kontraktu měla hodnotu 600 milionů dolarů. Mnohasetmiliónový obchod s Čínou, na který exportní firma Omnipol získala licenci, se politickým představitelům Spojených států nelíbil. Obávali se totiž, že Čína bude pomocí Věry sledovat jejich letadla operující v úžině mezi Čínou a Tchaj-wanem. Prodej zbraní do Čímny ostře kritizoval i opoziční stínový ministr obrany Petr Nečas z ODS.

"Jsem přesvědčen, že za situace, kdy jsme nabídli v rámci rozvoje NATO tento systém jako náš klíčový příspěvek technologického rozvoje aliance, tak je velkou chybou ho nabízet někam jinam mimo alianci, zvláště do státu, který má totalitní režim, kde není záruka toho, že se tento systém nebude reexportovat dál do třetí země a nebude tento systém možné zkopírovat."

V tisku se objevily názory, že Spojené státy radiolokátor koupí jen proto, aby se vyspělá technologie nedostala do rukou totalitních režimů. Radiolokátor Věra je nástupcem známé Tamary a dokáže odhalit i tzv. neviditelná americká letadla kategorie Stealth, tedy typy F-117 a B2.