Rangers hrají už padesát let, první honorář byl pivo a párek

Foto: Supraphon

Prodali milióny desek. Vystupovali v Austrálii, Argentině, Brazílii, na Kubě, v Americe. Rangers nebo také Plavci hrají už padesát let. V zakládající sestavě byli Jan Vančura, Radek Tomášek, Milan Dufek, Jiří Veisser, Antonín Hájek a Miroslav Řihošek. Ten hraje v kapele dodnes.

Foto: Supraphon
Jaké byly začátky, zavzpomínal Mirek Řihošek v jednom z rozhlasových rozhovorů s Milošem Skalkou:

"Připadá mi, že to bylo včera, ale je to půl století. Když se nad tím člověk zamyslí, těžko by se ten život dal prožít nějak líp a veseleji. Všechno je trošku taková náhoda. Dali jsme se dohromady ve studentské menze s tím, že budeme hrát kovbojárny, jak Tonda prohlašoval. Netušili jsme, že budeme hrát tak dlouho, a že se tím taky budeme živit. Spíš jsme to brali jako koníček a ze začátku skoro jako recesi."

Vy jste vznikli jako studentská kapela posluchačů ČVÚT strojnické fakulty.

"Kluci byli strojaři, já jsem byl stavař."

Kluci to vystudovali poměrně svižně, zatímco ty jsi tu vysokou školu studoval 15 let.

"Čtrnáct, nepřidávej mi. Ale je pravda, že držím rekord na ČVÚT na stavební fakultě co do počtu vystudovaných let i co do počtu různého druhu studia. Od normálního přes dálkové, noční ještě nevymysleli. Pak jsem měl individuální program a tak dál."

První honorář: pivo a párek

Foto: Panton
První koncert odehráli Rangers ve Vinohradské sokolovně. A honorář? Pivo a párek. O dva roky později vyhráli Portu v Ústí nad Labem. V roce 1970 už měli první milion prodaných desek v Československu a za rok 1972 skupina odehrála neuvěřitelných 310 koncertů.

Pod názvem Rangers hráli několik let. Pak v souvislosti s válkou ve Vietnamu vyšel v Rudém právu článek, proč kapela šesti sympatických mladých hochů, kteří hrají tak hezké písničky, se jmenuje stejně jako američtí zabijáci. Byli nuceni se přejmenovat. Nakonec si dali název podle jedné písně, kterou hráli - Plavci. K původnímu názvu Rangers se vrátili až po roce 1989. revoluci.

Kapela měla štěstí na dobré konferenciéry

Foto: Supraphon
Kapelu doprovázeli během padesáti let zajímaví konferenciéři. Třeba Petr Nárožný. Mirek Řihošek v jednom rozhovorů uvedl, že se v té době bavili tím, že tomu, kdo přišel pozdě k autobusu, vysypali kufr. Když to provedli Petru Nárožnému, zareagoval naprosto nečekaně. Sedl si a své rozházené věci začal bez mrknutí oka prodávat kolemjdoucím. Muzikanty tak pěkně převezl.

S kapelou vystupovali také Jiří Wimmer a Jan Vala. Ti ji doprovázeli na Kubě. Oba se naučili průvodní slovo ve španělštině, i když nevěděli, co říkají. Slova i několika nástrojů se pak ujal Luděk Nekuda. I díky němu byli Plavci skoro pořád na televizní obrazovce.

Osudová rána pro Rangers bylo úmrtí kapelníka Hájka a duše kapely Dufka

Osudová rána pro Rangers přišla na konci roku 1989, kdy na rakovinu zemřel kapelník Antonín Hájek. V roce 2005 zemřel další zakládající člen a duše kapely Milan Dufek. Po koncertním zájezdu v Kolumbii na něj při potápění najela loď. Na oba se vzpomíná i na trojdiskovém kompletu nahrávek skupiny Rangers, který nedávno vyšel, uvedl Mirek Řihošek:

"Samozřejmě na ty kluky musíme vzpomenout, protože Tonda byl náš kapelník a Milda byl náš nejdůležitější zpěvák. Takže bez nich by to ani nebylo."

Rangers,  foto: oficiální prezentace skupiny
Trojcédéčko Rangers uchovává devětasedmdesát nahrávek skupiny, které vybral a sestavil countryový specialista Miroslav Černý. Jde o snímky z let 1968 až 1999, přičemž se skupina představuje ve všech svých historických sestavách.

Po úmrtí Milana Dufka se Rangers rozdělili hned na několik skupin, ale pouze jeden z těchto souborů má od dědiců povolení působit nadále pod jménem Rangers a to je současná sestava skupiny ve složení Iva Hajnová, Max Presser, Karel Macálka, Franta "Goliš" Drápal a samozřejmě Mirek Řihošek:

"Já jsem chtěl, aby ty hlasy zněly nějak podobně, jako v té sestavě úplně původní. Samozřejmě, že to nejde udělat úplně stejně, ale posuďte sami, jestli to zní podobně."